KONEC

Cerar šele tretji, ki je to naredil

Tudi deseta slovenska vlada je predčasno končala mandat.
Fotografija: FOTO: arhiv Suzy
Odpri galerijo
FOTO: arhiv Suzy

LJUBLJANA – Miro Cerar je pred slabimi štirimi leti vstopil v parlament kot največji zmagovalec katerih koli državnozborskih volitev v Sloveniji, njegova mlada stranka je osvojila 36 poslanskih sedežev. Včeraj se je z odstopom poslovil. Pred njim sta s položaja odstopila le dva slovenska premierja.

Prvi slovenski premier je 16. maja 1990 postal Lojze Peterle. Na položaju je ostal 729 dni. Demosova vlada je formalno razpadla 30. decembra 1991, 14. maja 1992 pa je dobila konstruktivno nezaupnico. Spomladi 1992 je bil za mandatarja potrjen Janez Drnovšek. SKD se je priključil koaliciji, Peterle pa je postal podpredsednik vlade in zunanji minister.

Drnovšek je nato slovensko vlado vodil od 14. maja 1992 do 7. junija 2000 v treh različnih koalicijah. Skupaj je na premierskem položaju preživel 2946 dni, nato je v parlamentu njegova vlada dobila nezaupnico. Zadnje koalicije – LDS, SLS in Desus – je bilo predčasno konec, zamenjala jo je koalicija SLS, SKD in SDS, ki je skupaj zdržala 176 dni pod vodstvom Andreja Bajuka.

Po zmagi LDS na volitvah je sledila nova Drnovškova vlada, ki se je obdržala 749 dni – od 30. novembra 2000 do 19. decembra 2002. Drnovšek je bil namreč 1. decembra 2002 izvoljen za predsednika države, zato je odstopil, na premierskem mestu pa ga je zamenjal Anton Rop.
FOTO: Tadej Regent
FOTO: Tadej Regent

Na volitvah 2004 je slavila SDS, naslednji premier je postal Janez Janša, ki je šele kot drugi premier za Drnovškom na položaju zdržal celoten mandat oziroma 1449 dni.

Volitve leta 2008 so prinesle zmago SD Boruta Pahorja, ki je šel v koalicijo z Desusom, LDS in stranko Zares. Njegova vlada septembra 2011 ni preživela glasovanja o ministrskih kandidatih, na katero je Pahor vezal zaupnico vladi.

Druga Janševa vlada – oblikoval jo je z NSi, s SLS, z Desusom in DL potem ko relativni zmagovalec volitev Zoran Janković ni mogel sestaviti vlade – se je obdržala 404 dni. Nesoglasja v koaliciji, množični protesti in škodljivo poročilo KPK proti Janši (in Jankoviću) so pripomogli k temu, da je bila 27. februarja 2013 v državnem zboru drugi Janševi vladi izglasovana nezaupnica. Hkrati je mandatarka za sestavo nove vlade postala Alenka Bratušek.
FOTO: Leon Vidic
FOTO: Leon Vidic

Bratuškova je na čelu Pozitivne Slovenije zamenjala Jankovića, njena vlada pa se je v turbulentnih časih gospodarske in finančne krize obdržala 547 dni, zadnje tri mesece in pol je vlado vodila kot predsednica stranke Zavezništvo Alenke Bratušek, ki jo je ustanovila po tem, ko jo je na volitvah za vodenje PS porazil Janković. V začetku maja 2014 je Bratuškova podala odstop.

Na novih predčasnih volitvah pa smo Slovenci največ glasov namenili Cerarju, ki je v sredo po Drnovšku in Bratuškovi postal tretji premier, ki je odstopil.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije