Brutalni izračun Janeza Janše

»Ne strašim nikogar, ampak to je situacija nekoga, marsikoga, ki je danes v Italiji.«
Fotografija: Janez Janša. FOTO: Tadej Regent, Delo
Odpri galerijo
Janez Janša. FOTO: Tadej Regent, Delo

»Noben organ ne more narediti toliko, kot lahko sami naredimo z odgovornim obnašanjem, z odgovornim obnašanjem do sebe in drugih. Če sem čisto konkreten ali pa brutalen, je tako: če jaz, recimo, okužim vas in po statistiki okužim še najmanj dva ali – kot pravijo pesimisti – najmanj devet, ni nujno, da bo kdo od teh nujno resno zbolel. Teh devet bo okužilo še devet krat devet drugih in med tistimi bo zagotovo nekdo resno zbolel in verjetno nekdo, žal, tudi umrl. To ni statistika, to niso številka, to je oče nekoga, to je stari oče nekoga, stara mama, brat, sestra, tako, da govorimo o človeških življenjih. Mi smo se dolžni odgovorno obnašati in pozivam vse, da omejimo stike na tisto, kar je najnujnejše,« je jasen Janez Janša, ki bo na mestu predsednika vlade nasledil Marjana Šarca.

»Tisto, kar lahko z ukrepi, predvsem pa z našim odgovornim obnašanjem, naredimo, je, da upočasnimo to širjenje tako, da kritični primeri, ki jih je 20 odstotkov, ne presegajo danih kapacitet zdravstvenih sistemov. Ker ko se to preseže, potem mora neki zdravnik odločiti, ali bo dal kisik Jožetu ali Micki. Ko to čez nekaj dni naraste, se mora odločiti, ali bo to dal enemu od petih. Ne strašim nikogar, ampak to je situacija nekoga, marsikoga, ki je danes v Italiji,« izpostavlja.


Janša je v pogovoru za Novo24TV apeliral na vse glede solidarnosti in sosedske pomoči: »Nobena civilna zaščita, vojska, policija, noben organ ne more narediti več kot mi sami, ko pomagamo sosedu. Gremo v trgovino, ko je on v izolaciji, pazimo otroke, tisoč stvari je, ki jih lahko mi naredimo, da bomo šli čez to situacijo s čim manj škode.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije