REGATA

Bodoči pomorci še zaupajo veslu

Portoroška mednarodna veslaška regata je bila že 20. po vrsti. Profesor na srednji pomorski šoli Rok Sorta: Dokazujemo, da smo pomorska država.
Fotografija: Regate, ki ohranja tradicijo veslanja, ne zamudi ekipa ljubiteljev starih bark iz Pirana. FOTO: Janez Mužič
Odpri galerijo
Regate, ki ohranja tradicijo veslanja, ne zamudi ekipa ljubiteljev starih bark iz Pirana. FOTO: Janez Mužič

PORTOROŽ – Na prvi pogled sicer okoren veslaški čoln kuter, ki so ga včasih uporabljali predvsem v trgovskih in vojnih mornaricah ter je služil reševanju na morju, prevozu ljudi in vzdrževalnim delom, se še ni zapisal pozabi. Danes ga najpogosteje uporabljajo za urjenje starih mornarskih spretnosti in je nadvse primeren za šolanje in usposabljanje pomorščakov. Čeprav je videti kar nekako starinsko, skupinsko in zato nujno usklajeno veslanje z njim zajema ohranjanje in vzgojo v duhu tradicionalnih pomorskih veščin.
Regate, ki ohranja tradicijo veslanja, ne zamudi ekipa ljubiteljev starih bark iz Pirana. FOTO: Janez Mužič
Regate, ki ohranja tradicijo veslanja, ne zamudi ekipa ljubiteljev starih bark iz Pirana. FOTO: Janez Mužič

Obenem ponuja možnosti za krepitev timskega dela posadke, športno udejstvovanje in ne nazadnje razvedrilo ter druženje. Sicer pa je bilo veslanje v kuterjih nekoč celo olimpijska disciplina, na poletnih olimpijskih igrah v Atenah leta 1906 so veslali v dveh kategorijah, v čolnih, ki so jih v angleščini imenovali Six-Man Naval Rowing Boats in 17-Man Naval Rowing Boats.
 

Prvo gostovanje v Trstu


Naši bodoči pomorci iz portoroške srednje pomorske šole oziroma Gimnazije, elektro in pomorske šole Piran (GEPŠ), v okviru katere deluje, se mednarodnih veslaških regat v kuterjih udeležujejo že 26 let, 20 let pa vabijo ekipe tujih šol na svojo, portoroško regato. Nekatere evropske pomorske šole namreč taka mednarodna tradicionalna ali priložnostna srečanja ter tekmovanja organizirajo že več desetletij. Ekipa naših dijakov se je prvega udeležila leta 1992 v Trstu. Takrat je tržaška pomorska šola organizirala srečanje Nord-Sud, ki je zajemalo tudi regato pomorskih šol. Ekipa je trenirala na edinem čolnu, ki ga je takrat imela pomorska šola – na lesenem Neptunu PI 2662.
Namen regate je predvsem mednarodno druženje dijakov in profesorjev pomorskih šol. FOTO: Janez Mužič
Namen regate je predvsem mednarodno druženje dijakov in profesorjev pomorskih šol. FOTO: Janez Mužič

To je bil nekoč rešilni čoln z visokimi klopmi in z njim se je tudi po zaslugi dobre uvrstitve v Trstu začelo na šoli širiti navdušenje nad veslanjem v njem. Naslednje leto so se udeležili European Meeting of Maritime Students v Hamburgu in osvojili drugo mesto v Evropi. Od tedaj so redno vabljeni na mednarodna srečanja in tekmovanja evropskih pomorskih šol. Leta 1994 je nastala še ekipa fakultete za pomorstvo in promet, s tem pa se je pri nas začelo sodelovanje ter športno rivalstvo, ki še vedno traja.
 

Nova čolna


Leta 1998 je Neptun odslužil svoje šolsko poslanstvo in zamenjala sta ga nova čolna, plastična kuterja PI-86 in PI-87, ki sta zasidrana v čolnarni fakultete za pomorstvo in promet na Bernardinu. Za njuna vesla so poprijela tudi dekleta, saj se za bodoče pomorščakinje spodobi, da poznajo teoretične in praktične osnove veslanja.
Dijaki portoroške pomorske šole v akciji FOTO: Denis Markežič
Dijaki portoroške pomorske šole v akciji FOTO: Denis Markežič

Z njima so dobili možnost, da sami postanejo organizatorji mednarodne veslaške regate, na kakršne so dotlej z navdušenjem zahajali v tujino. Prvo so organizirali leta 1999, na njej je sodelovalo devet ekip iz štirih držav. Z njimi promovirajo naše pomorsko šolstvo, Piran, Slovenijo ter predvsem negujejo sodelovanje in prijateljstvo med bodočimi pomorci različnih držav. Ob tem Rok Sorta, kapitan dolge plovbe in profesor na srednji pomorski šoli v Portorožu, poudarja, da tudi s takšnim mednarodnim tekmovanjem dokazujemo, da smo pomorska država.
 

Dvajset let portoroške regate


Novembra so izpeljali tradicionalno 20. mednarodno veslaško regato, ki poteka v parih in v izločevalnih bojih do finala. V posadki je deset veslačev in krmar. Na letošnje zamahovanje vesel so povabili pomorske šole iz Beograda, Bakra, Trsta, Kotorja in z Malega Lošinja. Seveda niso manjkale domače ekipe naše pomorske šole in fakultete za pomorstvo in promet, prišle pa so še ekipe veslaških zanesenjakov iz Društva ljubiteljev starih bark Piran, slovenske vojne mornarice (430 MOD SV), Športno rekreativne skupine Špunje, Kraške mornarice in veteranske ekipe profesorjev GEPŠ ter fakultete za pomorstvo in promet.


Na okoli 800 metrov dolgi progi z obratom na pol poti se je v Piranskem zalivu pred portoroškimi skladišči soli pomerilo 12 moških in 8 ženskih ekip. Dogodek z dobrimi 200 veslači si upravičeno utrjuje sloves najbolj množične tovrstne veslaške prireditve na Jadranu. V ženski konkurenci je slavila ekipa študentk fakultete za pomorstvo in promet iz Portoroža, druga je bila ekipa veterank fakultete za pomorstvo in promet, tretje pa ekipa Športno rekreativne skupina Špunje. Pri moških je zmagala ekipa dijakov Gimnazije, elektro in pomorske šole Piran pred Športno rekreativno skupino Špunje in veterani Srednje pomorske šole Portorož.

»Podobne regate so občasno na šolah na Reki, v Kotorju, Bakru, Benetkah in celo v Beogradu. Glede na krizne čase jih vse težje organizirajo in tudi ekipe z muko zberejo denar za udeležbo na naši. Seveda imamo takšne težave tudi mi, a smo ponosni, da nam jo je letos uspelo izpeljati že 20.,« ne skriva zadovoljstva gonilna sila portoroške regate Rok Sorta.


Sicer pa je namen regate predvsem mednarodno druženje dijakov in profesorjev pomorskih šol. Ob tem dogodku se namreč spoznavajo in družijo bodoči pomorščaki iz različnih držav, ki se bodo morda čez nekaj let srečevali na ladjah ali v lukah po svetu in jim tako poznanstvo iz šolskih let lahko samo koristi.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije