Predstavitvena informacija

Enomesečna plača za maske!?

Kakšne so pasti pri nakupu mask, na kaj paziti in česa se posluževati ter zakaj? Stroški, ki nastanejo z nakupom mask, lahko hitro sežejo do nekaj 100 €!
Fotografija: FOTO: Stock.adobe.com
Odpri galerijo
FOTO: Stock.adobe.com

Ob poplavi različnih obraznih mask, sproščanju ukrepov s strani Vlade Republike Slovenije in zmanjšanju števila oseb, ki so na testiranjih v državi pozitivne na okužbo z virusom SARS-CoV-2 (COVID-19), je opaziti tudi precej sproščeno in nedosledno uporabo obraznih mask med ljudmi. A tako kot drugod po svetu smo tudi pri nas trenutno v času epidemije oz. pandemije SARS-CoV-2 (COVID-19) in prav je, da se vedemo odgovorno in upoštevamo priporočila strokovnjakov ter vladne predpise.
 

Vsaj tri stvari, na katere morate biti pozorni pri obraznih maskah


Prvič: Zaščitne maske, ki to niso
Veliko ponudnikov obrazne maske oglašuje kot zaščitne maske, čeprav to v resnici niso. Termin zaščitne maske je dovoljeno uporabljati le pri tistih maskah, ki so certificirane, torej so namenjene za medicinsko uporabo in tiste, ki so namenjene za industrijo. Vse druge maske so higienske in namenjene splošni uporabi tistih, ki niso izpostavljeni visokim tveganjem okužbe. Namenjene so recimo nošenju v zaprtih javnih prostorih, kot so trgovine, banke, pošte in podobno. Nošenje maske v teh prostorih je obvezno!

Drugič: Nepravilna uporaba zaščitnih in higienskih mask
Vse več je opozoril o nepravilni uporabi obraznih mask. Najpogostejše napake so nepravilna namestitev maske na obraz, nepravilno odstranjevanje in zlasti večkratno nošenje mask, ki so namenjene za enkratno uporabo. Obrazne maske, ki so namenjene za enkratno uporabo, tj. certificirane maske s FFP oznako in zaščitne maske (EN 149), je treba po tem, ko jo snamemo z obraza, na pravilni način zavreči, nikakor pa jih ne smemo uporabiti znova. Če jih nosimo dlje časa, jih je treba v skladu z navodili NIJZ (takšen je recimo standard za blagajničarke v trgovini) zamenjati vsaj na 2 do 3 ure. Maske se namreč zaradi našega dihanja navlažijo in tako več ne omogočajo ustrezne zaščite.

Tretjič: Pravilna uporaba zaščitnih in higienskih mask ter s tem povezani visoki stroški za družinski proračun v času epidemije SARS-CoV-2 (COVID-19)
V času epidemije SARS-CoV-2 (COVID-19) je tako pomembno, da si izračunamo strošek, ki ga za gospodinjstvo predstavlja nakup obraznih mask za enkratno uporabo. Strošek certificiranih mask tipa FFP2 za samo enega člana gospodinjstva in ob upoštevanju uporabe ene maske na dan pet dni v tednu bo v šestmesečnem obdobju znesel vrtoglavih 826,80 € oziroma 360,00 €, če gre za zaščitne maske (EN 149). Strošek za celotno družino je tako izjemno visok!
 

Je vaša maska vpojna ali neprepustna na tekočino in vlago?

Strokovnjaki iz podjetja CIVIS, ki se ukvarjajo z opravljanjem vseh vrst strokovnih nalog s področja varnosti in zdravja pri delu, požarne varnosti, nevarnih kemikalij, ekologije ipd., že dlje časa pozorno spremljajo razmere, da lahko ustrezno svetujejo svojim naročnikom. Zato so opravili raziskavo in na trgu izbrali 15 različnih higienskih obraznih mask, ki predstavljajo vzorec mask iz različnih materialov, vse od papirja, platna in bombaža, pa do večslojnih sestavljenih tekstilnih materialov in zaščitnih mask (EN 149), ter jih poslali v testiranje v priznan meroslovni laboratorij. 

Rezultati testiranja za njih niso bili presenečenje. Materiali, ki so namenjeni vpijanju, so to funkcijo sicer odlično opravili, niso pa primerna izbira za izdelavo mask! 

Stroka je jasna! Materiali, ki so namenjeni vpijanju, niso dobra izbira za izdelavo mask.


Edina certificirana maska na testu, torej zaščitna maska, ki je certificirana po standardu EN 149 in pri kateri gre za troslojno zaščitno masko (EN 149), seveda ni prepuščala tekočine. Od higienskih mask, ki so bile testirane, edino higienska maska SHIELD ni prepuščala tekočine, pri kriteriju, kako hitro se navlaži s paro oz. dihanjem, pa je kazala celo bistveno boljše lastnosti.
 

Maske za enkratno uporabo niso namenjene dezinficiranju in s tem varni vnovični uporabi.

Potreba po menjavi mask izhaja iz dejstva, da maske za enkratno uporabo niso namenjene dezinficiranju in s tem varni vnovični uporabi, saj jo z dihanjem navlažimo in tako spremenimo njene lastnosti. Zato je smiselna uporaba kakovostnih higienskih obraznih mask za večkratno uporabo. Pri izbiri takšne maske je pomembno, iz kakšnega materiala je izdelana, predvsem pa, ali je material namenjen vpijanju vlage ali pa je nepremočljiv. Maske, ki so izdelane iz bombaža, papirja ipd., so narejene iz materialov, katerih namen je vpijanje vlage. To pa je ravno nasprotno temu, čemur naj bi maske bile namenjene, saj se zaradi značilnosti materiala hitro navlažijo že od naše izdihane sape. Zato izberite masko iz materiala, ki preverjeno ne prepušča vlage oz. tekočine.
 

Izračun stroškov ob pravilni uporabi obraznih mask v skladu z njihovo namembnostjo


FOTO: Kovanćek Group d. d.
FOTO: Kovanćek Group d. d.


Če vi in vaša družina že imate obrazne maske, preverite, ali so te narejene iz materiala, ki vpija vlago oz. tekočino. Pomislite, ali obrazno masko uporabljate pravilno in v skladu s strokovnimi priporočili. Razmislite tudi, koliko družinskega proračuna ste v času epidemije oz. pandemije SARS-CoV-2 (COVID-19) pripravljeni nameniti za obrazne maske. Uporaba v zaprtih javnih prostorih je obvezna in tako bo verjetno ostalo še nekaj časa, vendar je pri tem mogoče tudi nekaj prihraniti. Najboljša rešitev je kakovostna higienska maska, ki preverjeno ne prepušča tekočine in vlage tudi med daljšim obdobjem uporabe in ki jo je mogoče preprosto dezinficirati. 




Naročnik oglasa je Kovanček Group d. d.

V članku je omenjeno podjetje CIVIS d. o. o. iz Maribora.

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije