SANACIJA

Občina na pomoč poplavljenim

Odprava posledic tudi s pomočjo podjetij in ustanov. Pod vodo 220 objektov.
Fotografija: Zoran Janković bo apeliral na podjetja za sredstva, Anita Ogulin z Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste Polje pa pravi, da bodo obiskali vsako družino.
Odpri galerijo
Zoran Janković bo apeliral na podjetja za sredstva, Anita Ogulin z Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste Polje pa pravi, da bodo obiskali vsako družino.

Čeprav jo je »Ljubljana dobro odnesla,« kot je včeraj ocenil ljubljanski župan Zoran Janković, je tudi na območju glavnega mesta dober stot ljudi kot Karmen Klinc s Sneberskega nabrežja, ki ji je voda zalila hišo. Gospa je županu zaupala kup skrbi, od smeti do talnega gretja, s katerim si je pomagala sušiti hišo in jo je skrbel račun; Janković jo je vsaj deloma potolažil, saj je predstavil kup ukrepov, po katerih je žarek upanja posijal tudi marsikomu na območju Kozarij, Sneberij in Tacna, kjer so jih v povodnji najhuje skupili. Pod vodo je bilo na območju Ljubljane 220 objektov, od tega je poplavilo 132 privatnih prostorov, še danes zagotavljajo 80 ljudem prehrano.

Odpadke v Ljubljani merijo v stotinah ton. FOTOGRAFIJI: Dejan Javornik
Odpadke v Ljubljani merijo v stotinah ton. FOTOGRAFIJI: Dejan Javornik

Dimenzije razdejanja je v številkah opisal tudi direktor javnega komunalnega podjetja Voka Snaga David Polutnik: »Kosovnih odpadkov smo do sedaj odpeljali 840 ton, iz same Ljubljane, z območja Sneberij in Tacna, smo odpeljali 600 ton kosovnih odpadkov, na dan solidarnosti pa smo iz Sneberij odpeljali še 530 ton gradbenih odpadkov.« Kamioni so zjutraj odpeljali smeti, nato pa so šli do trde teme na delo na prizadeta območja, opisuje Polutnik, ki se je toplo zahvalil sodelavcem za trud. Janković je povedal, da na ljubljanski deponiji sprejemajo tudi odpadke drugih občin, ki so imele polne prostore: »Prvi je bil na vrsti Mengeš,« pravi župan Ljubljane, ki je navdušen nad someščankami in someščani: »Izpostavil bi izjemno človekoljubnost, pomoč bližnjemu, pomoč človeku, ki ga ne poznaš.« Prav tako izpostavlja ljubljanske gasilce, ki jih napotijo, kjer jih v Sloveniji potrebujejo: »Tudi jutri gredo na pot, in mislim, da je to osnovna naloga, da pomagamo vsem tistim, ki so utrpeli mnogo večjo škodo, kot jo je Ljubljana.«

Ker pa tudi prizadeti prebivalci prestolnice potrebujejo pomoč, je bo nekaj priskrbela občina – kot, denimo, nižje položnice za vodo in druge storitve v lasti MOL –, nekaj pa podjetja in ustanove, ki poslujejo v Ljubljani. Apel bodo ljubljanske pravne osebe dobile od občine oziroma župana: »Sredstva se bodo zbirala na računu Zveze prijateljev Mladine Ljubljana Moste Polje in bodo namenjena urejanju bivalnih površin pritličja; višja nadstropja in kleti so izvzete, prejeli pa jih bodo lahko lastniki hiš, ki v njih živijo, in ne najemodajalci,« je kratek opis pogojev podal Janković, ki je k sodelovanju za delitev sredstev povabil Anito Ogulin: »Ključna točka projekta je pravičnost. A se da to stehtati v grame, ne znam povedati. Ampak meni pravičnost zagotavlja Anita Ogulin, ona pozna od primera do primera,« je odločitev pojasnil župan.

Kriterij za sofinanciranje obnove pritličnih bivalnih prostorov je neto dohodek celotnega gospodinjstva. V primeru, da ta znaša do 1500 evrov, bo sofinanciranih 75 odstotkov stroškov obnove, gospodinjstva z višjim dohodkom pa bodo deležna sofinanciranja 50 odstotkov stroškov obnove.

Ogulinova pravi, da bodo obiskali vsako družino: »Prednost bomo dali socialno najšibkejšim, ki jim želimo čim več in čim bolj učinkovito pomagati, da čim prej pridejo na svoje domove.« Absolutno pa bodo poskušali največ, kar se da, pomagati ostarelim, je še dejala. 

Obnavljamo Slovenijo

S projektom Obnavljamo Slovenijo ponujamo roko vsem žrtvam katastrofalnih poplav v Sloveniji. Tudi vi jim lahko pomagate z nakazilom v Sklad Ivana Krambergerja.

SMS-donacija: KRAMBERGER ali KRAMBERGER5 na 1919 in prispevali boste 1 evro oziroma 5 evrov.

Donacija na TRR: SI56 0292 2001 9831 742, s pripisom OBNAVLJAMO SLOVENIJO, sklic SI00 7265 ali s skeniranjem QR kode iz vaše mobilne banke.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije