RAZSTAVA

Človek in konj (FOTO)

Fotografska razstava Podobe konjev in ljudi v Slovenskem etnografskem muzeju dopolnjuje letošnjo osrednjo razstavo Sveti konji – nebesni jezdeci.
Fotografija: Prevoz tovora z vprego v Šmarci 1933. Foto: Peter Naglič
Odpri galerijo
Prevoz tovora z vprego v Šmarci 1933. Foto: Peter Naglič

Na prvem delu razstave je na ogled izbor črno-belih fotografij iz fototeke Slovenskega etnografskega muzeja (SEM), drugi del razstave, ki je nastal v sodelovanju s Kobilarno Lipica, pa na sodobnih barvnih fotografijah prikazuje lipicance in ljudi, ki skrbijo zanje.

Jahalna šola Kobilarne Lipica. Foto: Vid Rotar
Jahalna šola Kobilarne Lipica. Foto: Vid Rotar
Izbor fotografij iz fototeke SEM izpostavlja povezanost konjev s človekom in z njegovimi šegami v življenjskem in letnem ciklu. Predstavlja konje kot pogoste spremljevalce vsakdanjega in prazničnega življenja, predstavlja čas, ko so konji človeku služili kot glavno prevozno sredstvo, mu bili v pomoč pri vsakdanjih kmečkih opravilih. S konji si je človek pomagal pri delu v gozdu in ne nazadnje človeka spremljal na veselih in žalostnih dogodkih. Prikazani so tudi s konji povezani poklici – tisti, ki so z uporabo sodobnejših delovnih strojev in prometnih sredstev zapadli v pozabo, na primer kovač, kolar in furman.

Ohranjanje spomina in naše skupne dediščine je ena od glavnih nalog oddelka za dokumentacijo SEM, ki v bogati fototeki hrani številne fotografije, na katerih so za vedno ujete podobe naše izginjajoče tradicije in praks, ki so v preteklosti predstavljale nekaj običajnega in vsakdanjega, danes pa so čudovit spomin na pretekle dni.

Avtorji fotografij so deloma kustosi SEM, ki so pri raziskovanju na terenu v drugi polovici 20. stoletja zabeležili določene trenutke, deloma pa so fotografije del že prepoznanih fotografskih zbirk Petra Nagliča, Vekoslava Kramariča, Frana Vesela in drugih iz prve polovice 20. stoletja.

Na ogled je v SEM. Foto: dokumentacija SEM
Na ogled je v SEM. Foto: dokumentacija SEM
Iz trmastega kljubovanja lipicancev v včasih neprijaznih vremenskih razmerah in hkrati vendarle iz vseh naravnih lepot, ki jih sicer ponuja kraška pokrajina, zaposleni v Lipici črpajo navdih za svoje delo. Delo z lipicanci jim pomeni posebno čast, ki seže dlje od vsakodnevnih opravil. Nase gledajo kot na viteze v službi negovanja tega dragocenega dela svetovne kulturne in naravne dediščine. Njihova predanost pri izpolnjevanju tega poslanstva in skrb za podrobnosti ter dovršenost jih delajo mojstre ustvarjanja in ohranjanja vsega lepega, kar krasi Lipico.

Sodobno fotografsko gradivo iz dokumentacije Kobilarne Lipica je posvečeno konjem in tamkajšnjim ljudem in izpostavlja lipicance kot najbolj dragoceno pasmo konj v Sloveniji. Priča o številnih zgodbah vsakdanjika kobilarne, tudi tistih skritih, ki se prenašajo iz roda v rod.

Delo na polju. Foto: dokumentacija SEM
Delo na polju. Foto: dokumentacija SEM

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije