AMBULANTE ZA NEOPREDELJENE

Ste med 130.000 Slovenci, ki ga nima? Potem preberite, kaj predlaga ministrstvo

Zdravniki ter drugi zdravstveni delavci in sodelavci se bodo v ambulante vključevali prostovoljno.
Fotografija: Ambulanta za neopredeljene, ki bo delovala v obsegu enega tima programa splošne oziroma družinske medicine, ima ordinacijski čas osem ur dnevno. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Ambulanta za neopredeljene, ki bo delovala v obsegu enega tima programa splošne oziroma družinske medicine, ima ordinacijski čas osem ur dnevno. FOTO: Leon Vidic, Delo

Ministrstvo za zdravje je objavilo predlog pravilnika o podrobnejši vsebini in načinu organiziranja ambulant za neopredeljene, torej bolnike brez izbranega osebnega zdravnika. Predlog predvideva organizacijo sedmih ambulant za polni ordinacijski čas, preostalih pa za krajšega.

Ambulante naj bi zagotovile obravnavo brez naročanja

Največji obseg programa določene ambulante in število ambulant bo določil minister za zdravje na tri mesece, pri čemer bo upošteval podatke Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) o številu zavarovanih oseb brez izbranega osebnega zdravnika in standard 1.895 glavarinskih količnikov.

image_alt
130.000 Slovencev ga nima, Golob pa: Razumem stisko ljudi, vendar ...

Predlog pravilnika določa tudi ordinacijski čas tovrstnih ambulant, ki bo odvisen od obsega programa ambulante za neopredeljene, pri čemer je najkrajši ordinacijski čas najmanj dvakrat tedensko, skupaj štiri ure v tednu. Ambulanta za neopredeljene, ki bo delovala v obsegu enega tima programa splošne oziroma družinske medicine, pa ima ordinacijski čas osem ur dnevno. Javni zavod lahko delo ambulante za neopredeljene organizira tudi v soboto, je razvidno iz predloga pravilnika.

Po pravilniku bo zavarovana oseba prosto izbrala in se opredelila za ambulanto za neopredeljene tako, da bo podpisala listino o izbiri osebnega zdravnika, pri čemer se podatka o osebnem zdravniku na listini ne izpolni. Opredelitev za ambulanto za neopredeljene velja eno leto z možnostjo avtomatskega podaljšanja.

Zdravniki se bodo v nove ambulante vključevali prostovoljno

Zdravniki ter drugi zdravstveni delavci in sodelavci se bodo v ambulante po zakonu vključevali prostovoljno. Poleg zaposlenih v javnem zavodu, kjer bo ambulanta, se bodo vanjo lahko vključevali tudi zdravniki koncesionarji z licenco splošne oziroma družinske medicine s tega območja ter pri njih zaposleni zdravstveni delavci in sodelavci.

image_alt
Minister o krčenju NMP, bralcu Darku pa zdravnik dramatično: Zasuti smo

Delo v ambulanti bodo opravljali na podlagi podjemnih pogodb, pri čemer bodo oproščeni plačila posebnega davka na izplačila na podlagi podjemnih pogodb, še predvideva zakon.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije