OSTALI ČISTO BREZ VSEGA

V novi hiši so živeli le tri tedne, dodatne skrbi pa imajo zaradi šestmesečnega otroka

Družina Zager z Ljubnega pri Savinji v poplavah izgubila kmetijo. Brez doma ostal tudi šestmesečni Oskar, ki ima redko bolezen.
Fotografija: Mlada družina Zager FOTO: Društvo Viljem Julijan
Odpri galerijo
Mlada družina Zager FOTO: Društvo Viljem Julijan

Avgustovske uničujoče poplave so prizadele tudi petčlansko mlado družino Zager z Ljubnega ob Savinji. Deroča in narasla Savinja ter plaz sta popolnoma uničila novo hišo mlade družine pa tudi gospodarsko poslopje z vsemi delovnimi stroji. Mlada družina s tremi otroki je čez noč ostala brez vsega, najbolj pa jih skrbi komaj šestmesečni Oskar, ki se je rodil s hudo redko boleznijo, zaradi katere mora biti priključen na aparat.

Nejc in Urška Zager sta svoje otroke pred smrtonosnim plazom rešila zadnji hip, skupaj z Nejčevimi starimi starši in bratom so zbežali iz hiše po hribu. Oskar mora biti priklopljen na aparat, prek katerega dobiva umetno hrano; življenje so mu rešili s helikopterjem, ki ga je pripeljal v bolnišnico na ustrezno zdravstveno oskrbo. Ko je mama Urška z Oskarjem zapustila bolnišnico, njihove hiše ni bilo več, ostale so samo ruševine.

Deroče vode in plaz so uničili kmetijo Oskarjeve družine. FOTO: Društvo Viljem Julijan
Deroče vode in plaz so uničili kmetijo Oskarjeve družine. FOTO: Društvo Viljem Julijan

Imata tri majhne otroke

Ker imata otroka z redko boleznijo, sta Zagerjeva zaprosila Društvo Viljem Julijan, ki je za družino že odprlo tekoči račun in zagnalo zbiralno akcijo. »Mali borec Oskar je v svojem kratkem življenju zaradi prirojene in življenjsko ogrožajoče redke bolezni prebavil prestal že tri zahtevne operacije. Poleg Oskarja sta brez doma ostala tudi šestletna sestrica Saša in sedemletni brat Aleš. Za uničeno in porušeno hišo bosta oče in mama od zavarovalnice prejela zgolj okrog 13.000 evrov, kar pomeni, da bosta lahko svojim trem otrokom zgradila nov dom samo s pomočjo dobrih ljudi,« poudarjajo v društvu.

»Imava tri majhne otroke, Oskar je najin najmlajši in zaradi svojega težkega zdravstvenega stanja za preživetje potrebuje črpalko za umetno hrano, na katero mora biti priklopljen 18 ur na dan,« pripoveduje mamica Urška. »Ko sva z Oskarjem prišla nazaj iz bolnišnice, kamor so ga ob poplavah rešili s helikopterjem, sem z obupom videla, da smo ostali čisto brez vsega,« se tragedije živo spominja Urška.

Toplega doma ni več. FOTO: Društvo Viljem Julijan
Toplega doma ni več. FOTO: Društvo Viljem Julijan

»Ko smo naslednje jutro po poplavah prišli do hiše, smo samo stali in nemo gledali. Prizor je bil grozljiv, plaz je našo hišo in druge kmetijske stavbe, ki so sestavljale našo kmetijo, zasul do višine petih metrov in jih povsem uničil. V hišo, ki sva jo za najine otroke ravno uredila v dom, sva bila vseljena samo tri tedne, Urška je v kuhinji le nekajkrat skuhala kosilo. Ko je z Oskarjem prišla nazaj iz bolnišnice, hiša ni več stala, bila je že porušena,« se uničenja z bolečino spominja Nejc. »Sedaj se lahko zanašamo le še na pomoč ljudi, in z vsem srcem prosiva za pomoč, da lahko najinim otrokom ponovno zgradiva dom,« doda Nejc.

Obnavljamo Slovenijo

S projektom Obnavljamo Slovenijo ponujamo roko vsem žrtvam katastrofalnih poplav v Sloveniji. Tudi vi jim lahko pomagate z nakazilom v Sklad Ivana Krambergerja.

SMS-donacija: KRAMBERGER ali KRAMBERGER5 na 1919 in prispevali boste 1 evro oziroma 5 evrov.

Donacija na TRR: SI56 0292 2001 9831 742, s pripisom OBNAVLJAMO SLOVENIJO, sklic SI00 7265 ali s skeniranjem QR kode iz vaše mobilne banke.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije