ODDAJA STANOVANJA

Možno v Sloveniji: Na željo lastnice se oddaja izključno slovenskim družinam

Zagovornik je primer predal Tržnemu inšpektoratu, ki ima tudi pristojnost izdati globo. Se Slovenci sploh zavedamo, kaj pomeni diskriminacija?
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Shutterstock

Na spletni strani za oddajo nepremičnin je bil objavljen oglas, v katerem je pisalo, da se nepremičnina oddaja le slovenskim družinam. O oglasu je bil obveščen Zagovornik načela enakosti, ki je ugotovil diskriminatorno obravnavo na podlagi osebnih okoliščin državljanstva oziroma etničnega porekla in zakonskega stanu oziroma družinskega statusa.

Kot so pojasnili pri Zagovorniku, je prijavitelj diskriminacije opozoril, da je v enem od oglasov na spletnem portalu za oddajo nepremičnin tudi podatek, da se nepremičnina oddaja izključno slovenskim družinam, kar je diskriminatorno.

Zagovornik je sprožil postopek ugotavljanja diskriminacije, v katerem je izvedel, da je bil ta sporni pogoj v oglas dodan naknadno. Po navodilu lastnika nepremičnine ga je dodatno vpisala nepremičninska agencija, ki je oglas objavila.

V pogovoru za slovenskenovice.si je Zagovornik dodatno osvetlil ugotovitve.

Na podlagi posredovanih pojasnil oglaševalske agencije ste ugotovili, da ni izkazano, da bi kršila prepoved diskriminacije, saj po prvi aktivaciji oglasa v spremembe s strani ponudnikov nimajo več vpogleda. Kako se lahko izognejo tako kazni? Potem morajo spremeniti sistem delovanja – zdaj namreč lahko oglašujejo vsebino, v katero nimajo vpogleda. 

»Zagovornik je tako ugotovil zaradi utemeljenih pojasnil oglaševalske agencije, ki upravlja s spletnim nepremičninskim portalom. Oglaševalska agencija ima glede objavljanja na portalu jasna pravila, v katerih izrecno napotuje k spoštovanju Zakona o varstvu pred diskriminacijo. Upravljavci nepremičninskega portala tudi odreagirajo na vsako prijavo domnevnih kršitev, ki jih uporabniki zaznajo v oglasih, objavljenih na portalu.«

»Na željo lastnice se oddaja izključno slovenskim družinam.« Lastnik je navedel tudi, da bi bilo bolj pravilno, če bi se objavilo, da se oddaja urejenim družinam. Pove, da nista diskriminatorna, da je tudi žena rojena v Srbiji in nimata nobenih zadržkov do drugih nacionalnosti. Za tekst, ki naj bi bil v nasprotju z zakonodajo, pa z ženo nista pripravljena sprejeti nobene odgovornosti. Se Slovenci sploh zavedamo, kaj pomeni diskriminatoren oglas?

»Iz primerov, ki jih obravnava Zagovornik, izhaja, da se kršitelji prepovedi diskriminacije lahko tudi ne zavedajo, da diskriminirajo. Ko so na to opozorjeni, prakso večinoma spremenijo. Za ugotovitev diskriminacije pa ni pomembno, ali je imel nekdo namen delovati diskriminatorno. Pomemben je učinek dejanj. Zato je v obravnavanem primeru Zagovornik ugotovil diskriminacijo kljub pojasnilom lastnika nepremičnine, da z oglasom ni želel nikogar diskriminirati.«

image_alt
Svetovalnica: Oprostitev davka po oddajanju nepremičnine

image_alt
Svetovalnica: Ali je primerno, če kot kupec nepremičnine pred sklenitvijo pogodbe storim to

Lastnik nepremičnine meni, da je možen kršitelj nepremičninska agencija, ki mora vedeti, kakšna vsebina oglasa je dovoljena in pa oglaševalska agencija. Kaj je tukaj res?

»Po Zakonu o varstvu pred diskriminacijo smo čisto vsi dolžni ravnati nediskriminatorno. Ena od oblik diskriminacije pa je tudi navodilo za diskriminacijo, ki ga je lastnik stanovanja nepremičninski agenciji nedvomno dal. Če bi nepremičninska agencija tako navodilo odklonila in delovala skladno z navodili objavljanja na portalu z oglasi za oddajo in prodajo nepremičnin, diskriminacije ne bi bilo.«

Ugotovili ste, da je nepremičninska agencija navodilu lastnika nepremičnine nekritično sledila. Kakšna kazen je predvidena v takšnem primeru?

»Zagovornik je primer predal Tržnemu inšpektoratu, ki ima tudi pristojnost izdati globo.«

Koliko takšnih oziroma podobnih prijav kršitev na letni ravni dobite?

»Prijav diskriminacije pri oddaji nepremičnin ni veliko, saj je to diskriminacijo težko dokazati. Kar pa ne pomeni, da diskriminacije na tem področju ni. Obravnavani primer je bil tak, da je bilo diskriminacijo pri dostopu do stanovanja možno ugotoviti.«

Preberite še:

image_alt
V Ljubljani oddajajo stanovanje za 9750 evrov. Mi vemo, kdo takšno stanovanje najame (FOTO)

image_alt
Je še vedno pravi čas za naložbo v nepremičnine?

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije