VINOGRAD

Tudi najmanjši vinograd je dar

Le trdna in povezana zveza je dovolj močna. Poskusili so izjemna vina malih vinogradnikov.
Fotografija: Tajnik DVŠ Lojze Slemenšek, predsednica DVŠ Mojca Praprotnik, vinska kraljica Meta Frangež in vitez Miha Fajfar FOTOGRAFIJE: Jože Miklavc
Odpri galerijo
Tajnik DVŠ Lojze Slemenšek, predsednica DVŠ Mojca Praprotnik, vinska kraljica Meta Frangež in vitez Miha Fajfar FOTOGRAFIJE: Jože Miklavc

V Šmartnem ob Paki so se na skupščini nedavno zbrali člani Vinisa, Zveze društev vinogradnikov in vinarjev Slovenije. Pridružili sta se jima državna sekretarka z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Tanja Strniša ter slovenska vinska kraljica 2019 Meta Frangež.
Tajnik DVŠ Lojze Slemenšek, predsednica DVŠ Mojca Praprotnik, vinska kraljica Meta Frangež in vitez Miha Fajfar FOTOGRAFIJE: Jože Miklavc
Tajnik DVŠ Lojze Slemenšek, predsednica DVŠ Mojca Praprotnik, vinska kraljica Meta Frangež in vitez Miha Fajfar FOTOGRAFIJE: Jože Miklavc

Srečanje je organiziralo Društvo vinogradnikov Šmartno ob Paki. Mojca Praprotnik, predsednica društva, je dejala, da je ponosna, da lahko prav njihovo društvo pripomore k ciljem vseslovenske društvene organizacije na področju vinogradništva in vinarstva, hkrati pa krepi vezi med društvi in strokovnimi ustanovami, ki skrbijo za obstoj malega vinogradništva ter razvoj vinske kulture.
Predsednik Vinisa Slavko Toplišek
Predsednik Vinisa Slavko Toplišek

Osrednja tema skupščine je bila, kako preprečiti nadaljnje krčenje vinogradniških površin oziroma kako ohraniti manjše vinograde, ki so pomembni pri ohranjanju hribovskih območij in s tem podeželja. V Vinisu menijo, da bo nujno potreben dogovor, kako ohraniti manjše vinogradnike, ki bi morali imeti možnost prodaje grozdja večjim z že urejenim trgom.

Slovensko vinogradništvo, še zlasti mali vinogradniki in pridelovalci avtohtonih vin, se v zadnjem obdobju ubadajo predvsem s krčenjem vinogradniških površin, to pa na trgu povzroča cenovna nesorazmerja v bitki med velikimi evropskimi pridelovalci in butično proizvodnjo na naših pobočjih.
Priložnost so tudi tokrat izkoristili za izobraževanje.
Priložnost so tudi tokrat izkoristili za izobraževanje.

Kot je dejal predsednik Vinisa Slavko Toplišek, ima ministrstvo posluh zanje in poskuša z različnimi ukrepi izboljšati stanje v vinogradništvu. Med drugim je z velikim veseljem razkril, da so v zvezo sprejeli novega člana, Društvo vinogradnikov Cerkvenjak, ki ga vodijo zelo sposobni vinogradniki, zato pričakujejo njihovo aktivno delovanje v zvezi in pomoč pri skupnih akcijah.

V Vinisu je 32 samostojnih društev in celotna Zveza društev vinogradnikov Dolenjske, kar pomeni, da je vanj včlanjenih skupno 64 društev. Toplišek je še povedal, da je gostovanje združenja v Šmartnem ob Paki pomembno tudi za krepitev mreže sodelovanja, spoznavanja pokrajinskih trendov in različnih spoznanj, ki jih vinogradniki in vinarji pridobivajo na strokovnih izobraževanjih, ekskurzijah v tujini ter ob številnih ocenjevanjih letnikov po osrednjih slovenskih vinskih okoliših. Organizacija tokratnega srečanja je bila na visoki ravni, je dodal, še zlasti sklepna predstavitev izjemnih vin domačih malih vinogradnikov, ki jo je prizadevno in strokovno vodil tajnik DVŠ Alojz Slemenšek.


Priložnost so izkoristili za izobraževanje o novostih na področju zaščite vinogradov, škropiv in tehnikah škropljenja, gostitelji pa so pripravili še vodeno degustacijo najbolje ocenjenih vin letnika 2017 in 2018 na njihovem območju.

Meta Frangež je povedala: »Vsak vinogradnik je pomemben, pa naj bo velik ali majhen. Čisto vsak je nosilec vinske kulture, znanja in dediščine v naši Sloveniji in sleherni med nami je del verige in pridelovalec najžlahtnejše kapljice, ki je za nas vinogradnike hrana za telo in za dušo, za mnoge tudi vir preživetja. Moje poslanstvo kot tudi doslej vsake vinske kraljice Slovenije je, da promoviram vse slovenske vinogradnike in vinarje, kulturo pridelovanja, negovanja in kulturnega uživanja po Sloveniji in tudi drugod po svetu.« Tudi najmanjši vinograd je del naše kulturne krajine in prav poseben dar.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije