KONGRES SMC

Alenka Bratušek s Cerarjem?

Na vprašanje povezovanja pred volitvami je povedala, da bi bilo zelo dobro, če bi se na levi sredi znali dogovoriti. Kot kaže, za zdaj te možnosti ni.
Fotografija: FOTO: Matej Družnik, Delo
Odpri galerijo
FOTO: Matej Družnik, Delo

MARIBOR – Stranka SMC je s sloganom Bolje za vse začela kongres v Mariboru, na katerem bo potrdila volilni program, predsednik Miro Cerar pa je edini kandidat za nadaljnje vodenje stranke. Kongresa se udeležuje skupno 350 ljudi, od tega 224 članov z glasovalno pravico.

Med gosti kongresa so tudi strankini poslanci in nekateri ministri. Člani kongresa bodo danes sicer potrjevali tudi strankin volilni program za obdobje 2018–2022, ki ga bo predstavil predsednik programske konference Aleksander Kešeljević. Načrt dela zajema 175 ukrepov na 21 področjih.

Vodja poslanske skupine SMC in podpredsednica stranke Simona Kustec Lipicer je pred kongresom dejala, da njihova stranka vsa štiri leta intenzivno dela in verjame, da ne potrebujejo dodatne posebne volilne kampanje, ker rezultati že govorijo sami zase. Ključno pa je, da bodo za volitve predstavili program, ki je razvojni program za državo za naslednjih deset let.

Brglez: Tako se ne dela

Podpredsednik stranke in predsednik državnega zbora Milan Brglez je pred začetkom kongresa dejal, da se zaveda, da jim marsičesa ni uspelo dokončati in da je marsikaj še treba narediti, zato tudi vztrajajo v slovenski politiki. »Vedno sem bil odprt za kritiko. Danes pa je predvsem pomembno, da bo energija naših članov usmerjena na najboljši način za dosego čim boljših rezultatov,« je še poudaril Brglez.

Na vprašanje, zakaj se ni odločil kandidirati kot protikandidat Cerarju, je Brglez odvrnil, da zato, ker ni prav, da bi po štirih letih vodenja nekdo drug prevzel vodenje stranke. »Tako se ne delajo stvari v neki urejeni stranki, kot je naša in ki omogoča različne poglede na številne vprašanja. S tem dokazuje, da je mogoče biti pluralen tudi znotraj stranke,« je dodal.

Brglez tudi pričakuje, da bo ostal podpredsednik. Te sicer predlaga predsednik stranke, ni pa še jasno, ali bo Cerar to odločitev sporočil že danes.

Na kongresu Alenka Bratušek

Med gosti kongresa je med vidnimi strankarskimi funkcionarji tudi evropska komisarka Violeta Bulc. Kongresa se udeležuje še evropska poslanka iz vrst Alde Angelika Mlinar, sicer koroška Slovenka, od slovenskih politikov pa je kot gostja na kongresu tudi poslanka Alenka Bratušek.

Kot je povedala Bratuškova, jih s SMC družijo iste socialno-liberalne vrednote, pripadajo tudi isti evropski stranki. Prepričana je, da bo Slovenija tudi po volitvah dobila levosredinsko vlado, in bo zadovoljna, če jo bo vodila socialno-liberalna stranka. Na vprašanje povezovanja pred volitvami je povedala, da bi bilo zelo dobro, če bi se na levi sredi znali dogovoriti. Kot kaže, za zdaj te možnosti ni in bo njena stranka šla na volitve s svojo listo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije