TOŽBA

Brez česa vsega bo ostal Igor Bavčar?

Tožbo proti nekdanjemu prvemu možu Istrabenza in njegovi soprogi je v imenu države vložil Furs.
Fotografija: Igor Bavčar. FOTO: Blaž Samec, Delo
Odpri galerijo
Igor Bavčar. FOTO: Blaž Samec, Delo

LJUBLJANA – Okrožno sodišče v Ljubljani je v tožbi države proti nekdanjemu predsedniku uprave Istrabenza Igorju Bavčarju in njegovi soprogi za določitev deležev na skupnem premoženju v višini 136.838 evrov pritrdilo državi. Določilo je, da je delež Bavčarja na skupnem premoženju (nepremičninah) tričetrtinski, delež njegove soproge pa obsega eno četrtino.

Kot so pojasnili na državnem odvetništvu, so v ponedeljek prejeli sodbo, ki pa še ni pravnomočna, zato je tudi ne morejo komentirati. Zoper sodbo je namreč dovoljena pritožba v roku 30 dni od prejema njenega pisnega odpravka.

Hiša v Murglah

Tožbo proti nekdanjemu prvemu možu Istrabenza in njegovi soprogi je v imenu države vložila Finančna uprava RS (Furs), saj Bavčar dolguje državi, ta pa želi od njega izterjati sredstva tudi s prodajo nepremičnin, ki pa so bile prepisane na njegovo ženo. Bavčar, ki na Dobu prestaja zaporno kazen, se je namreč po obsodbi v zadevi Istrabenz znašel tudi na seznamu davčnih neplačnikov, po poročanju medijev pa je pred leti hišo v Murglah prepisal na ženo, na hišo pa vpisal zemljiški dolg. Prav v povezavi s to hišo pa je Furs vložil tožbo.

Okrožno sodišče v Ljubljani je sicer tožbeni zahtevek zavrnilo v delu, v katerem je država tožbeni zahtevek umaknila, saj je na podlagi pravnomočne kazenske sodbe okrožnega že lastnica nepremičnin in nima več pravnega interesa, da bi v tem delu še naprej vodila pravdo.

Avto posebno premoženje

Tožbeni zahtevek je zavrnilo tudi v delu, kjer je država zahtevala tudi ugotovitev in določitev deleža na vozilu, saj je sodišče ugotovilo, da gre za posebno premoženje Bavčarjeve soproge Ljubomire Hörtner Bavčar
Bavčarjevi odvetnici sta v sojenju poudarjali, da je tožba Fursa nesklepčna, nelogična in neživljenjska. Opirala naj bi se na okrog 24 milijonov evrov prihodkov iz let 2007 in 2008, odvetnici pa sta prepričani, da želi Furs od Bavčarja pravzaprav izterjati plačilo davščin za 18 milijonov evrov protipravne premoženjske koristi, ugotovljene v kazenski zadevi Istrabenz.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije