V DRŽAVNEM ZBORU

Bomo danes dobili novega ministra?

Kandidat za ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je Vojko Adamič
Fotografija: Vojko Adamič  FOTO: Leon Vidic/delo
Odpri galerijo
Vojko Adamič  FOTO: Leon Vidic/delo

Premier Robert Golob bo po napovedih danes v DZ poslal ime kandidata za novega ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Za vodenje tega resorja je izbral Vojka Adamiča, ki bo na tem mestu nasledil nekdanjo ministrico Ireno Šinko.

Kandidata za vodenje kmetijskega resorja je sicer predsednik vlade izbral že pred novim letom, a naj bi s predlogom za njegovo kandidaturo še počakal, ker je bil Adamič zaradi prej dogovorjenih obveznosti zadržan v tujini.

Adamič sicer prihaja iz vrst Gibanja Svoboda, njegovo poklicno pot pa je zaznamovalo predvsem delovanje v Slovenski vojski. Na biotehniški fakulteti v Ljubljani je študiral zoologijo, danes se ukvarja z vzrejo koz.

Ministrskega kandidata najprej čaka predstavitev pred matičnim delovnim telesom DZ. Po poslovniku DZ se mora namreč kandidat za ministra najprej tri dni in najkasneje sedem dni po vložitvi predloga kandidature predstaviti pristojnemu delovnemu telesu DZ, nato pa ga morajo na seji potrditi še poslanci. Zaslišanje kot tudi potrditev novega ministra v DZ je torej pričakovati prihodnji teden.

Predsednik vlade je kandidata za izpraznjeno mesto na čelu kmetijskega resorja iskal po tistem, ko je po izgubi zaupanja državnemu zboru oktobra predlagal razrešitev tedanje ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Ireno Šinko. Goloba sta zmotila predvsem njen odziv in branjenje uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin tudi po tistem, ko se je izkazalo, da so slovenski potrošniki zaužili več ton sadja z vsebnostjo pesticidov. Vodenje kmetijskega ministrstva je zatem začasno prevzel obrambni minister Marjan Šarec.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije