ŽALOSTNO

Grozljiva izpoved delavca iz Slovenije: Pekel! Tepejo nas in nam jemljejo zasluženo

Celo za pnevmatike tovornjakov naj bi morali prispevati.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Roman Šipić, Delo
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Roman Šipić, Delo

LJUBLJANA – Bosanci množično odhajajo za delom v tujino. Tudi v Slovenijo, ki je za njih še vedno država, kjer se cedita med in mleko. A nekateri pa so jo tudi že zapustili. In so razočarani. Pa ne samo to: ostali so brez denarja, nekateri izpovedujejo, da so jih celo tepli.

Bosanska Bhdijaspora.net piše, da je agencija za delo in zaposlovanje BiH ugotovila, da nekateri delodajalci v Sloveniji ogrožajo pravice delavcev iz BiH. Od njihovih trdo prisluženih plač naj bi zadrževali na stotine evro, zgodi pa se tudi, da nadrejeni fizično obračunajo z njimi.
 

Ni mu dovolil k zdravniku


»Moral bi do zdravnika, a mi Alen S. ni dovolil. Psoval mi je Bosno in mojo družino, nato pa me je celo udaril v spodnjo čeljust. Ne glede na vse sem ostal miren in odšel v ambulanto, od koder so me napotili v bolnišnico,« je povedal. Poklicali so tudi policijo, neimenovani delavec pa je nemudoma dobil odpoved. »V odpovedi me obtožujejo, da sem jaz kriv za odpust. Prisilili so me, da sem to podpisal, a jaz nisem kriv. Želim le, da mi izplačajo, kar mi dolgujejo.« Že pri prvi plači naj bi mu za vizo odbili 850 evrov, potem je sledilo še nekaj stroškov, celo za pnevmatike na tovornjaku je moral prispevati 800 evrov.

Neodvisni sindikat delavcev Slovenije naj bi za njih dejal, da je težava ravno v tem, da delavci podpišejo vse, kar jim dajo, in ne razmišljajo o posledicah.
 

Pošteni in prevaranti


Boris Perš iz omenjenega sindikata je po poročanju Bhdijaspora.net dejal: »Tako kot drugje tudi v Sloveniji obstajajo dobri in slabi delodajalci, tisti, ki delajo po črki zakona, in tisti, ki so prevaranti.« A ljudje se na sindikat obrnejo zelo pogosto prepozno. Takrat ko je škoda že povzročena in ko je težko zaščititi njihove pravice.

Neki drugi bosanski šofer iz Slovenije pripoveduje, da so tako rekoč sužnji: »Šef nas preganja in delamo kot sužnji, tudi po dva meseca nas ne spustijo domov, spimo v tovornjakih in za vikende ostanemo na poti, a tega ne dobimo plačanega. Plače so nizke za tako službo, okoli 1100 evrov.«
 

Imate zgodbo za nas? Pišite nam prek spodnjega obrazca.


Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije