REFERENDUM

Član SDS in 241 ljudi zagrenili življenje Jankoviću

Osrednjeslovenska regija ostala brez možnosti črpanja sredstev za čezmejne projekte.
Fotografija: Na referendumu so odločali o tem, ali naj se spremeni meja med občinama Kamnik in Jezersko. Gre za skalnat teren med Štajersko in Koroško Rinko. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Na referendumu so odločali o tem, ali naj se spremeni meja med občinama Kamnik in Jezersko. Gre za skalnat teren med Štajersko in Koroško Rinko. FOTO: Jure Eržen, Delo

JEZERSKO – V nedeljo, 4. novembra, je v občini Jezersko potekal naknadni referendum. Volivci so odločali o tem, ali naj se uveljavi odlok o spremembi meje med naseljema Kamniška Bistrica in Zgornje Jezersko, ki ga je sprejel občinski svet Občine Jezersko 26. junija letos.
 
V volilni imenik območja referenduma je vpisanih 535 volilnih upravičencev. Od tega jih je na referendumu sodelovalo 333 (volilna udeležba je bila tako 62,24-odstotna). Ena oddana glasovnica je bila neveljavna, 91 volivcev je glasovalo za, 241 pa proti. To pomeni, da je večina volivcev (45 odstotkov), ki predstavljajo tudi petino vseh v volilni imenik vpisanih volivcev, glasovala proti uveljavitvi omenjenega odloka.

Zbral podporo za referendum

Če bi bil odlok sprejet, bi kamniška občina dobila stik z avstrijsko mejo in bi tako lahko sodelovala pri črpanju evropskih sredstev pri čezmejnih projektih. Zaradi zavrnitve pa je brez te možnosti ostala celotna osrednjeslovenska regija, tudi po številu prebivalcev največja občina v Sloveniji – Mestna občina Ljubljana župana Zorana Jankovića.
 

Odlok o spremembi meja so kamniški občinski svetniki sprejeli že leta 2012, jezerski pa junija letos, a se je temu uprl jezerski občinski svetnik iz vrst SDS Primož Muri, ki je trdil, da bi s spremembo Jezersko izgubilo mejo s sosednjo občino Solčava, kar bi morda v prihodnje lahko predstavljalo omejitev pri kandidaturi občine na katerega od razpisov za sredstva. Muri je zbral dovolj podpisov za sklic naknadnega referenduma, ki so ga izvedli dva tedna pred lokalnimi volitvami.

Referendum bi lahko povzročil dvom

Zakaj torej niso prihranili nekaj denarja (stroški izvedbe referenduma še niso dokončno znani) in referenduma izvedli skupaj z lokalnimi volitvami 18. novembra? »Vsebini lokalnih volitev in predlaganega referenduma ne sodita skupaj zaradi vsebinsko povsem ločenih zadev, ki bi, če bi bila izvedena istočasno, lahko med volivci povzročila dvom ali nejasnosti,« odgovarjajo na občini.

Sedanji župan Jurij Rebolj sicer na letošnjih volitvah ne kandidira več, edini kandidat za njegovega naslednika pa je Andrej Karničar.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije