Dragocene hlode pokupili Kitajci

Na največji licitaciji lesa javor za 15 tisočakov! Les končal v prestižnih jahtah, avtih in glasbilih.
Fotografija: Iz slovenskega lesa izdelujejo tudi glasbila in ladijsko pohištvo.
Odpri galerijo
Iz slovenskega lesa izdelujejo tudi glasbila in ladijsko pohištvo.

Pred vrati je 14. licitacija vrednejšega lesa na Koroškem, ki bo najuspešnejša do zdaj. Že jeseni lani so v ekipi organizatorjev 14. dražbe izvajali priprave na dovoz hlodovine, ta je potekal od 3. do 18. januarja letos. Sledila sta ogled za kupce in posebna prodaja hlodov. Kupec, ki sporoči prodajalcu najvišjo cenovno ponudbo, je izbran ne glede na količino nakupa, ki se začne od enega kosa.
Največja učilnica na prostem v Evropi
Največja učilnica na prostem v Evropi

Tako kupci, ki ponudijo poljubno visoko (za njih primerno) ceno, šele po zaključku licitacije izvedo, kaj so lahko kupili, kolikšen je bil njihov izplen po tako tvegani ponudbi. Pri tem jim zelo koristi poznavanje trga, vrednosti specialnih in visokokakovostnih vrst posekanega in razstavljenega lesa, saj imajo tako prednost pred konkurenti.

Kot nam je povedal vodja sistema licitacije, domačin Jože Jeromel, to zanimivo delo obvladuje med 10 do 15 sodelavci, po Sloveniji dodatno še skoraj toliko, v stikih so s kar 900 poslovnimi partnerji. Hkrati je to zanimiv način ponudbe oziroma prodaje za lastnike lesa (izključno kakovostne hlodovine), saj šele po končani licitaciji izvedo, koliko je bil pripravljen za les plačati najboljši ponudnik.
 

Največja učilnica o lesarstvu v Evropi


Letos je združenim soorganizatorjem, Društvu lastnikov gozdov Mislinjske doline, Zvezi lastnikov gozdov Slovenije in Zavodu za gozdove Slovenije, v neposrednem sodelovanju z družbo Tiama, d. o. o., ki jo vodi domačinka Klavdija Jeromel, uspelo prodati neverjetnih 94 odstotkov najkakovostnejšega tehničnega lesa: od 6620 hlodov v lasti 865 ponudnikov. Za rezervno prodajo je tako ostalo le 400 hlodov. Pa še to se bo po Jeromlovih izkušnjah zlahka prodalo. Zbiranje lesa, do potankosti urejeno skladiščenje ter licitacija so se prvič preselili iz Slovenj Gradca v bližnjo, zelo razgibano vas Podgorje.


Prokurist sistema Jeromel nam je dejal, da je bila največja težava zagotoviti primeren, dovolj velik prostor, ki omogoča dostopnost s kamioni, primerne razmere za skladiščenje in prekladanje zelo velikih in težkih hlodov, dolgih do osem metrov in velikih celo do pet kubičnih metrov, neoviran in varen dostop kupcev ter svetovalcev. Prodajalna najkakovostnejšega lesa na prostem je hkrati največja gozdarsko-lesarska učilnica v Evropi, saj sem prihajajo lastniki gozdov, gozdarji, študentje gozdarskih in lesarskih smeri, kmetijskih šol, celo šolarji in drugi zainteresirani.
 

V sredo bo veliki finale


V sredo, 19. februarja, bo dopoldne dan odprtih vrat, ko si bodo lahko vsi zainteresirani ogledali ponujeno hlodovino in izvedeli dosežene cene. To je lahko za prodajalce in kupce zelo stresen trenutek. Prodati kapitalen hlod lesa gorskega javorja rebrača za 15.000 evrov ni mačji kašelj, posekati več lip za pričakovani dober zaslužek, pa jih morda ne prodati, pa druga, grenka skrajnost. To se je že dogajalo. Kdo je torej zmagovalec letošnje borze z najvišjo prodajno ceno za hlod lesa?


Za Novice smo le izvedeli nekaj zanimivosti. Vso to neverjetno količino plemenitega, raznovrstnega tehničnega lesa (kar okrog 30 slovenskih vrst) je odkupilo le 43 kupcev, med njimi največ iz Kitajske (kar 1700 hlodov), pa Italijani, Švicarji, Avstrijci, Hrvati. Kupili so 600 do 800 kosov hlodov. Od lanske ponudbe 3700 hlodov se je letošnja povečala za okoli 85 odstotkov, na več kot 6600 hlodov. Od prvega dogodka pred 14 leti je aktualni rekord večji za približno 5700 hlodov. Izvrtali smo, da je zmagovalec letošnjega lesarskega dogodka na Koroškem kapitalni hlod rebrastega gorskega javorja iz okolice Snežnika, že drugi kapitalni primerek pa iz bližnjega gozda izpod domačega Pohorja. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije