ŽIVLJENJE V OBJEKTIVU

Brike vino predstavljajo s čustvi

Dobrodelno obarvana prireditev je letos zbirala denar za Botrstvo
Fotografija: Oblikovalec Jani Bavčer se je razveselil srečanja s prijateljico, sommelierko Miro Šemić, ki se ponaša tudi z nazivom wine akademiker.
Odpri galerijo
Oblikovalec Jani Bavčer se je razveselil srečanja s prijateljico, sommelierko Miro Šemić, ki se ponaša tudi z nazivom wine akademiker.

Je že tako, da imajo glavno besedo pri vinu navadno moški. Nič čudnega, torej, da je prireditev, ki ob žlahtni kapljici postavlja v prvo vrsto ženske, prava družabna poslastica, ki privabi tako vinske in kulinarične poznavalce kot tudi zgolj ljubitelje dobrega in lepega. Tokrat so se že drugo leto zapovrstjo zbrali na Fužinskem gradu na dobrodelnem dogodku društva Ženske in vino Slovenija. Dogodek, ki smo ga deset let spremljali pod imenom Brike v mestu, se je tudi letos razširil v Brike v mestu s prijateljicami, saj so se briškim vinarkam pridružile Vipavke, Istranke in Kraševke. »Letos, ko beležimo 12. leto v Ljubljani, se nam je pridružilo 33 vinskih hiš. Predstavlja se več kot 90 vin in štirje kulinariki, Fonda, Novak, Jezeršek in naš prijatelj Lidl.


Prvič smo pripravili degustacijo oljčnih olj skupaj s prvim oljčnim barom na svetu, ki je v Šmartnem v Brdih, Morganom s Hrvaške, Lesjakom iz Istre in Bučinelom iz Brd. Prvič imamo tudi vodeno degustacijo – vodi jo sommelierka tretje stopnje,« pojasnjuje predsednica društva Ženske in vino Slovenija Petra Rutar. Čeprav so se Brike, kot nam je priznala predsednica, zaradi cestnih zapor pridušale, da bodo naslednjič prišle v Ljubljano kar z droni, pa v glavno mesto Slovenije vedno rade pridejo. »Kako se počutimo v najlepšem mestu na svetu? Kot doma,« je dejala.

Dogodek Brike v mestu s prijateljicami ima vedno tri poslanstva, poleg druženja žensk in promocije vina tudi dobrodelnost. Zbrani denar so letos namenile projektu Botrstvo.
 

Srčna energetska bombica


Na dogodku, kjer so v prvi vrsti ženske, seveda vlada prav posebna energija. »Energija je super, fantastična! Čisto druga, kot če imajo degustacije moški. Vse skupaj je kot ena takšna srčna energetska bombica,« je odlično vzdušje opisala Melita Skočaj iz vinarske hiše Vina Dolfo. »Vsa leta sodelujem na tej prireditvi, tukaj se počutim odlično,« je dejala ena redkih vinark v Sloveniji, ki vino tudi same pridelujejo, Dušica Šibav. »Ta dogodek je nekaj posebnega, saj so v vinskem svetu običajno v ospredju moški, tukaj pa se prezentirajo ženske. Publika je temu primerna, bolj sproščena, pristop k vinu je nekoliko drugačen, mehkejši, ni toliko formalnih opisov, govori se bolj o tem, kakšna čustva vzbuja neko vino, pač ženski princip. Tudi druženje je nekaj posebnega, saj so Brike, vemo, vesele punce in nam v Ljubljano vedno prinesejo to energijo. Mi jo z njimi radi delimo in vedno znova z veseljem prihajamo sem,« simpatičnih organizatork ni mogla prehvaliti Ana Miklavž iz hotela Vander, kjer z njimi sodelujejo vseh pet let, odkar obstajajo.
 

Gostje in sodelujoči so uživali


Ob žlahtni pijači, izbrani jedači in dobri družbi so uživali tudi številni znani obrazi. Med drugim smo srečali grafičnega oblikovalca Janija Bavčerja, ki nam je zaupal, da se med Brikami vedno dobro počuti, pa tudi med Brici. Pa je kaj drugače piti vino med večinoma ženskami? »Vino je vedno dobro, med Brikami je morda drugače edino to, da je pogled malce lepši,« je dal kompliment vinarkam. Dogodka se je udeležil tudi slavni chef Luka Jezeršek z ženo Aleksandro Matjašič Jezeršek. »Letos so punce v našo hišo poslale ponudbo, ali bi sodelovali z njimi, tako da smo letos prisotni in pečemo Jezerškov šmorn. Da vinarke pridejo v Ljubljano, se mi zdi odlična ideja, prav tako povezava z Gourmet Cupom,« nam je zaupal. Prišla je tudi voditeljica poročil na Planet TV Anja Markovič: »Glede na to, da sem spomladi naredila tečaj za sommelierja, se spodobi, da tudi kam grem. V tem uživam, rada imam dobro vino in hrano,« nam je povedala. ​

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije