ZA POL DRAŽJA

Cene novih stanovanj poletele v nebo

Med aprilom in junijem prodanih skoraj 3000 nepremičnin.
Fotografija: Prodaja novogradenj še naprej upada. FOTO: Stribling.com
Odpri galerijo
Prodaja novogradenj še naprej upada. FOTO: Stribling.com

LJUBLJANA – Cene stanovanjskih nepremičnin so bile v drugem četrtletju v povprečju za 4,2 odstotka višje kot v prvem, pri čemer so se nova stanovanja in družinske hiše podražili za 11 odstotkov. Že tretje četrtletje zapored je število prodaj upadlo. Od aprila do junija so v Sloveniji prodali 59 novih stanovanjskih nepremičnin, kar je najmanj, odkar statistiki spremljajo trgovanje z njimi. V letni primerjavi so bile cene stanovanjskih nepremičnin v letošnjem drugem četrtletju v povprečju za 13,4 odstotka višje, so sporočili iz statističnega urada.

Najbolj so se zvišale cene novih stanovanj, in sicer za 30,3 odstotka. Teh so v letošnjem drugem četrtletju v vsej Sloveniji prodali le 42, njihove cene pa so bile za skoraj 49 odstotkov višje kot leta 2015.

Rast cen rabljenih stanovanj je manjša od rasti cen novogradenj. FOTO: Shutterstock
Rast cen rabljenih stanovanj je manjša od rasti cen novogradenj. FOTO: Shutterstock

Nekoliko nižja je bila rast cen rabljenih stanovanj. Od drugega četrtletja 2017 do drugega četrtletja letos so v občini Ljubljana njihove cene povišale za 16 odstotkov, drugod po državi pa za 9,8 odstotka.

Cene novih družinskih hiš so se v letu dni povečale za 20,2 odstotka, rabljenih družinskih hiš pa za pol manj, to je za 10,6 odstotka.

V drugem četrtletju je bilo v Sloveniji prodanih skupaj 2393 stanovanjskih nepremičnin, poleg 59 novih še 2334 rabljenih. V zadnjem letu dni so njihove cene porasle za 13,4 odstotka in so tako za 26,3 odstotka višje kot v povprečju leta 2015.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije