25 LET

Četrt stoletja poklicnih gasilcev

Opravljajo tudi naloge, povezane s preprečevanjem širjenja okužb s covidom-19.
Fotografija: Poklicne gasilske enote imajo v 13 slovenskih mestih. FOTO: Arhiv ZGPS
Odpri galerijo
Poklicne gasilske enote imajo v 13 slovenskih mestih. FOTO: Arhiv ZGPS

Združenje slovenskih poklicnih gasilcev (ZSPG) je lani praznovalo četrt stoletja delovanja. Ob osamosvojitvi naše države poklicni gasilci pri nas še niso bili povezani, a je bila ideja o tem na strokovni ravni prisotna že dlje, saj so se zavedali, da lahko le tako odpravijo pomanjkljivosti v izobraževanju, izmenjujejo izkušnje z intervencij in vaj ter analizirajo večje intervencije po Sloveniji.

Povezovanje je bilo nujno zaradi izobraževanja in izmenjave izkušenj. Foto: Arhiv ZGPS
Povezovanje je bilo nujno zaradi izobraževanja in izmenjave izkušenj. Foto: Arhiv ZGPS
V 13 mestih po Sloveniji so ustanovljene poklicne gasilske enote, katerih glavna prednost je, da zagotavljajo minutni izvoz s taktično določenim moštvom in vozili. Prav tako so prisotni v zahtevnejših industrijskih obratih, na letališčih in v pristanišču, kjer skrbijo za požarno varnost in izvajajo operativne naloge. Predvsem pa so zaslužni, da v njihovih obratih ni velikih požarov in ekoloških nesreč. »V prihodnje si bo naša organizacija prizadevala za posodobitev zakona o gasilstvu, saj ga potrebujemo tudi poklicni gasilci. Želimo ga približati aktualnim izzivom, tudi v zvezi z izobraževanjem, usposabljanjem in kariernim sistemom. Nedavni požari v industriji nas opominjajo, kako potrebni so poklicni gasilci v industriji,« pravi predsednik ZSPG Miran Korošak.


Sicer pa so poklicne gasilske enote, poleg rednih intervencij, ob epidemiji covida-19 izvajale tudi naloge, neposredno povezane z odzivom na epidemijo. Uprava RS za zaščito in reševanje (URSZR) je vse enote opremila z osebno zaščitno opremo, ki jim je omogočala varno posredovanje tudi pri nalogah dezinfekcije objektov, vstopnih točk zdravstva, zdravstvene opreme in vozil. Prav tako so v URSZR, na pobudo ZSPG, financirali nabavo hladnih zamegljevalnikov za vse poklicne gasilske enote širšega pomena, ki imajo tudi koncesijo za nevarne snovi. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije