Predstavitvena informacija

Ali je hitri kredit po spletu varen

V dobi nenehnih tehnoloških inovacij in neomejenega dostopa do informacij smo priča izjemnemu razvoju spletnih storitev, od preprostega naročanja hrane do najkompleksnejših finančnih transakcij.
Fotografija: FOTO: Multitude Bank
Odpri galerijo
FOTO: Multitude Bank

S hitrim napredkom tehnologije pa prihaja tudi logična potreba po večji varnosti. Zdi se, da je v 21. stoletju skoraj vse mogoče opraviti s klikom ali dvema, vendar pa marsikoga vedno znova pestijo dvomi o (ne)varnosti spletnih storitev. Hitri spletni krediti, ki obljubljajo takojšen dostop do denarja, so za mnoge zelo privlačni. Vendar pa je popolnoma pričakovano vprašanje, ki si ga zastavljamo: »Je moj denar varen? Kaj pa moji osebni podatki?« V nadaljevanju si bomo ogledali, kako delujejo hitri krediti po spletu in kako se podjetja, kot je Ferratum, trudijo zagotoviti, da je uporabniška izkušnja ne le enostavna, ampak tudi v celoti varna.

Revolving kredit, v Ferratumu poimenovan Kesh Limit, je specifična vrsta posojila, ki uporabniku prinaša znatno stopnjo prilagodljivosti. Namesto da bi moral vsakič znova zaprositi za novo posojilo, lahko uporabnik dostopa do sredstev do določene meje, jih odplačuje in znova črpa, ko jih potrebuje. To je še posebej priročno za vsakogar, ki želi stalen dostop do sredstev brez ponavljajočega se postopka odobritve. Poudariti je treba, da se stroški obračunavajo le za dejansko uporabljeni del posojila. Ferratum, mednarodno priznano ime v svetu financiranja, ponuja prav to vrsto kredita, pri kateri lahko posojilojemalec sredstva do določene kreditne meje uporabi po lastni presoji. Kar revolving kredit loči od običajnih kreditov, je predvsem njegova odprtost; lahko ostane aktiven, dokler ga ena od strani – posojilodajalec ali posojilojemalec – ne zapre.

FOTO: Multitude Bank
FOTO: Multitude Bank

Brezkompromisna varnost je eden od ključnih stebrov poslovanja Ferratuma. Poudarimo lahko, da ima Ferratum vse potrebne licence in dovoljenja za delovanje v Sloveniji. Delovanje Ferratuma je v celoti skladno s področno slovensko zakonodajo s posebnim poudarkom na zaščiti podatkov vseh komitentov.

Ko govorimo o varnosti, je na vrhu seznama varovanje osebnih podatkov. Ferratum je namreč zavezan k upoštevanju vseh zakonskih zahtev za zaščito osebnih podatkov. To vključuje spoštovanje določil Zakona o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-1) in evropske splošne uredbe o varstvu podatkov (GDPR). Pri tem seveda ne gre le za zakonsko obveznost, ampak za temeljno poslovno zavezo k odgovornemu ravnanju s podatki strank.

Varnost podatkov je za Ferratum absolutna prioriteta. Vsak podatek varujemo z najvišjimi standardi industrije in ga hranimo le toliko časa, kolikor ga potrebujemo za nemoteno poslovanje z vami ali kolikor to zahtevajo veljavni pravni predpisi. Vsaka banka je zavezana k varovanju vseh osebnih in finančnih informacij in teh podatkov ne sme na noben način izkoriščati ali jih posredovati tretjim osebam.

V vse bolj digitalnem svetu je varnost spletnih storitev postala ključnega pomena. Vsak dan se srečujemo s številnimi digitalnimi storitvami: od nakupovanja po spletu in obiskovanja družbenih omrežij do uporabe spletnega bančništva in različnih aplikacij za komunikacijo. Vendar pa sta naraščajoče udobje in dostopnost s seboj prinesla tudi povečano potrebo po varnosti. Spletni hekerji in zlonamerni posamezniki nenehno iščejo ranljive točke v digitalnih sistemih, zato morajo podjetja, ki ponujajo spletne storitve in želijo ostati korak pred zlikovci, nenehno dograjevati in izpopolnjevati svoje varnostne protokole, da lahko zagotavljajo neprestano varnost uporabnikovih podatkov.

FOTO: Multitude Bank
FOTO: Multitude Bank

Ko gre za finančne spletne storitve, je pomen absolutne varnosti še mnogo večji. Finančni sektor je pogosta tarča napadov, saj so finančni podatki v digitalnem svetu med najbolj cenjenimi informacijami. Ko razmišljamo o spletnih bančnih storitvah, posojilih ali drugih finančnih storitvah, je bistveno, da se vsak posameznik zaveda preteče nevarnosti in se ustrezno ter pravočasno zaščiti. Predvsem je pomembno, da se pred izbiro finančnega ponudnika seznani z njegovim ugledom, preveri njegova dovoljenja in certifikate ter prebere mnenja in izkušnje drugih uporabnikov. Varnostna priporočila se nanašajo tudi na previdnost pri deljenju kakršnih koli osebnih in finančnih informacij po spletu. Vedno je treba preveriti vsaj, ali je spletna stran zaščitena z varnostnim protokolom SSL (prepoznate ga po predponi https:// v spletnem naslovu), kar pomeni, da je komunikacija med uporabnikom in spletnim mestom šifrirana. Prav tako je treba biti zelo previden pri prejemanju elektronskih sporočil, ki zahtevajo osebne ali finančne podatke, kjer gre pogosto za poskuse spletnega ribarjenja ali tako imenovanega phishinga. V svetu spletnih finančnih storitev je zato kar najboljša informiranost najboljše orožje proti morebitnim nevarnostim.

Ker je spletno finančno poslovanje postalo tako integralen del našega vsakdanjika in nam prinaša mnogo ugodnosti in olajšav, se žal pogosto soočamo tudi z različnimi tveganji, ki jih je treba poznati in upoštevati. Previdnostni in zaščitni ukrepi so ključni za zagotavljanje varnega spletnega finančnega okolja. Oglejmo si poglavitne.

1. Dvofaktorska avtentikacija (2FA)

To je varnostni ukrep, ki od uporabnika zahteva dve obliki identifikacije, preden mu omogoči dostop do računa. Lahko gre za kombinacijo nečesa, kar uporabnik pozna (na primer geslo), in nečesa, kar prejme (na primer kodo, prejete s SMS-sporočilom ali namensko aplikacijo, kot je Google Authenticator). 2FA bistveno zmanjša možnost nepooblaščenega dostopa do vaših podatkov ali njihove zlorabe.

2. Redna menjava gesel

Čeprav ta nasvet upošteva premalo ljudi, je redno spreminjanje gesel ena najbolj učinkovitih metod za preprečevanje zlorabe spletnih računov. Idealna gesla so sestavljena iz zapletene kombinacije črk, številk in posebnih znakov, na drugi strani pa je najslabša možna rešitev: uporaba preprostih in lahko ugotovljivih gesel, kot so rojstni datumi, imena in priimki, zaporedja črk in številk (»abc123«) …

3. Pozornost pri komunikaciji

Nikoli ne razkrivajte svojih finančnih podatkov po e-pošti ali kot odgovor na sumljiva obvestila. Številne spletne prevare se začnejo z zelo dodelanim in prepričljivim videzom legitimne komunikacije, ki navidezno prihaja od uradne, dejanske finančne institucije. Vedno nedvoumno preverite verodostojnost pošiljatelja in ne odpirajte sumljivih povezav.

FOTO: Multitude Bank
FOTO: Multitude Bank

4. Varnostna kopija podatkov

Redno shranjujte varnostne kopije svojih finančnih dokumentov in informacij. To vam bo omogočilo nemoten dostop do najpomembnejših podatkov v primeru izgube ali kraje naprave, obenem pa boste imeli tudi kopijo svojih podatkov v primeru računalniškega napada.

5. Redno spremljanje transakcij

Ažurno preverjajte svoje finančne izpiske in transakcije, da boste takoj opazili morebitne nepooblaščene ali sumljive dejavnosti. V primeru nejasnosti se nemudoma obrnite na svojo banko ali finančno institucijo.

6. Uporaba zaščitene internetne povezave

Pri izvajanju finančnih transakcij ali dostopu do svojih bančnih računov se izogibajte uporabi javnih omrežij Wi-Fi. Ta so namreč precej bolj izpostavljena tveganjem od zasebnih omrežij in so kot taka pogosta tarča hekerjev.

7. Obveščenost

Redno se poučite o novih spletnih grožnjah in prevarah. Poznavanje najpogostejših taktik spletnih goljufov vam bo pomagalo prepoznati potencialne grožnje in se jim uspešno izogibati.

Jasno je torej, da spletno finančno poslovanje prinaša številne prednosti, vendar je nujno, da ste pri njegovi uporabi preudarni in ozaveščeni. Z upoštevanjem navedenih ukrepov boste znatno zmanjšali tveganje za zlorabo in nepooblaščeni dostop do svojih finančnih sredstev in podatkov ter se tako uspešno ognili morebitnim nevarnostim.

Poleg omenjenih varnostnih ukrepov je nadvse pomembno tudi znanje o običajnih in zaupanja vrednih praksah ponudnikov spletnih storitev. Primer: dejanska finančna institucija nikoli ne bo na noben način zahtevala vašega gesla ali PIN-kode, kaj šele po e-pošti ali s telefonskim klicem. Če prejmete takšno zahtevo, ste zato lahko prepričani, da gre za poskus prevare.

Pri rutinski uporabi spletnih finančnih storitev vam predlagamo tudi upoštevanje osnovnih varnostnih ukrepov vsakdanjega digitalnega življenja. Redne posodobitve mobilnih aplikacij, operacijskih sistemov in brskalnikov, varnostne posodobitve Androida in iOS-a, uporaba protivirusnih programov in požarnih zidov ter izogibanje povezavam iz neznanih virov so ključne strategije za ohranjanje vaše digitalne varnosti.

FOTO: Multitude Bank
FOTO: Multitude Bank

Poleg teh tehničnih ukrepov pa je pri uporabi spleta izjemno pomembno razviti tudi zdrav razum in kritično razmišljanje. Ne zaupajte slepo vsaki spletni strani ali ponudbi, ki jo vidite. Ponudbe, ki zvenijo »prelepo, da bi bilo res«, so še posebej sumljive. Vzemite si čas, da preverite legitimnost ponudbe, preden se k čemur koli zavežete ali svoje podatke delite s ponudnikom. Z ustrezno previdnostjo, obveščenostjo in proaktivnim pristopom k digitalni varnosti lahko nemoteno uživate v vseh koristih in udobju spletnih finančnih storitev, ne da bi pri tem tvegali varnost svojih podatkov in denarja.

Spletni hitri krediti so revolucionirali način, kako kreditojemalci dandanes pridobivajo in upravljajo svoj denar. Povečana dostopnost in udobje sta prinesla številne prednosti, kot smo spoznali, pa tudi večjo stopnjo previdnosti in uvedbo različnih zaščitnih ukrepov. Ob tem pa je treba vedeti tudi, da se podjetja, ki se ukvarjajo s spletnimi krediti, še kako dobro zavedajo teh skrbi uporabnikov in si neprestano prizadevajo, da bi svojim strankam zagotovila kar najvišjo stopnjo varnosti. Med njimi je tudi Ferratum, ki z dolgoletno zgodovino in priznanjem pristojnih institucij postavlja varnost svojih strank na prvo mesto. Njihova zavezanost zakonodaji, strogim protokolom in zaščitnim ukrepom je dokaz, da je varnost spletnih kreditov resnično mogoča in dosegljiva vsakomur.

Dokončna odločitev, ali zaupati spletnemu kreditu, je seveda v rokah potrošnika. S pravim znanjem in razumevanjem finančnega trga ter stanja na njem pa je lahko ta odločitev lažja. Varnost vaših finančnih in osebnih podatkov je neprecenljiva in izbira partnerja, kot je Ferratum, lahko zagotovi občutek varnosti in zaupanje, ki si ju želi – in zasluži – vsak potrošnik. Ko boste naslednjič razmišljali o hitrem kreditu po spletu, se zato spomnite tudi na to, da je finančno poslovanje s ponudnikom, ki mu lahko v celoti zaupate, oddaljeno le nekaj klikov. 


Naročnik oglasne vsebine je Multitude Bank p.l.c.

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije