AVTORSKE PRAVICE

Dan D je tu, naši evroposlanci pa ne vedo, kaj bi

Po evropskih mestih so potekali številni protesti.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Reuters

STRASBOURG – Evropski poslanci so danes na plenarnem zasedanju v Strasbourgu glasovali o posodobitvi zakonodaje o avtorskih pravicah na enotnem digitalnem trgu. Obstaja bojazen, da bi lahko direktiva vodila v cenzuro interneta, je pa naletela tudi na odobravanje nekaterih ustvarjalcev.

Tanja Fajon bo glasovala proti. FOTO: Blaž Samec, Delo 
Tanja Fajon bo glasovala proti. FOTO: Blaž Samec, Delo 
Glede na to, da je direktiva, o kateri je glasoval Evropski parlament, tudi v Sloveniji dvignila veliko prahu, smo pri naših dan prej evroposlancih preverili, kako bodo glasovali. Na naši enostavni vprašanji so nam odgovorili Tanja Fajon (SD/S&D), Igor Šoltes (Zeleni) in Franc Bogovič (SLS/ELS). Prva sta napovedala, da bosta glasovala proti predlogu, medtem ko je bil Bogovič odločen, da bo predlog v celoti podprl. Od preostalih članov Evropske ljudske stranke (ELS/EPP), torej Milana Zvera, Patricije ŠulinRomane Tomc in Lojzeta Peterleta, odgovorov nismo prejeli. 

Evropskemu poslancu Ivu Vajglu pa se glede na odziv njegove asistentke iskreno opravičujemo, da smo ga v nedeljo popoldne zmotili z elektronskim sporočilom. Kot pravijo, je njegovo stališče dostopno na facebooku.

»Glasovala bom proti predlogu direktive o avtorskih pravicah, saj besedilo tudi po pogajanjih ne odgovarja na dileme, ki jih je poudarjala v preteklih mesecih,« je svojo odločitev utemeljila Tanja Fajon. Po njenem kritični ostajajo vsaj trije členi, med drugim tudi tisti, ki se nanašajo ne izjeme v izobraževanju, neuravnotežene ovire pri širjenju informacij ipd. 

»V praksi bodo povzročile veliko škodljivih posledic«

Šoltes opozarja na nevarnosti, ki se bodo pojavile v praksi. FOTO: Jure Eržen, Delo
Šoltes opozarja na nevarnosti, ki se bodo pojavile v praksi. FOTO: Jure Eržen, Delo
Šoltes se pridružuje odločitvi Fajonove. »Že od samega začetka opozarjam na resne pomanjkljivosti direktive o avtorskih pravicah, ki prinaša nejasne, slabo zastavljene rešitve, ki bodo v praksi povzročile veliko zelo škodljivih posledic. Najbolj skrbi to, da se v postopku sprejemanja nikoli ni zares prisluhnilo opozorilom akademske skupnosti, raziskovalcev, izobraževalnih institucij, knjižničarjev, strokovnjakov digitalnih tehnologij in drugih. Kako veliko je nasprotovanje javnosti dokazuje tudi to, da spletna peticija proti direktivi ruši skoraj vse rekorde, saj se je pod njo podpisalo že skoraj pet milijonov ljudi po vsej Evropi.«

Bogovič: Zakonodaja iz leta 2001 je zastarela

Bogovič bo predlog podprl. FOTO: Jure Eržen, Delo
Bogovič bo predlog podprl. FOTO: Jure Eržen, Delo
Bogovič pa bo direktivo o avtorskih pravicah podprl v celoti. »Dejstvo je, da je trenutno stanje zaradi zastarele zakonodaje iz leta 2001 v EU porazno, tehnološke multinacionalke, večinoma iz ZDA, pa prek svojih platform praktično kontrolirajo pretok informacij in s tem tudi avtorsko zaščitenih vsebin. Pri tem z oglaševanjem in drugimi poslovnimi modeli služijo milijarde evrov, medtem ko avtorjem in lastnikom pravic, predvsem tistim manjšim brez podpore odvetniških pisarn, zaradi neurejenih razmer vračajo drobtinice.« 

Nova direktiva naj bi bila prilagojena digitalni dobi

Direktiva je del reforme avtorskega prava v EU, ki bi bila prilagojena digitalni dobi, v kateri glavni dostop do ustvarjalnega dela in novinarskih člankov predstavljajo ponudniki, ki omogočajo pretakanje glasbe s spleta, platforme z videom na zahtevo, agregatorji novic in plaftorme, ki uporabnikom spleta omogočajo nalaganje vsebin.

Evropski poslanci bodo sicer danes odločali tudi o ukinitvi menjave med poletnim in zimskim časom do jeseni leta 2021. Direktivi se obeta podpora, nekaj pomislekov je le glede uskladitve med državami članicami EU, da bi se zagotovilo neovirano delovanje enotnega trga.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije