Država vpoklicala zdravnike brez licence

Prepovedan je letalski potniški promet, trgovine spreminjajo čas delovanja. Pri ravnanju s hrano nujna higiena, uporabljene zaščitne maske zbiramo ločeno.
Fotografija: V težkih trenutkih se znajde vsak po svoje. FOTO: DEJAN JAVORNIK
Odpri galerijo
V težkih trenutkih se znajde vsak po svoje. FOTO: DEJAN JAVORNIK

Včeraj do 14. ure so okužbo s koronavirusom potrdili pri 253 ljudeh, testirali so 6712 oseb, en človek je za posledicami bolezni umrl. Infektologinja dr. Bojana Beovič, vodja strokovne skupine, ki zagotavlja podporo Kriznemu štabu RS za zajezitev in obvladovanje epidemije, je povedala, da je 29 okuženih s koronavirusom hospitaliziranih, 130 spremljanih, trije so na intenzivni negi, stanje dveh se slabša, sta v kritičnem stanju. Če je bolezen blaga, se ljudje pozdravijo v roku enega do dveh tednov, če je huda, traja zdravljenje od štiri do šest tednov.

Da bi zaustavili širjenje koronavirusa, se je Slovenija ustavila. Zaprti so šole in vrtci, neživilske trgovine, lokali, začasno je prepovedan javni potniški promet, z današnjim dnem se je ustavil tudi letalski potniški promet: prepoved za letalski promet znotraj EU velja do 30. marca, za prevoze iz držav nečlanic EU ali v njih do preklica. Zunanje ministrstvo Slovencem svetuje, naj ne potujejo v tujino, temveč naj ostanejo doma. Slovenskim popotnikom, ki so v tujini, pa svetujejo, da se podučijo, kako se vrniti domov, preverijo letalske družbe in stanje na mejah ter naj redno spremljajo spremembe.

Banke, pošte, dostavne službe, trafike in kioski za prodajo časopisov in revij bodo poslovali – Slovenske novice boste lahko kupovali še naprej, in sicer v živilskih trgovinah, ki jih imajo v svoji ponudbi, trafikah in kioskih ter na bencinskih črpalkah.

Učenje in vadba prek spleta

Eden najbolj ostrih ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa je zaprtje vzgojno-izobraževalnih institucij. A učenje poteka naprej, na daljavo. Šole oziroma učitelji in profesorji so včeraj že začeli učenem in dijakom pošiljati obveznosti, s katerimi bodo v teh dveh tednih (po potrebi tudi dlje) ohranjali učno kondicijo. Orodij za učenje na daljavo je dovolj, izobraževalne vsebine bodo zagotavljali tudi na 1. programu TV Slovenija (vsak dan med 9. in 12. uro) in na radiu, založbe Mladinska knjiga, Rokus in založba Modrijan pa so odprle dostop do vseh učbenikov in delovnih zvezkov, tako da se bodo lahko otroci s pridom učili tudi prek spleta! Sicer mnoga podjetja ponujajo brezplačne storitve, ugodnosti za olajšanje življenja v času koronavirusa. Prejšnji
Ministrstvo za zunanje zadeve Slovencem svetuje, naj ne potujejo v tujino, ampak naj ostanejo doma. FOTO: DEJAN JAVORNIK
Ministrstvo za zunanje zadeve Slovencem svetuje, naj ne potujejo v tujino, ampak naj ostanejo doma. FOTO: DEJAN JAVORNIK
teden so telekomunikacijska podjetja odprla zaklenjene programe, tudi Netflix omogoča brezplačni 30-dnevni dostop za ogled filmov in serij. Podjetje mBills omogoča brezplačno plačevanje položnic (Slovenija in SEPA), MojeZnanje brezplačno 30-dnevno obdobje spletnih tečajev, tudi zmaga.com ponuja brezplačno spletno učenje na različnih področjih, od jezikov do računalništva ... Da ne boste zakrneli, migajte doma, prek Youtubovega kanala Peach Booty Plan, ki pripravlja vsak dan novo vadbo.

Uporabljena zaščitna sredstva nevarni odpadki

Vlada je na nedeljski dopisni seji izdala odlok, s katerim je preklicala prepoved prometa z zaščitnimi sredstvi. Prepoved je v petek odredil nekdanji minister za zdravje Aleš Šabeder, a nekaj dni pozneje jo je odpravila vlada Janeza Janše. Kot je po srečanju z direktorji bolnišnic pojasnil novi minister za zdravje Tomaž Gantar, je vlada prepoved preklicala, da ne bi nastajala škoda na področju, ki je zdaj prioriteta, in da bi lahko zadostili potrebam. »Promet mora biti odobren, če hočemo ta zaščitna sredstva dobavljati in da delo na tem področju nemoteno poteka.« Ko in če bodo zaščitna sredstva na razpolago, na primer v lekarnah, jih bodo lahko kupili tudi državljani, je dejal in dodal, da bodo možnost dostopa do vseh zaščitnih sredstev postopno širili na vse druge skupine, ampak v prvi vrsti ostajajo zdravstvene ustanove in domovi starejših občanov, ki so v tem trenutku najbolj na udaru.

Uporabljena zaščitna sredstva za preprečevanje širjenja okužbe z novim koronavirusom spadajo med nevarne odpadke, opozarja družba za predelavo odpadkov Surovina. Zaščitne maske, zaščitne obleke, rokavice in drugo takšno opremo je treba zbirati ločeno, saj lahko v nasprotnem prispevamo k širjenju virusa. Občani naj te odpadke oddajo v zbirnih centrih za odpadke v svojem kraju, podjetja pa jih oddajo tistim podjetjem v Sloveniji, ki prevzemajo nevarne odpadke.

Previdno ravnamo s hrano

»Pomembna je visoka stopnja higiene,« opozarja ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki je pripravilo priporočila za ravnanje s hrano oziroma živili. Vrečko, ki jo prinesemo iz trgovine, ob prihodu v stanovanje odložimo v predsobi, si v kopalnici skrbno umijemo roke ter jih razkužimo. Potem iz vrečke zložimo hrano oziroma živila in jo odnesemo nazaj v predsobo, si spet umijemo ter razkužimo roke. Najbolje je, da si v predsobi pripravimo prostor, kjer bomo imeli vrečke ali voziček za trgovino. To obiščemo le, ko je res nujno, po nakupih naj gre en član družine, nikakor ne vsi. V trgovini se dotikamo le živil, ki jih nameravamo kupiti. Še posebno smo pozorni pri kruhu in pekovskih izdelkih v trgovinah, v katerih si te izdelke izbiramo sami!

Spremenjen delovni čas trgovin

Sicer pa živilski trgovci zaradi ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa spreminjajo delovni čas, veljala bo tudi omejitev števila ljudi. Trgovine Hofer bodo do nadaljnjega od ponedeljka do sobote odprte med 8.30 in 17.00, ob nedeljah od 8.30 do 12.00. Pripravljajo se na sistem nadzorovanega vstopa v trgovine, s čimer bodo omejili enkratno število kupcev v trgovini in zaščitili kupce in zaposlene. Lidlove trgovine bodo do preklica od ponedeljka do sobote odprte od 8.30 do 18. ure, v nedeljo od 8.30 do 12. ure. Delovni čas bo spremenjen tudi v Intersparu: trgovine bodo od ponedeljka do sobote odprte med 10. in 18. uro, ob nedeljah med 9. in 15. Trgovine Spar bodo od ponedeljka do sobote odprte od 10. do 18. ure, ob nedeljah pa bo v tistih, ki so na ta dan odprte, mogoče kupovati med 8. in 12. uro. Delovni čas bo drugačen tudi v Tušu: od ponedeljka do sobote od 9. do 18. ure, ob nedeljah od 8. do 12. Delovni čas Mercatorja za zdaj ostaja nespremenjen. Sicer pa je mogoče hrano kupiti tudi prek spleta, v svoje spletne trgovine vabijo tudi trgovine z nenujnimi izdelki, ki so sicer zaprte. Dostava paketov za zdaj poteka, a ne vključuje fizičnega stika. V Pošti Slovenije stranke v primeru vročanja paketov pozivajo, da pakete prevzamejo denimo pri vhodu v stavbo ali pred garažo ali pa izberejo dostavo v t. i. paketomat. Tudi GLS pakete dostavlja na prostem in brez stikov z upoštevano razdaljo 1,5 metra ali pa v paketomatu.

Upravna enota Ljubljana zagotavlja le nujne upravne storitve, tiste, ki so življenjskega pomena; za obisk upravne enote se mora stranka predhodno naročiti po telefonu, prek elektronskega sporočila ali navadne pošte, o stopnji nujnosti upravne naloge bo odločila pooblaščena dežurna oseba. V veterinarskih ambulantah bo omejen delovni čas, zagotavljali pa bodo le nujno potrebne veterinarske posege, če je le mogoče, ob predhodni najavi. Poslovalnice je zaprl Telemach, vse storitve, ki so ključnega pomena za družbo, delujejo nemoteno, poudarjajo.

Blažimo strah in potrtost

Omejeni stiki z ljudmi, preživljanje dni doma, spremenjena rutina in čakanje, da vse skupaj mine ali se vsaj ublaži, še kako vplivajo na naše psihično počutje. Pojavita se lahko strah in anksioznost, ker smo okuženi, ker bi se lahko okužili. Občutki so normalni, pravijo na Zbornici kliničnih psihologov Slovenije, prav tako je normalno, da nas skrbi, ali bomo imeli dovolj zalog vsakdanjih dobrin ali bomo lahko poskrbeli za bližnje, kako bo s službo. Možna sta potrtost in dolgčas, ki se pojavi po daljšem obdobju omejenosti gibanja in bivanja doma brez smiselnih zaposlitev, pravijo na zbornici. »Izguba občutka osebne svobode, ki je lahko posledica izolacije in karantene, lahko vodi v doživljanje jeze ali zamere do tistih, ki so izdali ukaze za izolacijo, ali do ljudi, ki so bili ali so okuženi z virusom. Razdražljivost zaradi ujetosti v omejen prostor in strahu pred neugodnim razpletom dogodkov ter nezadovoljstvo zaradi različnosti pri ravnanjih med družinskimi člani lahko vodita v medsebojne spore.« In kako se
Potniki so obtičali na letališču Jožeta Pučnika. FOTO: DEJAN JAVORNIK
Potniki so obtičali na letališču Jožeta Pučnika. FOTO: DEJAN JAVORNIK
spopadamo z nastalo stisko? »Vnaprej načrtujte preživljanje časa,« svetujejo na zbornici. »Ustvarite dnevno rutino in ji sledite, pomaga nam vzdrževati občutek reda in smisla ter nadzora nad situacijo. V rutino vključite dnevne aktivnosti, kot so delo, učenje, telesna vadba, skrb za zdravo prehrano. Če nimate prepovedi zapuščanja doma, si organizirajte tudi gibanje zunaj, seveda v skladu z navodili, ne med ljudmi in samo z družinskimi člani, s katerimi ste tudi sicer v stiku. Otroke vključite v gospodinjska opravila, se z njimi igrajte,« priporočajo in še: »Omejite spremljanje novic na najnujnejše in najbolj zanesljive vire informacij, ni treba ves čas slediti medijem, družabnim omrežjem, internetnim forumom in drugim virom informacij ter se ukvarjati samo s covid-19.« Vzdržujte zdrav življenjski slog, poskrbite za zadostno količino spanja, uravnoteženo prehrano in telesno dejavnost, nekaj časa namenite sproščanju. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije