ODZIV JE BIL NEVERJETEN

Podarili 150 tisoč sadik (FOTO)

Odmevna akcija Posadimo upanje za tiste, ki so v poplavah izgubili vse vrtnine.
Fotografija: Zahtevna logistika FOTOGRAFIJE: J. M.
Odpri galerijo
Zahtevna logistika FOTOGRAFIJE: J. M.

Ob nočni mori, ki so jo v začetku avgusta doživljali prebivalci Zgornje Savinjske doline, Mozirja in Loke, je Angelika Novak z Rožnika nad Mozirjem začutila stisko, hudo nesrečo in tragedijo bližnjih krajanov ob Savinji in Ljubiji. »Mi smo na suhem, nič nam ni vzela ta grozna noč, mnoge družine pa so v hipu ostale brez suhih, čistih prostorov, celo brez oblačil in živil za preživetje, uničilo je bogato posajene vrtove, njive in vse travnike,« je povedala mama treh deklic. »Kako mora biti to hudo, ko ti deroča pošast jemlje življenje pod nogami.«

Že dan po katastrofalnih poplavah je stekla organizirana akcija reševanja in čiščenja uničenega Mozirja. Dobri ljudje so spet stopili skupaj, pomagali so pokrpati najnujnejše. Človek potrebuje urejeno bivališče, družino in prijatelje. Vse to se počasi sestavlja in se bo še zelo dolgo sestavljalo. Kot zgodba z naslovom Posadimo upanje, ki so jo po zamisli Angelike, zlatarke iz Zlatarne Celje, spontano sprožili v skupini Čudoviti svet vrtnarjenja na facebooku.

Prostovoljci iz Slovenj Gradca
Prostovoljci iz Slovenj Gradca

Potrebnih je bilo veliko parov rok.
Potrebnih je bilo veliko parov rok.

Odziv je bil neverjeten

Skupino je ustvaril Jernej Mazej, mali kmet, vrtnar, mentor in dobrodelnež z Gneča nad Ljubijo: »Akcija Posadimo upanje je nastala po naključju, nekaj dni po tragičnem petku, ko me je poklicala Angelika Novak z idejo, da bi zbrali nekaj zemlje in korit za rože ter sadike zelenjadnic in bi zasaditve podarili vsem, ki so bili poplavljeni v Lokah pri Mozirju ter kasneje še drugod. V upanju, da zberemo vsaj nekaj deset korit, sem predlagal takojšnjo akcijo s pomočjo naše skupine. Ker interesa v drugih poplavljenih krajih ni bilo, sva se z Angeliko odločila, da akcijo izpeljemo samo v Zgornji Savinjski dolini. Vzpostavili smo odbor za organizacijo projekta, pridružila se je še Tina Podgrajšek iz Maribora in stekle so nujne priprave.«

Dobrodelni vrtnar Jernej Mazej
Dobrodelni vrtnar Jernej Mazej

Pri prodajnem centru KZ-Saša Nazarje so vsaj 250 prizadetim, ki so se odzvali, razdelili 1000 litrov pripravka za fermentacijo organskih odpadkov in uspešno kompostiranje, ki ga je podarila družba Micronatura iz Šenčurja. S pripravkom so mnogi poškropili stanovanja in vrtove. Po dobrem začetnem odzivu so se donacije pridelkov in sadik za pozno poletno posaditev razkuženih vrtov kar vsule. Odziv je bil neverjeten, saj so podjetja in vrtnarije iz večjega dela Slovenije podarili 150 tisoč sadik: pred dnevi so jih razdelili ljudem pred poplavljenim Mozirskim gajem. Arhitektka Mateja Kumer iz Šoštanja, ki dobrodelneža Mazeja podpira v številnih javnih akcijah, je v sporočilu na družbenem omrežju med drugim zapisala: »Saj človek ne ve, ali bi se smejal ali jokal, kakšna čustvena norija je nastala iz te človekoljubne ideje in dobrodelnosti. Ko pokliče Jernej Mazej, da potrebuje pomoč pri dobrodelni akciji, nikoli ne oklevam, ker je iskren, pošten in srčen človek. In ker vem, da bo prišla pomoč v prave roke. Tistim, ki so izgubili vse, nekateri tudi zaupanje in dostojanstvo.«

Mateja Kumer nikoli ne okleva, ko je treba pomagati.
Mateja Kumer nikoli ne okleva, ko je treba pomagati.

Dobrodelnež s sodelavkama
Dobrodelnež s sodelavkama

Določili kar dva zbirna centra

Zanimanje je bil tolikšno, da so organizatorji določili kar dva zbirna centra za dostavo podarjenih vrtnin, in sicer v Mariboru v Vrtnarstvu Kverh in na Gneču nad vasjo Gorenje na mali kmetiji Mazej. Pomoč je razdeljevalo 100 prostovoljcev iz številnih slovenskih krajev, ki so dokazali, da človekoljubnost ne pozna meja.

»Ime Posadimo upanje smo izbrali skupaj s člani facebook skupine Čudoviti svet vrtnarjenja v upanju, da bodo v poplavah prizadeti ljudje, ki so izgubili vse vrtnine, le imeli čim prej nekaj malega, pa čeprav le v zaboju, v loncu ali preprostem koritu, da bi jim to vlilo novo upanje. Kakšno je veselje, če lahko stopiš na vrt in lahko v lonec dodaš kaj iz domačega korita, že prihodnje leto pa spet z lastnega vrta,« je bila navdušena Angelika.

Dobrodelni akciji so se pridružile še Polona Oblak, oblikovalka, ki je izdelala vabila za razdelitev pomoči, ter desetletni Maša Novak in Ema Presečnik, ki sta aktivno sodelovali tudi pri razdeljevanju sadik. Veliko so jih dostavili tudi do prizadetega trga Ljubno. Zdelo se je, da je prejemnike prevzela takšna sreča, da je ganila vse na tej brezplačni tržnici, tudi nam so na trenutke stopile solze v oči. Če smo posadili vsaj nekaj upanja, je bil cilj dosežen. Niste ostali sami! 

Srčna zlatarka Angelika Novak
Srčna zlatarka Angelika Novak

Prostovoljci so posadili in podarili.
Prostovoljci so posadili in podarili.

Obnavljamo Slovenijo

S projektom Obnavljamo Slovenijo ponujamo roko vsem žrtvam katastrofalnih poplav v Sloveniji. Tudi vi jim lahko pomagate z nakazilom v Sklad Ivana Krambergerja.

SMS-donacija: KRAMBERGER ali KRAMBERGER5 na 1919 in prispevali boste 1 evro oziroma 5 evrov.

Donacija na TRR: SI56 0292 2001 9831 742, s pripisom OBNAVLJAMO SLOVENIJO, sklic SI00 7265 ali s skeniranjem QR kode iz vaše mobilne banke.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije