USKLADITEV

Predsednik vlade se je pohvalil, da gre za zgodovinsko najvišji dvig pokojnin

Svet pokojninskega zavod odločil, da bo februarja izplačana razlika v višini 0,6 odstotka.
Fotografija: Robert Golob in Luka Mesec. FOTO: Zaslonski Posnetek Sta
Odpri galerijo
Robert Golob in Luka Mesec. FOTO: Zaslonski Posnetek Sta

Pokojnine, ki bodo nakazane konec februarja, bodo še za 0,6 odstotka višje, je danes odločil svet pokojninskega zavoda. Redna februarska uskladitev glede na rast plač in povprečno letno inflacijo lani sicer od 1. januarja znaša 8,8 odstotka, a ker je bila delna redna uskladitev v višini 8,2 odstotka že januarja, bo ta mesec izplačana le razlika.

image_alt
Upokojenci, pozor! To se bo ta mesec zgodilo z vašo pokojnino

Pravkar poteka izjava za javnost, kjer uskladitev predstavljata predsednik vlade Robert Golob in minister Luka Mesec

»Zadovoljen sem, da bodo vsi upokojenci deležni zgodovinsko najvišjega, 8,8 odstotnega, dviga pokojnin. Ta dvig je višji od načrtovanega in je najvišji po letu 1992.«, je poudaril premier. Tak dvig so po njegovem omogočili tudi ukrepi vlade za pomoč gospodarstvu v boju proti energetski draginji. Plače so namreč rasle hitreje od pričakovanj, kar je za sabo potegnilo rast pokojnin. Mesec pa je dodal: ».«Vsak upokojenec bo prejel pokojnino, ki je za 8,8 odstotka višja od tiste, ki jo je prejemal lani. Vlada je letos upokojencem namenila posebno skrb. Uskladitev pokojnin ni edina stvar, ki smo jo zagotovili.« Poleg tega je spomnil, da so že od 1. januarja v uporabi novosti na pokojninskem področju, ki pomenijo ugodnejši položaj za delovne invalide in vdove oz. vdovce. Vdove in vdovci, ki imajo poleg pravice do vdovske pokojnine tudi pravico do svoje starostne, predčasne ali invalidske pokojnine, imajo v skladu s pokojninsko novelo iz decembra lani pravico do zagotovljene vdovske pokojnine. Ta znaša največ toliko kot zagotovljena pokojnina.

Redna uskladitev

Januarsko izplačilo je bilo izvedeno v skladu s proračunskimi dokumenti, medtem ko redno uskladitev v februarju izračunajo po sistemskem pokojninskem zakonu. Ta določa, da je treba upoštevati 60 odstotkov rasti povprečne bruto plače in 40 odstotkov povprečne rasti cen življenjskih potrebščin v lanskem letu. Povprečna plača za leto 2023 je bila od plače za leto 2022 nominalno v bruto znesku višja za 9,7 odstotka, povprečna letna inflacija v letu 2023 pa je dosegla 7,4 odstotka, je na današnji seji sveta Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje dejal generalni direktor zavoda Marijan Papež.

image_alt
Upokojenci, pozor: ta sprememba prihaja prihodnji mesec

Na letni ravni uskladitev v višini 8,8 odstotka od 1. januarja po njegovih besedah pomeni, da bo treba v ta namen nakazati sredstva v višini 603 milijone evrov.

Najnižja pokojnina 337,40 evra, najvišja 748,27 evra

Najnižja pokojnina v skladu z današnjim sklepom sveta od 1. januarja znaša 337,40 evra, zagotovljena pokojnina, ki je najnižji znesek za upokojence s polno delovno dobo, 748,27 evra, zagotovljena vdovska pokojnina največ 748,27 evra, najnižji znesek invalidske pokojnine pa 468,93 evra.

Sicer pa na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pripravljajo novo pokojninsko reformo, za katero napovedujejo, da bo v DZ sprejeta konec letošnjega leta. Izhodišča za pokojninsko reformo zdaj usklajujejo v koaliciji in na ravni vlade, vlada pa naj bi jih predvidoma potrdila v začetku marca, so za STA danes napovedali na ministrstvu.

Izhodišča, ki jih je pripravilo ministrstvo, ne predvidevajo sprememb pri pogoju za starostno upokojitev, po katerem je treba imeti 60 let starosti in 40 let pokojninske dobe brez dokupa. Za kasnejši odhod iz zaposlitve pa so predlagani mehki ukrepi.

Svet pokojninskega zavoda je na današnji seji sprejel še sklep, po katerem se kot predstavnika ustanovitelja v svetu razrešita Anže Dolinar in Sašo Furlan, na njuno mesto pa se imenujeta Natalija Pogorevc in Jernej Meden. S tem so sledili sklepu vlade s 25. januarja.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije