ORANŽNO OPOZORILO

Arso opozarja pred ponedeljkovimi neurji: ponekod že polnijo protiplavne vreče

Možna krajevna neurja z močnimi sunki vetra, udari strel, nalivi in ponekod tudi točo.
Fotografija: FSD FOTO: Fsd
Odpri galerijo
FSD FOTO: Fsd

Arso je zaradi možnosti močnejših neurij za ponedeljek izdal oranžno opozorilo za vso državo. Padavine bodo po pričakovanjih padle v razmeroma kratkem času, kar lahko povzroči hitro naraščanje hudourniških vodotokov in manjših rek ter poplavljanje in proženje zemeljskih plazov predvsem na območjih, ki so jih poplave prizadele že v začetku avgusta.

Padavine, večinoma plohe in nevihte, bodo že zjutraj zajele zahodne kraje, čez dan pa bodo prešle celotno ozemlje Slovenije. Ob tem bodo možna krajevna neurja z močnimi sunki vetra, udari strel, nalivi in ponekod tudi točo, je v soboto opozorila Agencija RS za okolje (Arso).

Glavnina padavin bo ob krajevnih nalivih padla v razmeroma kratkem času, v nekaj urah. V več delih države bo zato verjetno naraščanje posameznih hudourniških vodotokov in manjših rek ter poplavljanje padavinske in zaledne vode. Obstaja tudi nevarnost proženja zemeljskih plazov.

Najbolj ranljiva območja so:

Najbolj ranljiva so območja Kamniške Bistrice, Zgornje Savinjske doline in Mežiške doline, pojav pa je možen tudi v drugih porečjih, ki so bila prizadeta ob zadnjih poplavah. Previdnost je potrebna tudi pri načrtovanju in izvajanju sanacijskih del v in ob strugah vodotokov, opozarja Arso.

Pričakovane izredne meteorološke in hidrološke razmere bodo predstavniki Arsa, Direkcije za vode in Uprave RS za zaščito in reševanje predstavili tudi na današnji novinarski konferenci.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije