STATISTIKA

49,7 % prebivalcev Slovenije je moških. Kakšni so?

Bliža se mednarodni dan moških.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Jure Eržen, Delo

LJUBLJANA – Ob letošnjem 19. novembru, mednarodnem dnevu moških, so pri Statističnem uradu (Surs) pogledali, kaj podatki lahko povedo o razlikah med moškimi iz različnih delov Slovenije.

Na začetku letu 2018 je živelo v Sloveniji 2.066.800 prebivalcev in od tega je bilo moških 49,7 %. V celotni Sloveniji moški številčno prevladujejo v koroški, savinjski, posavski, primorsko-notranjski, goriški regiji in v jugovzhodni Sloveniji.

Najpogostejše moško ime je bilo 1. 1. 2018 v celotni Sloveniji Franc. Med mladimi do 29. leta starosti je najpogostejše ime v skoraj vseh regijah Luka. Izjemi sta le Koroška in jugovzhodna Slovenija; v prvi je bilo največ Žanov, v drugi pa Janov.

In po čem izstopajo moški po posameznih regijah? Poglejte si spodnji zemljevid.
Po čem izstopajo moški v posamezni regiji? FOTO: Surs, zaslonski posnetek
Po čem izstopajo moški v posamezni regiji? FOTO: Surs, zaslonski posnetek


Povprečno 178 cm visok in 85 kilogramov težek

Moški v Sloveniji so bili v 2017 visoki povprečno 178,1 cm, težki pa 84,7 kg. »Glede na indeks telesne mase je bilo normalno hranjenih 38 odstotkov, čezmerno hranjenih ali debelih pa 61 odstotkov,« ugotavljajo pri Sursu. Največ debelih moških je bilo v zasavski (26 odstotkov), najmanj pa v koroški in goriški regiji (13 oz. 14 odstotkov).

Največ zaslužijo v osrednji Sloveniji

Najvišjo bruto plačo so imeli prebivalci osrednjeslovenske regije, in sicer 1937 evrov. S 1818 evri sledijo jim moški v gorenjski regiji, na tretjem mestu, z bruto plačo 1816 evrov, so moški v obalno-kraški regiji. Najnižjo bruto plačo so imeli moški v pomurski (1575 evrov) in zasavski statistični regiji (1649 evrov)

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije