GOVORICE

Pretres za koalicijo: se bo moral Erjavec posloviti?

Mahnič: Minister je kršil zakon.
Fotografija: Se bo moral Erjavec ponovno posloviti od ministrske funkcije? Pred leti so ga odnesle kante za smeti. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Se bo moral Erjavec ponovno posloviti od ministrske funkcije? Pred leti so ga odnesle kante za smeti. FOTO: Leon Vidic, Delo

LJUBLJANA – Komisija državnega zbora za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) ministru za obrambo Karl Erjavcu (Desus) očita zlorabo obveščevalno-varnostne službe ministrstva za obrambo (OVS) za razrešitev poveljnika v poveljstvu sil Slovenske vojske (SV) Mihe Škerbinca.

Erjavec je po navedbah Knovsa na podlagi govoric, da je Škerbinc neprimerno govoril o načelnici generalštaba SV Alenki Ermenc, naročil obveščevalno dejavnost. Kot je na novinarski konferenci pojasnil podpredsednik Knovsa Žan Mahnič (SDS), je komisija do sklepov prišla na podlagi ugotovitev pooblaščene skupine, ki je opravila nenapovedani nadzor OVS.

Knovs je ugotovil, da je Erjavec na podlagi govoric in sporočil, da je Škerbinc neprimerno govoril o zdravstvenem stanju Ermenčeve, ustno naročil direktorju OVS Dejanu Matijeviču, da začnejo zbiranje informacij pri pripadnikih SV oziroma obveščevalno dejavnost. Po Mahničevih besedah je OVS zaslišal 25 pripadnikov, pri tem pa se skliceval na napačno podlago v zakonu o obrambi. Mahnič je poudaril, da sta tako Erjavec kot Matijevič, ki ustnega naročila ministra ni zavrnil, kršila zakon.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije