SESTANEK

Erjavec opravil prvi pogovor z veleposlanikom v Moskvi

Zunanji minister je znova izrazil zaskrbljenost zaradi uporabe živčnega strupa.
Fotografija: Zunanji minister Karl Erjavec. FOTO: Uroš Hočevar, Delo
Odpri galerijo
Zunanji minister Karl Erjavec. FOTO: Uroš Hočevar, Delo

LJUBLJANA – Zunanji minister Karl Erjavec, ki opravlja tekoče posle, je danes že opravil prvi pogovor s slovenskim veleposlanikom v Rusiji Primožem Šeligom, potem ko je vlada na današnji seji sklenila, da ga kot odgovor na napad z živčnim strupom v Veliki Britaniji pokliče na posvet v Ljubljano.

Kot so sporočili z zunanjega ministrstva, je Erjavec v pogovoru s Šeligom znova izrazil zaskrbljenost zaradi uporabe živčnega strupa v Veliki Britaniji in poudaril solidarnost z Združenim kraljestvom, ki je partner v EU in zvezi Nato.

»Uporaba živčnega plina je groba kršitev mednarodnega prava, zato je izjemnega pomena, da ruska stran odgovori na vprašanja, ki jih je nanjo naslovilo Združeno kraljestvo, in da polno sodeluje z organizacijo za prepoved kemičnega orožja,« so na MZZ zapisali v sporočilu za javnost.

Slovenija že podprla ukrepe v okviru zveze Nato

»Zelo pomembno je, kakšna pojasnila bo v zvezi s primerom podala Ruska federacija v prihajajočem obdobju,« je v pogovoru z veleposlanikom poudaril Erjavec.
Kot so spomnili na MZZ, je Slovenija v zvezi z napadom v Salisburyju sicer že podprla skupne ukrepe v okviru zveze Nato in sklepe Sveta EU za zunanje zadeve kot tudi Evropskega sveta. Prav tako je podprla skupne izjave EU z obsodbo napada v številnih mednarodnih organizacijah, kot so OPCW, Ovse in Konferenca za razorožitev.

Po napadu z živčnim strupom na bivšega ruskega dvojnega agenta Sergeja Skripala in njegovo hčer Julijo v angleškem Salisburyju 4. marca je Velika Britanija, ki je krivdo za napad pripisala Rusiji, izgnala 23 ruskih diplomatov. Veliki Britaniji se je ta teden solidarno pridružilo najmanj 26 držav in zveza Nato. Med njimi sprva ni bilo Slovenije, vendar je vlada, ki opravlja tekoče posle, na današnji seji sprejela odločitev, da na posvet pokliče slovenskega veleposlanika v Moskvi.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije