KORONAVIRUS

V Sloveniji umrlo še šest ljudi, poslanci potrdili predlog referendumske novele (V ŽIVO)

Kacin: Prejeli smo predloge, da naj med prvimi odpremo frizerske salone.
Fotografija: Državni zbor. FOTO: Press
Odpri galerijo
Državni zbor. FOTO: Press

Vlada je popoldne sporočila nove podatke, ki se sicer razlikujejo od tistih, ki jih je dopoldne sporočil premier Janez Janša. Število potrjenih okužb v Sloveniji se je v primerjavi s ponedeljkom po podatkih vlade povečalo za 35 na 1056. V ponedeljek je bilo opravljenih 1202 testov. Število hospitaliziranih pacientov se je povečalo na 111, od tega je na intenzivni negi 31 pacientov. Iz bolnišnice so odpustili 13 ljudi, umrlo pa jih je šest.

19.00 Predsednik vlade Janez Janša je spregovoril o stanju v državi v času epidemije bolezni covid-19 in o postopnem aktiviranju gospodarskih panog. Kaj je povedal premier, lahko preberete na tej povezavi.

18.15 Poslanci so danes s 66 glasovi za in osmimi proti potrdili predlog referendumske novele, s katero želi vlada urediti postopek ravnanja DZ v primerih, ko bi bil referendum na določen zakon glede na ustavno določene razloge nedopusten. Tako želijo pohitriti tudi postopek sprejemanja novih protikriznih zakonov.

17.53 Koalicija nevladnih organizacij s področja javnega zdravja predlaga vladi prepoved spletne prodaje in dostave alkohola na dom v času epidemije. Prepričani so, da gre v prvi vrsti za nenujno živilo, poleg tega pa je skoraj nemogoče preverjati prodajo mladoletnim in očitno opitim. Več o tem na tej povezavi.

17.45 Mestna občina Maribor se je za pomoč pri nabavi zaščitne opreme za boj proti novemu koronavirusu obrnila tudi na pobratena in partnerska mesta na Kitajskem. Odzvalo se je pet mest, ki bodo prispevala različne zaščitne maske in drugo opremo. Najhitreje so ukrepali v pobratenem mestu Hangdžov, iz katerega je danes v Maribor prispelo 10.000 mask.





16.00 Skupno število ljudi, pri katerih so ugotovili okužbo z novim koronavirusom je do ponedeljka do konca dneva naraslo na 1055. Umrlo je še šest ljudi, tako da je smrtnih žrtev skupaj 36. V bolnišnicah je bilo zaradi koronavirusne bolezni hospitaliziranih 111 ljudi.

15.36 V državi je trenutno dovolj zaščitne opreme za sprotne potrebe, še vedno pa nimamo večje zaloge, ki bi zadostovala za daljše obdobje, je za STA ocenil poveljnik CZ Srečko Šestan. V prihodnjih dneh naj bi sicer prišlo do novih dobav, ki bi lahko povečale obstoječe zaloge.

13.57 Raziskava ameriškega Inštituta za zdravstveno meroslovje in ocenjevanje (IHME) je pokazala, da bi lahko zaradi koronavirusne bolezni 19 v Evropi umrlo okoli 150.000 okuženih oseb. Največ žrtev v Evropi naj bi novi koronavirus zahteval v Veliki Britaniji, in sicer do 66.000, v Sloveniji pa bi po teh ocenah umrli 104 ljudje.

13.51 V domu starejših občanov v Naklem je že kazalo, da so uspešno preprečili širitev okužb z novim koronavirusom. Vendar so 12 dni po prvi okužbi stanovalca zdaj ugotovili okužbo še drugega stanovalca. Ta je bil sicer v izolaciji, zato ocenjujejo, da ni nevarnosti, da bi se lahko okužili tudi drugi oskrbovanci.

13.08 Direktorica Doma upokojencev Šmarje pri Jelšah Gordana Drimel je sporočila, da se kljub vsem preventivnim ukrepom, ki jih izvajajo že od začetka pojava koronavirusa, okužba še vedno počasi širi. »Dnevno se intenzivno spremlja zdravstveno stanje stanovalcev in zaposlenih. Stanje večine okuženih je kljub pridruženim številnim obolenjem stabilno. Trije stanovalci so se že vrnili iz bolnišnice, 31 stanovalcem, ki ne kažejo več znakov okužbe, bodo v roku treh dni odvzeti ponovni brisi. Prav tako se v delovni proces vrača prva zaposlena,« je med drugim sporočila.

Iz občine pa so sporočili, da je bil aktiviran akcijski načrt za postopek razkuževanja celotnega dom upokojencev in da bo popoldne razkuženo tretje nadstropje doma.



12.54 V naši največji bolnišnici se zaradi sars-cov-2 zdravi 52 ljudi, 13 jih je na intenzivni negi, so sporočili iz UKC Ljubljana.

 
Izjavo o aktualnem dogajanju v zvezi z novim koronavirusom so podali minister za zdravje Tomaž Gantar, minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj, predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Lidija Jerkič in vladni govornik Jelko Kacin. Tiskovno konferenco, ki se je začela ob 11. uri, smo spremljali tudi na naši spletni strani:



12.15 Kacin: »O tem katere dele gospodarstva bomo zagnali kmalu, v kakšnem vrstnem redu, vam bo v kratkem spregovoril premier Janez Janša. Danes ob 17. uri tiskovne konference ne bo, usklajujemo pa uro nastopa, ko bo predsednik vlade lahko odgovoril na ključna vprašanja. Lahko bi že dan po velikonočnem ponedeljku odprli nekatere obrate. Verjamem, da bomo danes čez dan odgovorili na ta vprašanja.«
 

Na tiskovni konferenci sta minister Cigler Kralj in predsednica ZZZS predstavila, kaj sta se vlada in sindikati dogovorili na ponedeljkovem sestanku:
So vas v prvem paketu izpustili? Preverite, ali boste v drugem med prejemniki pomoči​


12.14 Kacin: »Nekateri nimajo pogojev za samoizolacijo, nimajo dovolj velikega stanovanja, da bi lahko bivali v svojem prostoru sami. Vse to so omejevalni dejavniki, zato nekateri ostajajo v karanteni. že sam pojem samoizolacija pomeni, da so potrebni lastni prostori, da se hrana da pred vrata in vrne pred vrata, brez stikov.«

12.08 Kacin: »Strokovnjak NIJZ Krek je pripravil matematične modele, izračunal je, kakšen bi lahko bil najbolj črni od črnih scenarijev. Tak scenarij zagotovo ne bo. Nimam še informacij, ali je včeraj umrl še kdo. Dejstvo je, da naši ukrepi učinkujejo da se število težjih bolnikov ne povečuje. Tudi število tistih, ki so na intenzivni negi, ne presega številke 30.«

12.06 Kacin: »Transparentnost je nujno potrebna, ampak se začne takrat, ko posamezna zaščitna sredstva prispejo v državo, ko so v skladiščih CZ, ko jih lahko dobavimo bolnišnicam, podjetjem ... V kratkem pričakujemo nekaj velikih pošiljk. Ko bo katera koli pošiljka prispela, bomo pogodbo razkrili. Vlada bo tedensko poročala o nakupih in zagotovo bo potem dvomov manj. Vsi vemo, da so razmere na trgih zelo težke. Spremljate lahko novice, katera država je drugi uspela preplačati že plačano blago. V takih razmerah je težko govoriti o transparentnosti. Ko pa bo roba prišla, vas bomo o tem in o vsebini pogodb obvestili.«

Jelko Kacin. FOTO: Zaslonski posnetek
Jelko Kacin. FOTO: Zaslonski posnetek
11.18
Kacin: »Med številnimi predlogi ob napovedi sproščanja ukrepov smo prejeli številne, da naj se med prvimi odprejo frizerski saloni.«

11.14 Kacin: »Evropski zunanji ministri so se pogovarjali o harmoniziranju ukrepov za boj proti posledicam pandemije.« 

11.05 Gantar: »Vrhunska medicina je danes namenjena le manjšemu številu ljudi na zemlji, medtem ko se v mnogih državah soočajo s težko dostopnostjo do najbolj osnovnih zdravstvenih storitev. To je čas za razmislek, kako naprej. ​Pri soočanju s pandemijo smo lahko zadovoljni, da smo vztrajali pri znanstvenem sistemu, ki temelji na javnem zdravstvu in se je izkazal kot tisto, kar lahko v težkih časih zagotavlja osnovne potrebe. Naš zdravstveni sistem je solidaren in na visokem strokovnem nivoju. ​Naših težav še zdaleč ni konec, a verjamem, da jih bomo uspešno in učinkovito premagali.« ​Minister se je posebej zahvalil požrtvovalnim medicinskim sestram in babicam, ki delujejo na vseh področjih. Zahvalil se je tudi vsem, ki prispevajo svoj delež pri obvladovanju epidemije.

11.03 »Nekatere evropske države že napovedujejo postopno vračanje življenja v normalne tirnice. Gre za države, kot sta Danska in Avstrija, ki sta ukrepe sprejeli pravočasno. Ukrepi so bili strogi, ljudje so se jih držali. Tako jim je uspelo, da so obrnili krivuljo rasti okužb navzdol. ​Naša krivulja rasti se lahko obrne navzgor ali navzdol,« je rekel Kacin. »Ukrepov se držimo, smo na dobri poti, da uspemo, Pomembno je da se ukrepov držimo tudi v času velike noči, ki bo letos drugačna. Naj bo začetek, začetek vrnitve zdravja v to deželo. Zdržimo z ukrepi, da bomo naredili načrt sproščanja ukrepov.«
 

Dogajanje spremljamo iz minute v minuto:

11.04 
Letošnji dan zdravja poteka v znamenju zahvale in podpore medicinskim sestram, zdravstvenim tehnikom in babicam za skrb in požrtvovalno delo. V Sloveniji je bilo v 2018 zaposlenih več kot 21.000 medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov, so sporočili iz statističnega urada.

10.35 V ponedeljek je bilo uradno število okuženih v Sloveniji 1021, umrlo je 30 ljudi. Vlada je napovedala, da bo ob nadaljevanju relativno nizkega trenda rasti potrjenih okužb s sars-cov-2 po velikonočnih praznikih sprostila nekatere omejitve oziroma da se bodo nekateri proizvodni obrati lahko zagnali.

V ponedeljek so v domu starejših občanov Ljutomer DSO zaradi suma okužbe z novim koronavirusom testirali 15 ljudi, pozitivnih je bilo pet. Skupno število okuženih v DSO je 49, od tega 44 stanovalcev in pet zaposlenih. Z občine pa so zjutraj poslali sporočilo, da računajo na pomoč, ki jim jo je v ponedeljek obljubil minister Cigler Kralj.

10.31 Fiskalni svet je ocenil, da je v trenutnih razmerah obsežno in večplastno učinkovito ukrepanje države za omilitev posledic epidemije upravičeno. Napovedi domačih in mednarodnih institucij namreč nakazujejo globok padec gospodarske aktivnosti zaradi domačih in mednarodnih razsežnosti epidemije. Padec gospodarske aktivnosti bo skupaj z doslej sprejetimi ukrepi letos povzročil visok primanjkljaj in s tem tudi višji dolg sektorja država.
 
Fiskalni svet po pregledu in ovrednotenju vsebine zakona ocenjuje, da so ukrepi v pretežni meri vsebinsko skladni s priporočili mednarodnih organizacij in so tudi po obsegu primerljivi z ukrepi, sprejetimi v drugih državah. Kljub upravičenosti začasnega odstopanja od srednjeročne javnofinančne vzdržnosti pa z upoštevanjem razprav ob sprejemanju Zakona pozivamo vse deležnike, da ob sprejemanju nadaljnjih ukrepov še bolj kot v dosedanjem procesu zasledujejo načela usmerjenosti ukrepov v odpravljanje posledic pandemije, njihove preprostosti in časovne omejenosti. Hiter izhod iz krize in s tem povrnitev zaupanja predstavlja enega od nujnih pogojev za zagotavljanje socialne varnosti in ekonomske blaginje ter tudi za zagotavljanje javnofinančne vzdržnosti na daljši rok, so sporočili.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije