PREMIER PISAL V BRUSELJ

Janša močno ujezil koalicijske partnerje, njihovi odzivi ostri

Politico: Maršal Tweeto piše pismo.
Fotografija: Janez Janša je ponovno poskrbel za razburjenje tako v domači kot tuji javnosti. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Janez Janša je ponovno poskrbel za razburjenje tako v domači kot tuji javnosti. FOTO: Jure Eržen, Delo

Pedsednik Evropskega sveta Charles Michel je po navedbah virov pri EU prejel pismo slovenskega premierja Janeza Janše o vladavini prava in pogajanjih o svežnju za spoprijem Evrope s pandemijo novega koronavirusa, ki pa ga za zdaj ne komentira. O večletnem proračunu Unije bodo sicer v četrtek razpravljali voditelji EU, so potrdili viri.

Tonin se distancira, Gantar je ostrejši

Janševo pisanje pa ni povzročilo nezadovoljstva le med slovensko opozicijo, od tega so se distancirale tudi nekatere koalicijske partnerice. Obrambni minister in prvak NSi Matej Tonin se je od pisma distanciral z besedami, da »predstavlja mnenje predsednika vlade Janeza Janše, saj o vsebini ⁦vlada⁩ ni odločala«. Bolj oster je bil minister za zdravje Tomaž Gantar: »EU se sooča z največjo zdravstveno in ekonomsko krizo po 2. svetovni vojni, enotnost držav članic je bistvenega pomena. Pismo predsednika vlade evropskim voditeljem zagotovo ne koristi interesom Slovenije, postavlja nas med problematične države, kamor nikoli nismo sodili. To terja resno razpravo,« se je odzval Gantar, ki je do kongresa Desusa, ko naj bi za novega predsednika izvolili Karla Erjavca, začasni zastopnik Desusa.

»V SMC zavračamo vsebino pisma, ki ga je predsednik vlade poslal predsedniku Evropskega sveta Charlesu Michelu. Vladavina prava je za SMC eden temeljnih postulatov delovanja Evropske unije in podpiramo vsa prizadevanja članic EU in evropskih institucij za uveljavitev tega načela v vseh državah članicah EU in širše,« pa so v odzivu zapisali v SMC, ki je leta 2014 slavila na državnozborskih volitvah z najboljšim rezultatom v zgodovini Slovenije. »Povsem nerazumljive so tudi trditve o ukradenih volitvah. SMC je volitve 2014 zmagala pošteno, na podlagi volje ljudi, izražene na svobodnih in demokratičnih volitvah,« so še dodali v stranki, ki jo vodi gospodarski minister Zdravko Počivalšek.
 

Janša za vrnitev k dogovoru julijskega vrha

Janša se v pismu, naslovljenem na voditelje članic in institucij EU, zavzema za vrnitev k dogovoru julijskega vrha EU o finančnem okviru za spopad z epidemijo, ki ga zdaj po njegovem mnenju spodkopava nedavni dogovor med Svetom EU in Evropskim parlamentom o pogojevanju koriščenja sredstev s spoštovanjem vladavine prava.

»Dilema, ki je pred nami, je zelo preprosta. Spoštovanje dogovora z julijskega vrha je odgovoren pristop k dobri prihodnosti EU. Nespoštovanje pa je ravno nasprotno,« je poudaril. »Danes številni mediji in nekatere politične skupne v Evropskem parlamentu odkrito grozijo z uporabo instrumenta, napačno poimenovanega 'vladavina prava', da bi z večinskim glasovanjem disciplinirali posamezne države članice,« je opozoril slovenski premier v pismu.

»Tisti med nami, ki smo del življenja prebili pod totalitarnimi režimi, vemo, da se odstopanje od realnosti začne, ko procesi ali ustanove dobijo imena, ki pomenijo ravno obratno od njihovega bistva,« je še dodal.

Janša: Naslednji dnevi bodo ključni

V skoraj štiri strani dolgem pismu je omenil tudi, da smo bili leta 2014 v Sloveniji »priče ukradenim volitvam s pomočjo drastične zlorabe državnih ustanov«, nobena od institucij EU pa se takrat ni odzvala niti z enim samim opozorilom.

Zapisal je še, da vladavina prava po definiciji pomeni, da o sporih odloča neodvisno sodišče in ne politična večina ali katera koli druga institucija. »Če politično telo svojo odločitev imenuje vladavina prava, naredi že prvi korak stran od realnosti,« je ocenil. Pismo je končal z opozorilom, da bodo prihodnji dnevi ključni za dosego pravičnega in uravnoteženega dogovora, ki bo temeljil na julijskem dogovoru voditeljev Unije. »Samo s hitrim končanjem tistega, kar smo začeli julija, bomo lahko izpolnili visoka pričakovanja ter tlakovali pot k močnejši Evropi v obdobju po pandemiji,« je izpostavil.



Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije