UKC LJUBLJANA

Drami v UKC ni videti konca: novi odstop na pediatrični kliniki

Po odstopu Anamarije Meglič se poslavlja tudi vodja službe za kardiologijo.
Fotografija: UKC Ljubljana. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
UKC Ljubljana. FOTO: Leon Vidic, Delo

LJUBLJANA – V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana še vedno iščejo rešitve za otroško kardiologijo. Za danes je predviden pogovor s pediatrom specialistom kardiologom iz Bosne in Hercegovine. Medtem pa se soočajo z novim odstopom. Kot so potrdili za STA, je namreč z mesta vodje službe za kardiologijo na pediatrični kliniki odstopila Mirta Koželj

V torek je potekala nova izredna seja strokovnega sveta UKC Ljubljana. Kot so za STA pojasnili, namreč vodstvo tekoče obvešča člane strokovnega sveta o stanju v programu zdravljenja otrok s srčnimi boleznimi. A iz njihovih navedb izhaja tudi, da po informacijah, ki so jih medijem posredovali prejšnji teden po seji sveta UKC v sredo in v petkovem sporočilu za javnost, bistvenih sprememb še ni.

Na razgovoru kardiolog iz BiH

Zagotavljajo, da se vodstvo še naprej trudi iskati pediatre specialiste kardiologe, ki bi prišli v UKC. Kot so zapisali, je predvideno, da pride danes na razgovor v UKC pediater specialist kardiolog iz Bosne in Hercegovine. Pri tem pa so znova podprli vsa prizadevanja za takojšnjo sprostitev zakonodaje, ki je že doslej preprečevala zaposlitve tujih zdravnikov, ki prihajajo v Slovenijo z območja zunaj EU. Po njihovih podatkih naj bi spremembo zakona o zdravniški službi, ki jo je pripravilo ministrstvo za zdravje, vlada obravnavala ta teden.

V UKC Ljubljana so ob tem potrdili tudi odstop Mirte Koželj z mesta vodje službe za kardiologijo na pediatrični kliniki. O želji Koželjeve, da odstopi, je sicer danes poročal časnik Delo, ki navaja, da bo z oddelka čez devet dni odšel še zadnji specialist za otroško srce, na oddelku pa bi tako ostala sama, pri čemer ni specialistka za otroško srce, ampak odraslo.

V UKC so pojasnili, da je urnik službe za kardiologijo za naslednji mesec pripravljen. V času odpovednega roka z mesta vodje pa bosta vodstvi UKC Ljubljana in pediatrične klinike čim prej imenovali novega vodjo.

Že pretekli teden je za takojšnjo razrešitev zaprosila tudi strokovna direktorica pediatrične klinike Anamarija Meglič. Strokovno vodenje pediatrične klinike je prevzel njen dosedanji namestnik in predstojnik kliničnega oddelka za otroško hematologijo in onkologijo na pediatriji Janez Jazbec.

V začetku julija bodo ostali brez zadnjega kardiologa

Težave se vlečejo že več let. UKC že več kot desetletje nima svojega otroškega srčnega kirurga. S 7. julijem pa odhaja še zadnji otroški kardiolog, s čimer bodo ostali brez svojega strokovnjaka in tako ne bodo mogli zagotoviti nenehne bolnišnične oskrbe in 24-urne pripravljenosti za otroke s srčnimi boleznimi.

Po seji sveta UKC prejšnji teden so sicer napovedali, da bosta to delo začasno prevzela pediatra s pediatrične klinike, strokovno podporo pa jima bodo nudili otroški kardiologi iz tujine in en kardiolog iz kirurške klinike. V. d. direktorja Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni Brane Dobnikar pa je kasneje sporočili, da so se dogovorili z ameriškima strokovnjakoma s področja otroške kardiologije in otroške srčne kirurgije. Izrazil je pričakovanje, da bosta začela v Ljubljani delati že 8. julija in bosta zagotavljala nenehno bolnišnično oskrbo in 24-urno pripravljenost. A ker nista iz EU, bo treba pred tem še sprejeti spremembo zakonodaje, ki bi olajšala njun prihod.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije