EKSTREMNI KOLESAR

Dvanajst ur peklenskega kolesarjenja: Erik vozil na skrajni meji zmožnosti

Erik Rossenstein iz Rečice ob Savinji je imel hudo mednarodno konkurenco. Za strokovno in kondicijsko-psihološko ekipo je izbral kar svoje družinske člane.
Fotografija: V Ameriko je na izjemno težavno preizkušnjo odpotovala kar vsa družina. FOTOgrafije: Osebni arhiv
Odpri galerijo
V Ameriko je na izjemno težavno preizkušnjo odpotovala kar vsa družina. FOTOgrafije: Osebni arhiv

Med redkimi ekstremnimi kolesarji v Sloveniji se v zadnjih petih letih na najvišja mesta uvršča prebivalec Rečice ob Savinji, 43-letni Erik Rossenstein. Kar štirikratni prejemnik priznanja Zgornje Savinjske doline za posebne dosežke v športu je dosegel izjemne uspehe in se uvrstil med nepozabne šampione.

...
...

Osvojil je svetovno prvenstvo 2019 v Borrego Springsu (ZDA) v svoji starostni kategoriji in 2. mesto v 12-urnem kolesarjenju. Štirikrat zapored je postal evropski prvak v disciplini 12 ur v Dobrovniku (Slovenija) ter dosegel veličastno zmago na dirki okoli Slovenije leta 2015 z dosežkom 1250 kilometrov v 47,5 ure (ekstremna kategorija). Poleg tega je nanizal veliko vrhunskih rezultatov, ki le potrjujejo, da je nekdanji Mozirjan že desetletje vrhunski športnik v tej edinstveni zvrsti kolesarstva.

Od nič do 30 stopinj Celzija

Pred kratkim ga je sprejela županja občine Rečica ob Savinji Ana Rebernik in ga simbolično pospremila na prestižno dirko v Borrego v Kaliforniji. Tam se je medtem znova soočil s samim seboj in hudo svetovno konkurenco v starostnem razredu od 40 do 50 let. Kot nam je dejal pred odhodom, želi predvsem preseči svoje rezultate v ekstremnih razmerah pri temperaturi okrog ničle na startu in tudi več kot 30 stopinj v drugi tretjini 12-urne dirke po suhem, prašnem obrobju puščave.

Za strokovno in kondicijsko-psihološko ekipo je izbral svoje družinske člane: ženo Tinkaro, sina Tineta in hčer Trino. »Moja pripravljenost je po treh letih na najvišji ravni doslej. Ja, ob spremstvu najdražjih treh navijačev bom naredil vse, da premagam najprej sebe, od marsičesa pa je odvisen razplet ameriške tekme,« je dejal pred odhodom na dolgo pot. »Če ne bo šlo kaj narobe s tehnično zmogljivostjo kolesa ali vremenskimi razmerami, sem optimist za visoko uvrstitev!«

Izjemna tudi Irma Baloh

Tokrat je le malo zaostal za svetovnim prvakom. Brez prekinitve je po obrobju puščave na zelo težki progi prevozil 415 kilometrov ter osvojil drugo mesto.

O dirki na svetovnem prvenstvu ultrakolesarjev v disciplini kronometer v ZDA nam je Erik povedal: »Resnično sem dal vse od sebe, vozil sem na skrajni meji svojih zmožnosti, ali kot pravimo v kolesarskem žargonu, šel sem do daske. Vmes so me grabili krči, zato tudi nekaj malega zaostanka. A tako pač je v športu. Družini iz Erik Teama, ki me je zvesto spremljala kot moja uradna tehnična ekipa, sem zelo hvaležen za pomoč in sodelovanje,« nam je še z druge strani luže sporočil Erik. Smo pa tudi izvedeli, da se je odlično, s četrtim mestom v svoji kategoriji, izkazala Irma Baloh, žena svetovnega prvaka iz Borrega 2021 Mihe Baloha, ki pa zaradi poškodbe v nedavnem prometnem dogodku tokrat ni nastopil. 

API IMPORT
API IMPORT

API IMPORT
API IMPORT

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije