PROTEST V ČRNOMLJU

FOTO: »Šarec že ve, zakaj si je postavil zid okoli hiše«

Protestniki so v Črnomelj prišli tudi iz drugih slovenskih mest.
Fotografija: Protest proti migrantom v Črnomlju. FOTO: Roman Šipić, Delo
Odpri galerijo
Protest proti migrantom v Črnomlju. FOTO: Roman Šipić, Delo

ČRNOMELJ – V Črnomlju so danes s protestnim shodom in podpisom peticije opozorili na težave ljudi, ki živijo ob meji, zaradi nezakonitih migracij. Vlado so pozvali, naj zaščiti mejo ter zagotovi varnost ljudi in njihovega premoženja. Zahtevajo tudi spremembo azilne zakonodaje. Na shodu se je zbralo nekaj sto ljudi.

Protestni shod v Črnomlju. FOTO: Bojan Rajšek
Protestni shod v Črnomlju. FOTO: Bojan Rajšek

Svoje zahteve so civilne iniciative danes znova sporočile na protestu v Črnomlju. Po pisanju Dela so protestniki na shod prišli celo z avtobusom iz Ljubljane in Ajdovščine, nekaj pa tudi iz Zasavja.

Med najpogostejšimi in glasnimi vzkliki udeležencev današnjega shoda je bil poziv: Vojsko na mejo!, na transparenti pa med drugim napisi Gozd ni smetišče, Dovolj nam je, zbudi se Slovenija, Šarec že ve, zakaj si je postavil zid okoli hiše, Sam skleneš, komu odkleneš svoj dom ...

Protestni shod v Črnomlju. FOTO: Bojan Rajšek
Protestni shod v Črnomlju. FOTO: Bojan Rajšek

V peticiji je domača civilna iniciativa, ki je organizirala protest, zapisala šest zahtev. Vlada naj nemudoma zavaruje mejo in prepreči nezakonite migracije ter poskrbi za varnost ljudi. V ta namen naj nemudoma zagotovi dovolj enot policije in tehnične opreme, na mejo pa pošlje tudi vojsko, ki naj ji da ustrezna pooblastila. Postavljena je tudi zahteva po spremembi azilne zakonodaje na način, da tisti, ki vstopi v Slovenijo iz varne države, ne more zaprositi za azil. Zahtevajo pa tudi zaustavitev vseh aktivnosti za postavitev migrantskih centrov. Po njihovi oceni je namreč zelo verjetno, da bi predvideni začasni sprejemno-registracijski centri postali stalni.

Kot je v nagovoru zbranim povedala predstavnica civilne iniciative, sicer lokalna političarka iz vrst SDS Maja Kocjan, je sodu izbila dno sredina ugrabitev 79-letnega domačina. »Namesto da bi nam odgovorni zagotovili varnost, smo bili deležni pavšalnih ocen, da je Slovenija varna in da ni razloga za strah,« je poudarila.

Protesta so se udeležili tudi politiki desnega političnega pola. FOTO: Roman Šipić, Delo
Protesta so se udeležili tudi politiki desnega političnega pola. FOTO: Roman Šipić, Delo

Današnjega protesta se je udeležilo tudi kar nekaj politikov, predvsem kandidatov na prihajajočih evropskih volitvah. Prvak SDS Janez Janša je za medije dejal, da so prišli podpret Belokranjce in druge, ki živijo ob meji in se ubadajo z migracijskim problemom, a jih vlada obravnava za drugorazredne. Ob tem je večkrat ponovil, da je premier Marjan Šarec sklical sejo sveta za nacionalno varnost zaradi domnevnih pritiskov na Pop TV, ni pa je želel sklicati, da bi se okrepilo varovanje ob meji, niti po ugrabitvi 79-letnika. »Policija ima več resursov, ki bi jih lahko uporabila za varovanje meje. Namesto da postavljajo radarje, naj okrepijo nadzor na meji. Veljalo pa bi okrepiti nasploh varnostne sile in jih prvenstveno angažirati na meji.«
Protestni shod v Črnomlju. FOTO: Bojan Rajšek
Protestni shod v Črnomlju. FOTO: Bojan Rajšek

Prvak SLS Marjan Podobnik je opozoril, da so nezakonite migracije prizadele podeželska območja, ki da jih ljudje že tako zapuščajo. Zavzel se je za povrnitev škode ljudem. Tone Krkovič, ki živi v občini Kostel, pa je dejal, da policiji, ki trdi, da zadeve obvladuje, ne verjame.

Na današnjem shodu so bili tudi najvidnejši predstavniki Domovinske lige – DOM ter Gibanja Zedinjena Slovenija. Zbrane so nagovorili predstavniki civilnih iniciativ Škofije in Ilirska Bistrica, med drugim župan Ilirske Bistrice iz vrst SD Emil Rojc.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije