MORSKI RIBOLOV

Drobiža ogromno, porcijskih rib premalo

Na državnem prvenstvu v morskem ribolovu iz čolna s palico v Piranu najboljša domačina.
Fotografija: Bodoči prvak Simon Oblak (v ospredju) med ribolovom drugega tekmovalnega dne FOTO: JANEZ PETKOVŠEK
Odpri galerijo
Bodoči prvak Simon Oblak (v ospredju) med ribolovom drugega tekmovalnega dne FOTO: JANEZ PETKOVŠEK

Trditev, da je Piranski zaliv predvsem drstišče za ribe in da v njem prevladuje ribji drobiž, se je v praksi pokazala za resnično. Konec tedna je 30 najboljših slovenskih ribičev v dveh dneh iz čolna s palico ujelo 837 tako imenovanih belih rib, a je njihova skupna teža znašala le 59 kilogramov, kar pomeni, da je povprečni primerek tehtal vsega 7 dekagramov. Med ribolovom so morali ribiči spustiti še več sto rib, ki niso dosegale predpisane dolžine 15 centimetrov.
Kokot ali lastovka, najtežja ujeta riba prvenstva
Kokot ali lastovka, najtežja ujeta riba prvenstva

Ali je krivo vreme (položaj lune, burja, plimovanje, nedavno obilno deževje z jugom ...), morda delfini in drugi morski plenilci, ali kočarji in mrežarji, je težko reči. Dejstvo je, da ima morje 18 stopinj Celzija in bi bela riba še vedno morala biti precej dejavna. Če bi bilo velikih rib veliko, se ribji drobiž sploh ne bi poznal. Tako pa so najboljši slovenski tekmovalci v športnem ribolovu iz čolna s palico, ki so organizirani v 16 društvih, lahko izvajali le filigranski ribolov, pri čemer je štel vsak gram, vsaka malo večja riba (od 150 do 300 gramov) pa je bila že bonus.
Šesterica ribičev na turistični barki pred izplutjem na morje
Šesterica ribičev na turistični barki pred izplutjem na morje

Po protokolu s slovensko himno na piranskem glavnem pomolu so se ribiči odpravili na velike turistične ali ribiške barke, na vsaki jih je bilo po šest; med ribolovom so kar štirikrat menjali položaj na čolnu, saj je znano, da vsak ni enako dober za lov (praviloma sta najslabša tista, ki sta najbližja sidrni vrvi). Če k temu dodamo še vso ribiško opremo, vedra za ulov, posode in deščice za pripravo kalamarov, sardel in dagenj kot predpisane vabe ter seveda opazovanje občutljive ribiške špice v stoječem položaju, kdaj bo prijela riba, je jasno, da je bil peturni ribolov izjemno naporen.
 

Ribolov


V obeh tekmovalnih dneh se je večina ribičev spopadala s premajhnimi primerki menol in rumencev, precej pa je bilo tudi podmerskih ribonov, šparov in velikih, a neveljavnih primerkov plavih rib, kot je šnjur. Eden od tekmovalcev je imel dva dni tudi smolo, saj je vsak dan ujel najtežji, a neveljavni ribi, enkrat okoli dva, drugič pa okoli tri kilograme težkega ugorja. Prednost domačega terena so najbolje izkoristili ribiči iz društev RPD Piran in Oradela Piran; med deset najboljših se je iz teh dveh klubov uvrstila kar peterica, iz celinskih klubov pa le eden.


Glede na rezultate prve trojice se je izkazalo, da je bolje ujeti nekaj manj večjih rib, kot se zanašati na večjo količino manjših. Odločali so predvsem večji riboni, orade in špari ter spretnost, da si pravi čas nalovil še nekaj menol. Aleš Gaber iz celjskega Aera, ki je ujel največjo ribo (806 gramov težkega kokota ali lastovko), je z 20 ribami pristal na 19. mestu.
Rib veliko, a malo prav zares velikih
Rib veliko, a malo prav zares velikih

Najboljšo taktiko je ubral 39-letni Simon Oblak, član RPD Piran, ki je ribič že od mladih nog. Letos je njegovo ribiško leto, saj je nedavno postal že državni prvak v ribolovu s palico z obale. Drugo mesto v Piranu je zasedel večkratni državni reprezentant Danilo Torej iz Oradele, tretji pa komaj 17-letni mladinec Jan Krajcar iz strunjanskega Solinarja.


Najboljši trije so dobili pokale in medalje Zveze za športni ribolov na morju Slovenije, prva deseterica pa tudi nagrade v obliki direktne uvrstitve v finale državnega prvenstva za prihodnje leto. Vsi drugi bodo morali za preostalih 20 mest skozi kvalifikacije. Celjski Aero kot prireditelj prvenstva pa je s tortico presenetil svojega člana organizacijskega odbora Alojza Jagriča, ki je v nedeljo praznoval 62. rojstni dan. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije