DOBRODELNO

Denar nesrečnega sina dali bolnemu Goranu

Luka Kovačič iz Bohinja je zbiral denar za zdravljenje, a je bila bolezen hitrejša. Njegovo družino je ganila zgodba, objavljena pred dnevi v Slovenskih novicah.
Fotografija: Goran Knežević je na zdravljenju v ZDA. FOTO: Boštjan Fon
Odpri galerijo
Goran Knežević je na zdravljenju v ZDA. FOTO: Boštjan Fon

BOHINJSKA BISTRICA »Ko sem njegovo zgodbo prebrala v Slovenskih novicah in tudi na spletu, saj se je hitro širila po facebooku, sem v hipu vedela, da mu moramo pomagati. V družini smo se na hitro posvetovali. Vsi smo se strinjali, da mu bomo pomagali, in poklicali smo Zvezo prijateljev mladine Slovenije, prek katere so lani po objavi zgodbe v Tedniku dobri ljudje zbirali denar za našega Luka. Denar, ki je bil namenjen mojemu sinu, a ga ni mogel porabiti, saj je bila bolezen hitrejša, smo zdaj nakazali nekomu, ki ga potrebuje.« Tako je Vesna Ravnik, doma v bohinjski vasici Brod, 14.000 evrov pomoči iz vse Slovenije preusmerila do 30-letnega Gorana Kneževića. Ljubljančan že desetletje bije bitko z rakom. Trenutno je na kliniki v Ameriki. Za zdravljenje potrebuje denar, saj je svoje prihranke že izčrpal.

»Tudi mi smo zbirali denar za to, da bi našemu Luku omogočili zdravljenje v tujini, morda v Kanadi. A bil je preveč šibek za pot,« se težkih trenutkov spomni Tadej Kovačič, Lukov oče. Tako očeta kot tudi mamo in sestro Nino smo spoznali predlani. Takrat se je družina obrnila na Slovenske novice. S pomočjo bralcev so hoteli najti kak nasvet in morda tudi poiskati pot do ozdravitve mladega Luke Kovačiča, tedaj starega 19 let. Bil je navdušen športnik, nogometaš. Leto prej so mu postavili diagnozo, ki je v Sloveniji tako mlademu človeku dotlej verjetno še nikdar niso izrekli: rak na debelem črevesu, ki se je razširil po trebušni mreni.
Luka Kovačič je po objavi v našem časopisu prejel številne spodbudne misli in tudi mnogo nasvetov, kako se soočiti s hudo boleznijo.

Začutili so ga

Po krajšem zdravljenju na nemški kliniki ter slabi izkušnji z lažno zdravnico se je vrnil v Slovenijo in tu nadaljeval kemoterapijo. Vse od prve časopisne objave so v Bohinju in drugod zbirali sredstva za njegovo zdravljenje. Po Sloveniji so mladeničevi prijatelji razpeli mrežo zbiranja plastičnih zamaškov, pripravili so številne koncerte, nastope, dobrodelne dražbe, dobrotniki so se povezali na spletu, denar so naši bralci nakazali tudi prek Krambergerjevega sklada. Športne rekvizite za dobrodelne dražbe so podarili mnogi naši junaki, med njimi Anže Kopitar, Jan Oblak, skakalni bratje Prevc in številni drugi. Luka Kovačič je pred enim letom še pogledoval proti zdravnikom v Kanadi, a je bil prešibak za pot do tja. Bolezen je napredovala. Med lanskimi prvomajskimi prazniki se je njegovo srce ustavilo.

Medtem ko velika večina zbranega denarja še ostaja v Lukovem skladu, pa so starši del zbranih evrov zdaj preusmerili do Ljubljančana Gorana Kneževića. Točneje: tisti del denarja, ki so ga nakazali gledalci oddaje Tednik, kjer je lani prispevek o hudo bolnem mladeniču iz Bohinja pripravila novinarka Alenka Bevčič. »Ko smo te dni na fotografijah zagledali mladega Ljubljančana, nas je takoj spomnil na Luko. Oba sta športnika. Tudi Goran si srčno želi ozdraveti, tako kot si je to želel naš Luka. V marsičem sta si podobna, in zato je bila odločitev jasna. Ne vem, kako naj še drugače povem … Enostavno začutili smo ga. Hvaležni smo tudi Zvezi prijateljev mladine Slovenije, ki je razumela našo željo, se strinjala z odločitvijo in denar že nakazala,« nam je odločitev opisala Lukova sestra Nina. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije