DOŽIVETJE

FOTO: Na festivalu vina in čokolade se je sladkalo 8000 ljudi

Predstavilo se je blizu 60 ponudnikov Na Rudnici bo stal 40-metrski stolp
Fotografija: Kolektiv članic Olimja FOTO: Mojca Marot
Odpri galerijo
Kolektiv članic Olimja FOTO: Mojca Marot

PODČETRTEK – Skoraj 60 ponudnikov sladkih dobrot, največ iz čokolade pa tudi vina, je v Podčetrtek pritegnilo veliko množico mladih in starih, željnih pregreh. Največji razstavni prostor je bil tudi letos, razumljivo, namenjen domači Čokoladnici Olimje s skoraj 30-letno tradicijo. Vodijo jo potomci Rudolfa Videtiča, ki je odkupil ljudsko šolo v Olimju in iz dveh razredov naredil čokoladno delavnico. Danes so sladkosti iz Olimja prepoznavna blagovna znamka, ki je zanimiva tako za domače kot tuje goste. Letos so posebno za festival Vina in čokolade izdelali tudi maketo čokoladnega stolpa, ki ga bodo na Rudnici v občini Podčetrtek uradno odprli 25. maja.
Mama Alenka in hči Mateja izdelujeta sladke dobrote po naročilu – Gospodična Čenča. FOTO: Mojca Marot
Mama Alenka in hči Mateja izdelujeta sladke dobrote po naročilu – Gospodična Čenča. FOTO: Mojca Marot

Teden za stolp

S tega 40-metrskega stolpa bo ob lepem vremenu mogoče videti skoraj vso Slovenijo in še velik del sosednje Hrvaške, zato bo nedvomno pravi magnet za turiste. "Stolp je en teden izdelovala naša mojstrica Lili. Ogrodje je seveda iz žice, na katero je postopoma nanašala čokolado, kar je trajalo vsaj dva dni," svojo zaposleno pohvali solastnica čokoladnice Mateja Videtič, ki je obiskovalcem letos poskušala približati tako njihov domači prostor kot proizvodni proces, lahko so videli tudi, kako se kuha čokolada. Za festival pa so pripravili okoli pol tone čokoladnih izdelkov, med katerimi sta bili letošnji novosti koruza, prelita z belo čokolado, in bananin čips. Na drugi strani sta mama in hči ponujali dobrote pod imenom Gospodična Čenča. Običajno jih izdelujeta po naročilu, tokrat pa sta stojnico dodobra založili z raznimi piškoti, ježki, testenimi košaricami s čokolado in sadjem. Vse je šlo za med. Kot tudi Luciferjeve praline in makroni, bravniji in kukiji Karima Merdjada in njegove žene Helene. "Vse se je začelo z makroni, ti so naš paradni konj, izdelujemo jih v kar 46 okusih, prav zdaj pa so dobili novo embalažo," nam pove Karim, ki ga mnogi poznajo tudi kot sodnika v šovu MasterChef.

Cukrčki za male in velike

Tako se kuha čokolada. FOTO: Mojca Marot
Tako se kuha čokolada. FOTO: Mojca Marot
Župan Podčetrtka Peter Misja je vesel, da se je festival med ljudmi tako hitro udomačil. "Želeli smo si nadstandardno prireditev in dobili idejo za festival vina in čokolade. Obisk nas je že prvo leto zelo presenetil, zdaj pa že moramo delati selekcijo, da ponudnikov ni preveč," pravi župan zelo turistične občine, v kateri prenoči skoraj 400.000 gostov na leto. "Samo na dan festivala je v Podčetrtku prenočilo 2000 ljudi, medtem ko jih je festival obiskalo osem tisoč. Seveda smo zelo zadovoljni, saj večje številke ambient že ne bi prenesel. S selekcijo ponudnikov pa smo pustili tudi nekaj več prostora obiskovalcem, da se ne bi počutili preveč utesnjene," pravi direktor Turizma Podčetrtek, Bistrica ob Sotli, Kozje, GIZ Boštjan Misja.

Obenem so poskrbeli za cukrčke, pestro obfestivalsko dogajanje za vse generacije. Poleg nastopa Nine Pušlar in skupine Cover Lover je za animacijo najmlajših skrbela Damjana Golavšek, pozornost mnogih je pritegnila modna revija Wine & choco,
Aljaž Skornšek, Pekarna pod gradom. FOTO: Mojca Marot 
Aljaž Skornšek, Pekarna pod gradom. FOTO: Mojca Marot 
na dobrodelnem teku pa so zbirali denar za društvo Debra, ki povezuje bolnike z redko kožno boleznijo bulozno epidermolizo. Čeprav je bilo ponudnikov vina celo nekoliko več kot čokolade in drugih sladkih dobrot, pa se to ni čutilo. So pa na festivalu znova izbrali županovo vino. Letos je to postalo vino emino cuvee, zvrst virštanjčana, sauvignona in chardonnaya iz Hiše vin Emino iz Imenega, kar je za to hišo še eno v nizu laskavih priznanj. MOJCA MAROT

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije