Čebele jim bodo pridelale medeno pivo

V laški pivovarni so se razveselili stotisočev novih marljivih sodelavk.
Fotografija: Predsednik Čebelarskega društva Laško Franci Šolar in Tanja Subotič Levanič, direktorica korporativnih odnosov v Pivovarni Laško Union
Odpri galerijo
Predsednik Čebelarskega društva Laško Franci Šolar in Tanja Subotič Levanič, direktorica korporativnih odnosov v Pivovarni Laško Union

»Danes je izjemna priložnost, da pokažemo, kako pomembno je za vse nas ohranjanje lokalnih tradicij in njihovo umeščanje v sodobni čas. Ob resnično čudoviti vizualni zgodbi, ki jo je z dušo in srcem ustvarjalo pet slovenskih ilustratorjev Anja Kralj, Matija Cipurič, Neja Likar, Dejan Kralj in Roman Ražman na panjskih končnicah našega novega čebelnjaka, razkrivamo tudi zgodbo vse od odprtja Pivovarne Laško pred skoraj 200 leti do danes. Hkrati oznanjamo, da se bosta v Laškem kmalu cedila med in medeno pivo.«
Družina Šolar pred novim čebelnjakom
Družina Šolar pred novim čebelnjakom

Tako je na vrtu pivovarne v Laškem razkrila Maja Mežan, vodja blagovne znamke Laško, ki se je je že prijel vzdevek čebelica Maja. Tako pivovarstvo kot čebelarstvo sta med tradicionalnimi dejavnostmi v Sloveniji.
 

Preizkuševalka medu


Ob letošnjem svetovnem dnevu čebel je Pivovarna Laško Union v sodelovanju s Čebelarsko zvezo Slovenije in čebelarsko družino Šolar iz Laškega v nizu projektov, ki spadajo v trajnostno strategijo Varimo boljši svet, postavila tudi čebelnjak in vanj naselila 350.000 čebelic. Njegove ključe je prevzela Darja Šolar, ki je pred štirimi leti nasledila čebelarsko dediščino od očeta Franca Šolarja, ki ima za seboj 37 let čebelarskega dela.

»Že pred leti se mi je porodila ideja, da bi v pivovarni varili tudi medeno pivo. Zdaj pa se bo, kot kaže, uresničila. To se mi zdi prav, saj imamo v Laškem res bogato pivovarsko tradicijo, pivo varijo že od leta 1825, ki pa je povezana tudi s čebelarstvom in medičarstvom. In počaščen sem, da sta pivovarna in Čebelarska zveza Slovenija ravno naši družini zaupali skrb za čebele, ki so tu, na vrtu pivovarne, dobile lep, nov čebelnjak, ki ga krasi 10 panjskih končnic. Za čebeljo pašo me pa ne skrbi, saj je povsod okoli Laškega izjemno dobra. In bodo čebele lahko nabrale veliko medu,« pravi Franci Šolar, sicer tudi predsednik Čebelarskega društva Laško, ki je za dejavnost navdušil hčer Darjo in sina Gregorja pa tudi ženo Tatjano, ki ima certifikat domače obrti in izdeluje lectovo pecivo in druge medene dobrote.


Darja je pred štirimi leti uradno postala mlada prevzemnica in čebelarstvo jo je tako prevzelo, da je poklic diplomirane ekonomistke postavila v kot in si lani pridobila naziv čebelarske mojstrice, z dodatnim izobraževanjem pa tudi naziv apiterapevtke. Prav tako je že prej na biotehniški fakulteti opravila izobraževanje za preizkuševalko medu. »Ponosna sem, da so mi v pivovarni zaupali skrb za 350.000 čebel. Najmanj enkrat na teden jih bom morala obiskati in pregledati panje, jih pred zimo nahraniti, vmes tudi zdraviti. Skratka, dela bo kar nekaj,« nam pove Darja, ki ima sicer 150 panjev.
 

Varimo boljši svet


»Za nas je to res poseben dan, namenjen predvsem zavedanju izjemnega pomena čebel za preživetje človeka. Od opraševanja je namreč odvisna kar tretjina vse pridelane hrane na svetu. Zato je to priložnost, da razmislimo, kaj lahko mi sami naredimo za varovanje okolja in naših dragocenih naravnih virov. Da delujemo trajnostno. In mi smo začeli pri sebi, trajnostni razvoj, ki ga imenujemo Varimo boljši svet, je ena od naših prioritet,« je ob postavitvi panja povedala Tanja Subotić Levanič, direktorica korporativnih odnosov v Pivovarni Laško Union.


Postavitev čebelnjaka je pozdravil tudi prvi mož Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč. »Dandanes so tovrstni projekti izjemnega pomena, saj je odgovorna skrb za čebelje družine ob vseh klimatskih spremembah, ki smo jim priča zadnja leta, bistvenega pomena za njihovo preživetje. Čebele imajo s svojim delovanjem pozitivne učinke na celoten ekosistem in ohranitev zdravega okolja ni pomembna samo za človeka, temveč tudi za čebele, ki bodo le tako lahko preživele in opravljale svoje osnovno poslanstvo opraševanja rastlin,« je dejal Noč. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije