PRED PARLAMENTOM

FOTO in VIDEO: Protest pred DZ pod budnim očesom policije

Na protestu proti marakeški deklaraciji se je zbralo okoli 200 ljudi. Prisotni so tudi policisti. 
Fotografija: So proti marakeški deklaraciji. FOTO: T. V.
Odpri galerijo
So proti marakeški deklaraciji. FOTO: T. V.

LJUBLJANA – Medtem ko v državnem zboru poteka izredna seja o globalnem dogovoru Združenih narodov o migracijah, ki ga je vlada pretekli teden podprla, pred stavbo parlamenta poteka protest. Vlada je namreč napovedala, da bo decembra v maroškem Marakešu kljub nasprotovanju opozicije pristopila k dogovoru.
Policija je opozorila, da protest ni prijavljen, da naj bodo mirni. FOTO: T. V.
Policija je opozorila, da protest ni prijavljen, da naj bodo mirni. FOTO: T. V.

Poslanci SDS, NSi in SNS so v zahtevi za sklic seje predlagali, naj državni zbor vladi priporoči, da nasprotuje dogovoru o migracijah in o vseh mednarodnih aktih o meddržavnih migracijah predhodno seznani slovensko javnost in državni zbor. Priporoči naj ji še, da v institucijah EU in ZN spodbuja iskanje rešitev za odpravljanje vzrokov migracij. Odbor državnega zbora za zunanjo politiko je v petek zavrnil predlog teh priporočil, tako da poslanci danes ne bodo glasovali o njih.

Opozicija pa je pozvala k protestu proti marakeški deklaraciji pred parlamentom. Poslanec SDS Branko Grims je ob tem dodal, naj bo srečanje »dostojanstveno in naj poteka mirno, na nivoju, dostojnem naše države«, in opozoril udeležence, naj ne nasedajo provokacijam.

Vili Kovačič na shodu. FOTO: T. V.
Vili Kovačič na shodu. FOTO: T. V.
Na shodu se je zbralo približno 200 ljudi, prisotni so tudi policisti, ki so zbrane opozorili, da shod ni prijavljen in naj bodo mirni. Na vprašanje naše novinarke, čemu protest, so dejali, da so proti marakeški deklaraciji. Šele ko jih je spomnila, da v državnem zboru poteka razprava o globalnem dogovoru ZN, so dejali, da so tudi proti temu. 

Na shodu smo opazili tudi Vilija Kovačiča, ki zahteva referendum o dogovoru, ter podpornike Združene Slovenije, ki so namesto Andreja Šiška prišli podpret ta shod.






Kaj sta globalni dogovor ZN o migracijah in kaj marakeška deklaracija, lahko preberete tukaj.





Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije