RDEČI ALARM

Burno vremensko dogajanje: Ne na pot, če to ni nujno

»Ostanite zbrani, med vožnjo ne uporabljajte mobilnega telefona,« opozarja AVP.
Fotografija: Foto: Jure Eržen/delo
Odpri galerijo
Foto: Jure Eržen/delo

Agencija za varnost prometa (AVP) voznike opozarja, naj se ob burnem vremenskem dogajanju, ki je napovedano za petek, ne odpravljajo na pot, če to ni nujno. Če pa morajo na neodložljivo pot, naj vozijo previdno in hitrost vožnje prilagodijo razmeram, tako da ves čas obvladujejo svoje vozilo in povečajo varnostno razdaljo, svetujejo.

»Ostanite zbrani, med vožnjo ne uporabljajte telefona« 

Takšne razmere namreč povzročajo slabšo vidljivost, zato je pomembno ohraniti dovolj prostora med vozili. »Ostanite zbrani, med vožnjo ne uporabljajte mobilnega telefona,« opozarja AVP.

Prav tako naj se vozniki izogibajo nenadnim pospeškom, zaviranju ali zavijanju, da ohranijo nadzor nad vozilom. Če so v tem času na avtocesti, pa naj jo zapustijo na prvem primernem mestu ter poiščejo primerno zavetje za vozilo na mestu, kjer je to dovoljeno.

Močan dež in nalivi lahko na vozišče nanesejo naplavine, veter pa lahko lomi drevesa in na cesto zanese večje predmete. Vozniki naj prilagodijo vožnjo razmeram in upoštevajo prometno signalizacijo.

»Preden se odpravite na pot v nestabilnem vremenu, se seznanite z aktualno vremensko napovedjo. Preverite uradne spletne vire, da boste vedeli, kaj lahko pričakujete na poti. Če so razmere preveč tvegane, razmislite o tem, da pot preložite za nekaj časa, do izboljšanja razmer,« so še zapisali na AVP. Po njihovih navedbah je v času ekstremnih pojavov pomembno, da vozniki ostanejo mirni in osredotočeni na vožnjo,

Med tveganji pri vožnji v dežju so navedli še zmanjšano vidljivost, rosenje stekel, spolzko vozišče in večje količine vode na vozišču.

 

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije