SESTAVLJANJE VLADE

Dan D za Janšo

NSi kot jeziček na tehtnici. Bo Borut Pahor dobil odgovor, komu zaupati mandat za sestavo vlade?
Fotografija: Janez Janša. FOTO: Tomi Lombar, Delo
Odpri galerijo
Janez Janša. FOTO: Tomi Lombar, Delo

LJUBLJANA – Malo verjetno je, da bo predsednik republike Borut Pahor v petek dobil jasen odgovor, ali ima Marjan Šarec (LMŠ) potrebnih 46 poslanskih glasov za mandatarja, a bo jutri vseeno opravil drugi krog posvetovanj z vodji poslanskih skupin. Nato po sledila odločitev, komu zaupati mandat za sestavo vlade.

Že dopoldne se bo sestal z vodji poslanskih skupin Liste Marjana Šarca, Socialnih demokratov, Stranke modernega centra in Nove Slovenije – krščanskih demokratov.

Pahor je že v ponedeljek, ob prvem krogu posvetovanj, poskušal od vodij poslanskih skupin izvedeti, ali obstaja načelna podpora, da bi za mandatarja predlagal predsednika SDS Janeza Janšo. Ker jasnih stališč ni dobil, se je na pobudo predsednika državnega zbora Mateja Tonina in na prošnjo vodje poslanske skupine LMŠ Braneta Golubovića odločil, da pred svojo odločitvijo v petek opravi še en krog posvetovanj.

Če bi se izkazalo, da jasnega stališča vodij poslanskih skupin tudi v petek ne bo, je Pahor že napovedal, da bo kot kandidata za predsednika vlade predlagal relativnega zmagovalca volitev Janšo.
 

NSi kot jeziček na tehtnici


Vse pa kaže, da oblikovanje nove vlade ne bo mogoče brez NSi. Vodja poslanske skupine Jožef Horvat (NSi) je v torek oznanil, da se v stranki trenutno bolj nagibajo v desnosredinsko koalicijo, a da bodo, če bo to potrebno, voljo članov izmerili na referendum o vstopu v bodočo koalicijo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije