POVABIL GA BO NAZAJ

Drama v svetovalni skupini? Po izstopu Fafangla minister napovedal spremembe (VIDEO)

Fafangel javno razlogov ne bo pojasnjeval, pravijo pri Nijz.
Fotografija: Predstojnik centra za nalezljive bolezni pri Nijz Mario Fafangel. FOTO: Vlada RS
Odpri galerijo
Predstojnik centra za nalezljive bolezni pri Nijz Mario Fafangel. FOTO: Vlada RS

Odjeknila je vest, da epidemiolog in vodja centra za nalezljive bolezni na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (Nijz) Mario Fafangel zapušča svetovalno skupino za covid 19. Fafangel je v nedeljo obvestil ministra za zdravje Tomaža Gantarja o nepreklicnem izstopu iz strokovne skupine in ministru navedel svoje razloge, ki pa jih javno ne bo pojasnjeval, so sporočili z Nijz.

Tudi uradni vladni govorec za covid 19 Jelko Kacin o Fafanglovem izstopu ni povedal nič več, le ponovil je, kar je sporočil že Nijz. Še pred tem pa je Kacin na twitterju na očitek, da Fafangla niso vabili na vladne tiskovne konference, odgovoril, da to ni res in da je bil v zadnjih tednih večkrat vabljen, a se vabilu ni odzval.

Nekaj vpogleda v zakulisno dogajanje pa je ponudila vodja omenjene skupine Bojana Beović. Za STA je pojasnila, da je z izstopom seznanjena. Verjetno si je Fafangel želel, da se njegovi predlog eksaktno upoštevajo, je dejala. Ob tem je poudarila, da skupina nikakor ni bila nikoli tako usmerjena, da bi koga omejevala. Z njegovim odhodom pa se ne bo kaj dosti spremenilo. Razmere se v epidemiji počasi spreminjajo in treba je najti konsenz z vlado in družbo, pri tem pa so občutki ljudi različni, je dodala.

Gantar ga bo povabil nazaj

Na odločitev Fafangla se je odzval tudi minister za zdravje Tomaž Gantar. »​V skupini ni on edini epidemiolog, moram pa reči, da dr. Fafangla izredno cenim. Z njim sem se tudi zunaj skupine večkrat usedel in sva se pogovarjala in dogovarjala o mogočih rešitvah. Razumem njegovo slabo voljo in moram reči, da sem jo dostikrat z njim delil glede na to, da je član skupine, ki si praktično cele dneve izmenjuje mnenja prek sporočil. Ta mnenja so zelo različna, dostikrat seveda tudi ne peljejo nikamor, čeprav na koncu se sprejema skupne odločitve. Je pa verjetno ena točka, ko se takšnega načina dela naveličaš. Tudi jaz bom verjetno povabil dr. Fafangla in to skupino preoblikoval v bistveno manjšo. Danes je v njej precej več ljudi, kot jih je bilo imenovanih za člane strokovne skupino, in je tudi operativno težko delovati,« je napovedal.
 
Gantar je potrdil, da se Fafangel dostikrat ni strinjal z načinom in razmišljanji posameznikov tudi znotraj skupine: »Če ne moreš naredit koraka naprej, sprejmeš določeno odločitev. Verjamem in upam, da bo znova sodeloval z menoj in s skupino, ki bo drugačna.« Kdo so ti posamezniki, ki bi utegnili po spremembi zapustiti skupino, ni razkril.

Fafangel pa ni prvi, ki je zapustil posvetovalno skupino. Aprila je iz nje odšla epidemiologinja Maja Sočan z Nijz, kjer so tedaj pojasnili, da je šlo za osebne razloge.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije