DOMAČA MASKA

Sešijmo si zaščitne maske!

Ker kirurških mask ni, v zaprtih prostorih pa jih moramo nositi, si pomagajmo sami. Domača sicer ne daje takšne zaščite kot kirurška, a zmanjša možnost okužbe.
Fotografija: Končni izdelek FOTO: UKC Ljubljana
Odpri galerijo
Končni izdelek FOTO: UKC Ljubljana

Od včeraj je pri gibanju in zadrževanju na zaprtem javnem kraju – seveda ob upoštevanju ohranjanja varne razdalje do drugih oseb – obvezna tudi uporaba zaščitne maske. A ker teh ni, so dovoljene tudi druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela, kot so šal, ruta ali podobne oblike zaščite, ki prekrijejo nos in usta, obvezna je tudi nošnja zaščitnih rokavic.

V teh dolgih urah pandemije, ki jih moramo prebiti doma, pa si lahko masko za takrat, ko jo bomo potrebovali, sešijemo kar sami. Tako bomo zabili čas pa še za lastno zaščito bomo poskrbeli in obenem tudi za zaščito drugih.

Naredite za vsakega člana družine svojo. FOTO: Guliver/Getty Images
Naredite za vsakega člana družine svojo. FOTO: Guliver/Getty Images
Pa je taka, doma sešita maska sploh učinkovita? Prav to so raziskovali znanstveniki z univerze Cambridge. V raziskavi so merili prepustnost različnih domačih materialov za bakterijo Bacillus atrophaeus in virus bacteriophage MS. V testu so uporabili en mikron velike bakterije, ki so desetkrat večje od koronavirusa, ter virus, ki je petkrat manjši od koronavirusa (številke veljajo za test na slednjega).

Šivilje z UKC Ljubljana so naredile model, po katerem lahko sami sešijemo pralno masko iz blaga. FOTO: UKC LJ
Šivilje z UKC Ljubljana so naredile model, po katerem lahko sami sešijemo pralno masko iz blaga. FOTO: UKC LJ
Domači materiali prepuščajo nekoliko več bakterij in virusov kot kirurške maske, slednje so ujele 97 odstotkov bakterij v velikosti enega mikrona in 89 odstotkov virusov v velikosti 0,02 mikrona. Vsi testirani materiali so ujeli vsaj 50 odstotkov delcev. Glede na raziskavo so najbolj neprepustne vrečke za sesalec (86 odstotkov), sledijo kuhinjske krpe (73 odstotkov), bombažne majice (70 odstotkov) in prevleke za vzglavnik (68 odstotkov). Ker skozi vrečko za sesalec le težko dihamo, raziskovalci priporočajo, da za doma narejeno masko uporabimo dve plasti prevleke za vzglavnik ali dve plasti bombažne majice.
 

Šivamo lahko na roke


Pa začnimo. Potrebujemo staro rjuho ali prevleko za odejo ali blazino, tudi gosto tkana majica bo prav prišla, škarje ter seveda iglo in sukanec, šivalnega stroja pa ne, masko si namreč lahko sešijemo tudi ročno. Za izdelavo ene potrebujemo bombažno blago, veliko 19 x 36 cm, in dva bombažna trakova, dolga 100 cm, svetujejo šivilje iz Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, ki so priložile tudi navodilo za šivanje. Izrežemo blago, potem si narišemo šablono za gubice na maski, s pomočjo katerih se ta razširi in prilagodi obrazu. Gubice na blago kar zarišemo, da nam bo laže, in zašijemo.


Podobno na facebooku svetuje krznarka Milena Eber Štimac, ki tudi šiva maske, in sicer v dobrodelne namene za zdravstvene institucije in domove za ostarele. Najprej na primerno velikost zrežemo blago, Eber Štimčeva je naredila šablono, veliko 19 x 38 cm, ki jo kar izrežemo iz papirja ali kartona, in štiri trakove, dolge 45 cm. Potem šivamo: najprej pritrdimo trakove, vse štiri na zgornjo polovico maske, vsakega v svoj kot; blago nato prepognemo na polovico, potem zašijemo levo in desno stran blaga, da dobimo vrečko, zašijemo še zgornji rob vrečke, tretjino pustimo nezašito, skozi to luknjo vrečko obrnemo in zašijemo luknjico; potem naredimo še gube (na vsake štiri centimetre centimetrsko gubico) in maska je pripravljena, pravi priznana krznarka in poziva vse, ki znate šivati, da se lotita dela in maske podarite tistim, ki jih potrebujejo, tudi domovom za starejše, saj vemo, da so prav starejši najbolj ogroženi.
 

Pranje pri visoki temperaturi


Morda prva izdelana res ne bo najlepša, pri peti bomo že pravi mojstri. A pomembno je, da bomo zaščiteni.

Dobro je, da je maska namenjena večkratni uporabi, saj je pralna. Po uporabi jo odložite na takšno mesto, da ne bo prihajala v stik s čistim perilom, najbolje kar naravnost v pralni stroj. Izdelajmo jih iz takega materiala, ki dopušča pranje pri višjih temperaturah, pri najmanj 60 °C, zato ne uporabljamo elastike, saj ta ni primerna za pranje na visokih temperaturah, peremo z običajnim pralnim sredstvom, suho masko pa potem še dobro polikamo.


In kako si jo namestimo? Tako kot druge. Najprej si umijemo roke; masko namestimo na obraz od zgornjega dela nosnega korena prek ust in pod brado, da se tesno prilega obrazu. Med uporabo se je ne dotikamo, torej ne popravljamo in ne vlečemo sem ter tja. Nikoli je ne nosimo pod nosom ali pod brado! Po dveh urah oziroma ko se navlaži, jo odstranimo, in sicer tako, da odvežemo trakove in masko odložimo, nikoli se je ne dotikamo spredaj. Po odstranitvi si obvezno umijemo ali razkužimo roke. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije