SPROŠČANJE UKREPOV

Brez mask že v naslednjih dneh? To je napovedal Poklukar

V nedeljo so v 580 PCR-testih in 3210 hitrih antigenskih testih potrdili 528 okužb z novim koronavirusom.
Fotografija: Minister Janez Poklukar. FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
Minister Janez Poklukar. FOTO: Blaž Samec

Medtem ko smo zadnji dve veliki noči preživeli ob strogih omejitvenih ukrepih zaradi koronavirusa, jo bomo letos očitno že lahko praznovali brez omejitev. Te dni se strokovna skupina odloča še, da bi umaknili tudi obvezno nošenje mask tudi v notranjih prostorih. Minister za zdravje Janez Poklukar je po obisku infekcijske klinike v UKC Ljubljana napovedal, da bi se to lahko zgodilo že v nekaj dneh. Kot je dejal, v zadnjih dneh opažajo močan trend upadanja okužb in zasedenosti bolnišnic, spremembe pa naj bi v veljavo stopile že četrtek.

image_alt
Brez mask v zaprtih prostorih že čez dober teden? To pravi Logarjeva

Ob tem je minister opozoril, da so priporočila za ranljive skupine še vedno enaka kot prej in da se nošnja mask njim še vedno priporoča. Sproščanje ukrepov sicer omogoča blažja različica virusa, ki ne zahteva veliko hospitalizacij in hujših zapletov bolezni. Odločitev o umiku obveznega nošenja mask pa je sicer prepustil posvetovalni skupini, ki jo vodi Mateja Logar. Ta je zatrdila, da sproščanje ukrepov ni posledica političnih pritiskov pred volitvami. Logarjev je sicer še konec tedna napovedovala, da bo do sproščanja prišlo v roku dveh tednov. 

Vse manj bolnikov v bolnišnicah

V nedeljo so sicer v 580 PCR-testih in 3210 hitrih antigenskih testih potrdili 528 okužb z novim koronavirusom. Po podatkih ministrstva za zdravje v bolnišnicah zaradi covida 19 na navadnih oddelkih trenutno zdravijo 135 bolnikov, intenzivno nego jih potrebuje 22. Umrli so trije bolniki s potrjeno koronavirusno okužbo. Zaradi covida je na navadnih oddelkih 16 bolnikov več kot dan prej, en bolnik manj pa potrebuje intenzivno nego. Skupno je hospitaliziranih 353 oseb s potrjeno okužbo. To je sedem manj kot prejšnji dan. Na intenzivnih oddelkih jih je skupno 42 s potrjeno okužbo, število ostaja enako kot dan prej.

Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je v Sloveniji trenutno aktivnih 29.677 primerov okužbe, kar je 411 manj kot dan prej.

Število okužb sicer v tedenski primerjavi še naprej upada. V primerjavi z dnevom prej je bilo v nedeljo potrjenih 257 okužb manj, glede na prejšnjo nedeljo pa 274 manj. Še naprej upada tudi sedemdnevno povprečje potrjenih primerov, ki znaša 1830 oziroma 39 manj kot dan prej. Število potrjenih primerov okužb v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev pa je v primerjavi z dnevom prej nižje za 19 in znaša 1406.

Po podatkih NIJZ je z enim odmerkom cepiva proti covidu 19 cepljenih 1.264.899 ljudi, z vsemi odmerki pa 1.220.669.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije