NAGRADNA IGRA

FOTO: Dušanu ledena kava, za Anico kriminalka

Zvesta bralca Slovenskih novic bosta nagrado delila s prijatelji in sosedi. Pred petimi leti je Dušan nerodno padel in si poškodoval hrbtenico.
Fotografija: Dušan se je najbolj razveselil ledene kave Pomurskih mlekarn. FOTO: Jaroslav Jankovič
Odpri galerijo
Dušan se je najbolj razveselil ledene kave Pomurskih mlekarn. FOTO: Jaroslav Jankovič

IDRIJA – Cesta v Idrijo prek Godoviča je zaradi obnove zaprta, zato smo se povzpeli čez Medvedje Brdo do Potoka in naprej do vasi Dole, od koder smo že ugledali vršace Idrijskega hribovja. Začeli smo se spuščati proti Idriji: »Ni daleč, skozi Gore in potem Idrija, le nekaj kilometrov še,« nas je usmeril prijazni domačin, ki je na dvorišču popravljal svoj stari traktor universal. Zanimivo, zgoraj Dole, pod njimi pa Gore. Zagotovo ima poimenovanje krajev svojo zgodbo v ozadju. Pogled na Idrijo je vselej prijeten, rudarska cerkev Sv. Trojice iz 17. stoletja, okoli nje pa nagnetene hiše in stanovanjske soseske. Če se sprehodimo po Idriji, tu in tam še opazimo kakšno starejšo rudarsko zgradbo.

Današnja nagrajenca akcije Poletje s Slovenskimi novicami, Anica Gašpirc in 71-letni Dušan Lapajne, stanujeta v enem takih blokov: »Ja, stavba je stara čez sto let, a je v njej prijetno bivati,« nam je pri vhodu povedala 73-letna Anica, po poklicu prodajalka. Skupaj z Dušanom, ki si je pokojnino prislužil kot mesar, živita v dvosobnem stanovanju že 36 let. Prav vse od začetka sta naročnika Slovenskih novic.


Ko smo jo poklicali, da sta izžrebana za nagrado Poletje z Novicami, se je srčno razveselila.

V življenju jima ni bilo nič prihranjeno. Ko sta začela svoj zasluženi pokoj, je Dušan pred petimi leti nerodno padel in si poškodoval hrbtenico. Od takrat ne more več hoditi. Tudi Anica po operaciji kolka le s težavo hodi naokoli.

»A to nama ni vzelo volje. Zjutraj vstanem, pride oskrbovalka na dom, da uredimo Dušana. Pripravim zajtrk, nato sedem za mizo in preberem Slovenske novice, ob ponedeljkih pa tudi Nedelo. Nato počasi pripravim kosilo ... in tako iz dneva v dan. Ni nama dolgčas,« smeje pove Anica, ki je kljub težavam ohranila veselje in voljo do življenja.

Takoj si je nadela predpasnik Slovenskih novic. FOTO: Jaroslav Jankovič
Takoj si je nadela predpasnik Slovenskih novic. FOTO: Jaroslav Jankovič

Nenapovedanega darila sta se z Dušanom zelo razveselila. Ko smo zlagali v kuhinji na mizo Kraševe čokolade, praline in kekse moto kakav, pa pakete ledene kave Pomurskih mlekarn, poživljajoče pijače in obogateno vodo dana vitamin, je dvignila roke. »No, to bo pa dovolj, da bova razdelila prijateljem in sosedom.«

Ker je poletje in je sonce močno, so v paketu tudi Afroditini izdelki; gel za prhanje, mleko za sončenje, SOS tropical spray in SOS calming gel, vse jima bo zagotovo prišlo prav, tudi velika brisača.

Plažna torba Slovenskih novic pa bo za v bližnjo trgovino, kamor se Anica tu in tam še sprehodi.

Posebno se je razveselila kuhinjskih krp in predpasnika, tega si je takoj nadela okoli pasu. Ob frizbiju in loparčkih pa se je hudomušno nasmejala in frizbi smeje zalučala na mizo.

Anica se je v trenutku spomnila na otroštvo in nam zalučala frizbi. FOTO: Jaroslav Jankovič
Anica se je v trenutku spomnila na otroštvo in nam zalučala frizbi. FOTO: Jaroslav Jankovič

Anici in Dušanu dnevi minevajo ob pogovoru, televiziji in branju Slovenskih novic. A zdaj si bo nekaj tednov krajšala čas tudi z romanom slovitega pisatelja kriminalk Joa Nesba, ki so jih izdali pri Beletrini. Dušan pa se je najbolj razveselil ledene kave. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije