NAPREDEK

FOTO: Bolje in varneje tudi skozi Hotič

Lani so prebivalci dveh krajev protestirali zaradi cest. Najprej so napredek dosegli v Vodicah.
Fotografija: Protesti prebivalcev Vodic so zalegli. Foto: Dejan Javornik
Odpri galerijo
Protesti prebivalcev Vodic so zalegli. Foto: Dejan Javornik

ZGORNJI HOTIČ, VODICE – Minulo poletje sta dva kraja v Sloveniji izražala skrajno nezadovoljstvo nad urejenostjo prometa skozi naselje; prebivalcem Vodic je uspelo s protesti že lani, saj so po ustanovitvi civilne iniciative ter dveh shodih s protestnim oviranjem prometa med Komendo in Vodicami dosegli napredek. Vodiški župan Aco Franc Šuštar je dobil zagotovila na infrastrukturnem ministrstvu, da je obvoznica uvrščena v šestletni operativni načrt vlaganja v prometno infrastrukturo, začetek gradnje pa da je predviden leta 2019. 

 

Rešitev namesto protesta

V Novicah smo poročali o identični problematiki v naselju Zgornji Hotič, ki velja za najožje grlo na cesti Litija–Ljubljana; naselje je brez pločnikov, tresljaji in hrup so manjša zadrega kot strah, ki je prisoten tudi ob oteženem vključevanju krajanov na cesto. Zaradi nevzdržnih razmer so pripravljali protestno zaprtje, pa tudi zaradi tega, ker se je gradnja obvoznice planirala za leto 2025. A vmes se je zgodil obrat, ki so ga prebivalci ob cesti precej veseli.
V Zgornjem Hotiču naj bi odpravili težave s prometom. Foto: Dejan Javornik
V Zgornjem Hotiču naj bi odpravili težave s prometom. Foto: Dejan Javornik

V začetku tega leta so se namreč sestali litijski občinski predstavniki in pristojna Direkcija RS za ceste in sprejeli sklepe, ki so precej pospešili reševanje težav za domačine: ti bodo verjetno najbolj veseli ureditve zavijalnega pasu, hodnika in prehoda za pešce ter drugih ukrepov, ki naj bi izboljšali bivanje domačinov na obeh straneh prometnice. Zadovoljstvo s spremembo je potrdil tudi Boštjan Sukič, eden izmed aktivnih krajanov pri cestni problematiki: »Vse se razvija v pravo smer, tudi z občino smo na isti strani.«

Z lastniki zemljišč naj bi že potekali razgovori o odkupu, po dogovorih uradnih organov pa se bodo dela začela vsaj dve leti dni prej kot po prvotnih načrtih, ki so veljali pred napovedanim protestom. Pritisk na državo torej lahko obrodi sadove za prebivalce. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije