NOVE SMERNICE

Cepljenje z drugim poživitvenim odmerkom: posvetovalna skupina je zdaj omogočila to

Prejem drugega poživitvenega odmerka po novem za vse starejše od 18 let.
Fotografija: Prejem drugega poživitvenega odmerka je  po novem omogočen vsem polnoletnim. FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
Prejem drugega poživitvenega odmerka je  po novem omogočen vsem polnoletnim. FOTO: Blaž Samec

Posvetovalna skupina za cepljenje pri Nijz je cepljenje z drugim poživitvenim odmerkom cepiva proti covidu 19 posebej priporočila ranljivim kroničnim bolnikom, oskrbovancem domov starejših in starejšim od 80 let, priporočila pa vsem starejšim od 60 let.

Prejem drugega poživitvenega odmerka po novem omogočen vsem polnoletnim

Člani posvetovalne skupine za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (Nijz) so na sestanku 12. julija med drugim obravnavali posodobitve priporočil za cepljenje proti covidu 19, je razvidno iz zapisnika, objavljenega na spletni strani Nijz.

Cepljenje s četrtim oziroma drugim poživitvenim odmerkom cepiva proti covidu 19 so posebej priporočili osebam s povečanim tveganjem za težji potek covida 19 (posebej ranljivim kroničnim bolnikom), oskrbovancem domov starejših in vsem starejšim od 80 let. Prejem drugega poživitvenega odmerka so priporočili tudi vsem starejšim od 60 let.

Ker člani posvetovalne skupine menijo, da osebe, ki se želijo cepiti z drugim poživitvenim odmerkom, ne potrebujejo posebnih dokazil, se lahko na lastno željo z drugim poživitvenim odmerkom cepijo tudi vsi posamezniki, starejši od 18 let.

Vsi navedeni se bodo z drugim poživitvenim odmerkom lahko cepili po tistem, ko bodo izvajalci cepljenja prejeli posodobljena navodila, ki jih lahko pričakujejo v naslednjih dneh.

Preberite še

image_alt
Slabe novice: število okuženih strmo narašča, bolnišnice že prepovedujejo obiske

Prejem drugega poživitvenega odmerka je mogoč vsaj tri mesece po zadnjem cepljenju ali preboleli okužbi s koronavirusom. Pred tem je posvetovalna skupina na sestanku konec marca svetovala cepljenje z drugim poživitvenim odmerkov v obdobju od treh do šestih mesecev po prejemu tretjega oziroma prvega poživitvenega odmerka cepiva. Cepljenje s četrtim oziroma drugim poživitvenim odmerkom cepiva so takrat svetovali zgolj imunsko oslabelim posameznikom.

Ob tem člani menijo, da je treba čim prej zagotoviti izvedbo cepljenja za oskrbovance domov starejših, posebej z drugim poživitvenim odmerkom.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije