KLEKLJARKE

Bucike z rokavčki nad demenco

Sevničanke izdelale 150 pomagavčkov. Pisani tulci umirijo dementne osebe.
Fotografija: Rokavček pomagavček Foto: arhiv Bucik
Odpri galerijo
Rokavček pomagavček Foto: arhiv Bucik

Klekljarska skupina Bucike, ki deluje pod okriljem inštituta Zaupanje, vsako leto ob občinskem prazniku na sevniškem gradu pripravi klekljarsko razstavo. Zaradi korone razstave letos že drugo leto ni bilo. Ker pa klekljarice ne morejo mirovati, so se odločile, da se namesto razstavi posvetijo izdelavi rokavčkov pomagavčkov. »Gre za pletene ali kvačkane tulce živih barv z nameščenimi gumbi in sponkami,« je pojasnila vodja klekljarske skupine Tina Železnik. Rokavčki so namenjeni predvsem bolnikom z demenco, ki jim jih nadenejo, kadar so izgubljeni, nemirni, živobarvni rokavčki z dodatki pa bolnikovo pozornost preusmerijo in jih umirijo.

Ideja o rokavčkih prihaja iz skandinavskih držav, v Sloveniji pa se tudi uveljavlja že več let. Za izdelavo lahko porabite ostanke prejic, ki jih imate doma. Na rokavček lahko našijete, gumbe, rožice, zvezdice, perlice, kroglice. Ko je rokavček, ki naj ima dimenzijo 28 x 28 cm ali 30 x 30 cm, končan, ga le prepognete in zašijete, da nastane tulec.

Bucike so se z veseljem lotile izdelave, pridružile pa so se jim še številne druge prostovoljke. Najprej so izdelale 120 rokavčkov; po 30 so jih podarile domovom upokojencev v Sevnici, na Impoljci, v Brežicah in Loki pri Zidanem Mostu. Zadnja pošiljka s 30 rokavčki pa je romala na društvo Spominčica. Delo nadaljuje, saj je uporabnikov, ki bi jih potrebovali, še veliko.

Vodja klekljarske skupine Bucike je rokavčke predala vodstvu Doma upokojencev in oskrbovancev Sevnica. Foto: arhiv Bucik
Vodja klekljarske skupine Bucike je rokavčke predala vodstvu Doma upokojencev in oskrbovancev Sevnica. Foto: arhiv Bucik

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije