PISANKE

Danes razglasitev najlepših pirhov Novic

Sklepno dejanje 22. natečaja Naj pirhi Slovenskih novic 2018. Na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani bo veselo in okusno.
Fotografija: Liljana Senegačnik iz Smrjen pri Ljubljani je pisanke sestavila iz miniaturnih zvitkov. FOTO: Igor Mali
Odpri galerijo
Liljana Senegačnik iz Smrjen pri Ljubljani je pisanke sestavila iz miniaturnih zvitkov. FOTO: Igor Mali

LJUBLJANA – V Jurčkovi dvorani Gospodarskega razstavišča bomo danes razglasili najlepše pisanke 22. natečaja Naj pirhi Slovenskih novic 2018. Etnolog prof. Janez Bogataj bo na odprtju razstave ob 17. uri nagovoril zbrane obiskovalce in slovesno razglasil devet nagrajencev v treh kategorijah: kulturna dediščina okraševanja, sodobna ustvarjalnost in otroška ustvarjalnost.
Bogataj ob izboru najlepših pirhov ni mogel skriti zadovoljstva nad izvirnostjo, hkrati pa smo bili vsi skupaj presenečeni nad udeležbo v otroški kategoriji. Svoje pirhe nam je poslalo 17 otrok, šolarjev, učenk in učencev z vseh koncev Slovenije. Najmlajši med njimi Tjob Mazi iz Lipsenja pri Cerkniškem jezeru je star komaj sedem let.

Grafična oblikovalka Darja Kandare se je sestavljanja polomljene pisanke lotila z mirno roko. FOTO: Barbara Cencelj
Grafična oblikovalka Darja Kandare se je sestavljanja polomljene pisanke lotila z mirno roko. FOTO: Barbara Cencelj

Občudovali smo tehnološko izvirne načine ustvarjanja in krašenja.


Irena Štusej iz Šentruperta nam je poslala pisanke v obliki cvetnih popkov. Najprej je bele pirhe oblekla v mrežasto tkanino in jih nato okrasila z rdečimi miniaturnimi cveti ter nataknila na palice.

Zlepila jo je s selotejpom. FOTO: Barbara Cencelj
Zlepila jo je s selotejpom. FOTO: Barbara Cencelj

Liljana Senegačnik iz Smrjen pri Ljubljani je ustvarila pirhe iz miniaturnih zvitkov, ki jih je zlepila med seboj v obliko jajca.
Kot smo že pisali, nam je med prvimi svojo bleščečo se pisanko poslala tudi Otilija Podgornik iz Nove Gorice. Žal pa se je njeno na belo obarvano gosje jajce, v katero je navrtala luknjice v čipko in zraven naslikala živobarvno vijolico, pri transportu polomilo. Ko je njen izdelek videl prof. Bogataj, je predlagal, da bi polomljeno jajce vendarle poskušali sestaviti, zlepiti. In res, polomljeno pisanko je dobila v roke 42-letna grafična oblikovalka in slikarka Darja Kandare iz trgovine Rayher v Mali ulici v Ljubljani in se lotila dela. Z izkušenimi spretnimi prsti in, ja, z navadnim selotejpom je v pičlih 20 minutah zlepila pisanko. »Za pravo restavracijo pisanke bi seveda potrebovala precej več časa. A ker se je mudilo, sem uporabila selotejp zato, ker se da pisanko brez težav spet razstaviti, če bi jo želeli resnično restavrirati.« Tako, spoštovana gospa Otilija Podgornik, tudi vaša pisanka gre na razstavo!

Izbor pirhov je zares pester. FOTO: Dejan Javornik
Izbor pirhov je zares pester. FOTO: Dejan Javornik

Ob vabilu na današnjo razstavo ne gre zanemariti nagrad letošnjega natečaja. Bogato bomo nagradili devet nagrajencev v treh kategorijah, hkrati pa bomo zaradi izvirnosti nagradili še štiri ustvarjalce, ki si po mnenju ocenjevalne komisije zaslužijo pohvalo in nagrado.

Polomljena pisanka Otilije Podgornik pred popravilom. FOTO: Dejan Javornik
Polomljena pisanka Otilije Podgornik pred popravilom. FOTO: Dejan Javornik

Zlatarstvo Mandić iz Murske Sobote, ki se ponaša s 43-letno tradicijo, bo najboljša avtorja v kulturni in sodobni kategoriji obdarilo s pisanko iz belega in rdečega zlata. Devetindvajsetletna Mojca Mandić, ki je pred dvema letoma prevzela vodenje zlatarne od očeta Vlada Mandića, nam je povedala, da so letos želeli ustvariti zlato podobo pisanke, a tokrat v tipičnih barvah pirhov. »Zato sta pisanki izdelani iz zlata s primesmi določenih kovin, denimo bakra, ki nato daje želeno rdečo barvo.«
Razstavi prostor, Jurčkovo dvorano na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani, bodo ob tej priložnosti okrasili cvetličarji šole Grm Novo mesto.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije