TAKA POMLAD NAS ČAKA

Uf, nore temperature: spomladi ponekod do 38 stopinj Celzija

Objavljeno 20. februar 2020 10.57 | Posodobljeno 20. februar 2020 12.30 | Piše: T. V.

Za naše kraje vremenoslovci pri servisu Accuweather napovedujejo občasne nevihte.

Tudi spomladi nas čaka nadpovprečno toplo vreme. FOTO: Getty Images, Istockphoto
Najbolj znani svetovni meteorološki servis Accuweather je objavil dolgoročno napoved o tem, kakšno vreme nas čaka v Evropi prihajajočo pomlad vse do junija. Njihove sezonske napovedi za letošnjo zimo so se izkazale za precej točne, saj so že oktobra lani napovedali, da nas čaka topla in suha zima.
 
Evropo tudi v nadaljevanju čaka toplejše vreme od povprečja, tako da si tisti, ki se bojite ostrega mraza, lahko oddahnete. Številne dele Evrope od marca do junija čakajo daljša obdobja suhega vremena s krajšimi vmesnimi obdobji nestabilnosti in pogostih neviht.
 
Glavnina ciklonov z Atlantika bo nehala prehajati britansko otočje in se bo pomaknila severneje, kar bo omogočilo dotok toplih anticiklonov. Za prihajajočo pomlad največje temperaturno odstopanje napovedujejo za Pirenejski polotok, južno Nemčijo in južno Britanijo. Že maja bi bilo v delih Španije in Portugalske lahko več dni nad 32 stopinj Celzija, na posameznih območjih konec maja in v začetku junija celo do 38 stopinj. Temperature nad 30 stopinj bi bile maja lahko na območju od Pariza do Berlina, je pojasnil vremenoslovec Alan Reppert.
 
Zaradi zgodnjega dotoka toplote se bo povečal nastanek neviht v drugem delu klimatološke pomladi v osrednji Evropi. Predvsem v Franciji, Belgiji, Nizozemski in na severozahodu Poljske bo obstajala največja možnost pojava hudih neviht s točo in poplavami, nastanejo lahko celo tornadi. Na vzhodu Evrope bo večja nevarnost suše.
image
Kaže, da nas spomladi čakajo občasne nevihte. FOTO: Accuweather
 
Edini del Evrope, kjer pričakujejo povprečne padavine ali pa njihov presežek, je Balkanski polotok. Prvi del pomladi bo najbolj moker, še posebej marec in april, ko se pričakuje večje število sredozemskih ciklonov. Čeprav bodo lokalno grozile poplave, pa bo dež dobrodošel pred poletnimi meseci, ko bo obstajala velika verjetnost suše. Marca lahko zapadejo večje količine snega, a predvsem v visokogorju. Spomladanski sneg bi lahko povzročal težave v cestnem prometu. Konec aprila in v začetku maja lahko morebitni nevihtni sistemi prinesejo hujše nevihte s strelami ter povzročijo poplave in močnejše vetrove.
 
Drugi del pomladi naj bi bil na območju od Italije do Romunije mirnejši in vremensko stabilnejši z višjimi temperaturami od povprečnih, kar pomeni, da bi poletje v naše kraje lahko prišlo hitreje, še pravijo pri Accuweather.
Deli s prijatelji