POGAJANJA

Danes stavka več kot 40.000 šolnikov

Shodi bodo potekali v Ljubljani, Mariboru, Murski Soboti, Celju, Velenju, Radovljici, Kopru, Krškem, Kranju ter na Ravnah in na Ptuju.
Fotografija: Arhivska fotografija. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Arhivska fotografija. FOTO: Jože Suhadolnik

LJUBLJANA – V več kot 90 odstotkih javnih vrtcev in šol bo danes stavka, ki se je bo po napovedih Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) udeležilo več kot 40.000 zaposlenih. Ob 12. uri bodo v 11 mestih pripravili tudi protestne shode. V Ljubljani bo ta potekal pred vlado. Zaradi stavke pouka na večini šol ne bo. Shodi bodo potekali v Ljubljani, Mariboru, Murski Soboti, Celju, Velenju, Radovljici, Kopru, Krškem, Kranju ter na Ravnah in na Ptuju. Po ocenah Sviza se bo posameznega shoda udeležilo od 500 do 2500 stavkajočih.

Na shodih bodo zaposlene v vzgoji in izobraževanju nagovorili sindikalni zaupniki. Med drugim bodo po napovedih Sviza izpostavili podatke o tem, da so se razlike v škodo zaposlenih v vzgoji in izobraževanju v zadnjih letih še dodatno poglobile ter da je rast povprečnih plač v vzgoji in izobraževanju zaostala za rastjo povprečne plače v državi. Ponovili bodo stavkovne zahteve, predstavljene ob začetku stavke februarja. Med drugim zahtevajo višje plače za vzgojitelje v vrtcih ter učitelje in druge strokovne delavce v šolah, primerno ureditev plačila razredništva ter regres za vse z minimalno ali nižjo plačo v višini 1200 evrov bruto. Pričakovati je, da bodo zahtevali tudi uresničitev dogovora, ki so ga v ponedeljek dosegli z vlado, a ga ta ni parafirala.

Zaradi stavke danes v večini šol ne bo pouka, naj bi pa bilo zagotovljeno varstvo za otroke, za katere starši nimajo drugega varstva. Tudi v večini vrtcev naj bi organizirali le dežurne enote. Sviz starše poziva, naj danes otrok ne pošiljajo v vrtce in šole, razen če res ni druge možnosti.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije